ΚεντρικήΠεριβάλλον

Drones – κουνούπια: Σημειώσατε 1

19/6/2024

Ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός, ιός ζίκα, ιός τσικουνγκούνια… είναι μόνο μερικοί από τους ιούς που μπορεί να μεταφέρει το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο: Το κουνούπι.

Το ενοχλητικό αλλά και επικίνδυνο έντομο που μπορεί, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), να σκοτώσει ανάμεσα σε 750.000 και ένα εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές της Φλόριντα καταφεύγοντας στην τεχνολογία για την επίτευξη του στόχου τους.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση επικίνδυνων ιών από το Aedes aegypti, γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, οι αρμόδιες αρχές της κομητείας Μπράουαρντ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ψεκάσουν με εντομοκτόνα τις περιοχές όπου παρατηρείται η αναπαραγωγή κουνουπιών. Σκοπός η θανάτωση προνυμφών που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επικίνδυνους φορείς ιών.

Μέχρι πρότινος την αποστολή αυτή είχαν αναλάβει ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες που προσέγγιζαν δυσπρόσιτες βαλτώδεις περιοχές της Φλόριντα.

Αυτό το έργο πλέον το έχει αναλάβει υπερσύγχρονο drone της εταιρίας Leading Edge Aerial Technologies, η οποία σχεδίασε το «όπλο» αυτό για να ενισχύσει τον εντοπισμό σημείων όπου αναπαράγονται τα κουνούπια που σε άλλη περίπτωση θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν.

«Μέχρι τώρα, οι ομάδες χρειάζονταν ολόκληρες ημέρες για να καλύψουν μια μόνο δυσπρόσιτη περιοχή με φορτηγά, περνώντας μέσα στη λάσπη και οπλίζονταν με ματσέτες για να προσπεράσουν τα θαμνώδη δέντρα», αναφέρει δημοσίευμα της τοπικής South Florida Sun Sentinel Sun Sentinel περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ειδικοί όλα αυτά τα χρόνια.

Το drone μπορεί να μεταφέρει φορτίο ψεκασμού περίπου 7 κιλών και μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία καλύπτοντας τρία στρέμματα ανά πτήση.

«Η διαφορά είναι τεράστια», δήλωσε στη South Florida Sun Sentinel ο Κόντι Κας από την εταιρία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το PrecisionVision 40X, το οποίο χρησιμοποιείται στην κομητεία της Φλόριντα, είναι το «πιο ευέλικτο [σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους] στον κόσμο, ικανό να εφαρμόζει κοκκώδη υλικά και υγρά».

Πριν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι τεχνικοί έμπαιναν σε μια δύσκολη διαδικασία, πηγαίνοντας στους βάλτους και ψεκάζοντας την περιοχή με φυσητήρα που έφεραν στην πλάτη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Μπιλ Ρέινολντς, να σχολιάζει: «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αναποτελεσματικό είναι αυτό, πόσο επικίνδυνο είναι για τους τεχνικούς».

Ο Ρέιντολντς μιλώντας στο FOX Business, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του οχήματος που μετέφερε προσωπικό και εξοπλισμό και συμπλήρωσε ότι η χρήση ενός drone είναι 12 φορές ταχύτερη από τις συμβατικές μεθόδους.

Επιπλέον, αν η απεντόμωση πραγματοποιείτο με ελικόπτερα, για παράδειγμα, η εφαρμογή των φαρμάκων δεν θα ήταν το ίδιο ακριβής όσο με το drone, ενώ ο θόρυβος μειώνεται δραστικά.

Η κομητεία Μπράουαρντ άρχισε να χρησιμοποιεί drones πριν από περίπου δύο χρόνια μόνο για να εντοπίσει πού έπρεπε να πραγματοποιηθεί ο ψεκασμός ωστόσο, οι ειδικοί πειραματίστηκαν καλύπτοντας το σημείο με ζιζανιοκτόνο από ψηλά και αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εγχείρημα αποφασίστηκε η ευρεία χρήση drones.

Η κομητεία δαπάνησε περίπου 7 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου κουνουπιών από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο για να ψεκάσει σε όλη την περιοχή, ενώ με τη χρήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους το κόστος μειώνεται κατά το ήμισυ, ακόμα και αν η σεζόν έχει παραταθεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο την τελευταία δεκαετία, καθώς οι θερμοκρασίες σημειώνουν άνοδο και η αναπαραγωγή των κουνουπιών αυξάνεται.

Μετά την επιχείρηση οι επιθεωρητές επιστρέφουν στις περιοχές για να αντλήσουν δείγματα από το νερό και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως έχει βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ντολμαδάκια μελιτζάνας με σάλτσα γιαουρτιού

xristiana

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί – Πού καταγράφονται προβλήματα

xristiana

Κόκκινο κραγιόν: Η κίνηση που θα το κάνει πιο εντυπωσιακό!

xristiana