16/6/2024
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς και θέλοντας να δώσει έμφαση στα Άτομα με Αναπηρία, συμμετέχει ενεργά σε έρευνα που αφορά στην επίδραση του αθλήματος στην ποιότητα ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, το ταεκβοντό είναι το ιδανικότερο άθλημα για να ξεκινήσει ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, αφού εκτός της κοινωνικοποίησης και τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας, η συγκεκριμένη μαχητική τέχνη δίνει έμφαση στην ευλυγισία των αρθρώσεων, στην ισορροπία και στην ενδυνάμωση του σώματος, στοιχεία στα οποία υστερούν τα πάσχοντα παιδιά.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άτομα πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και πιθανόν γεννιούνται 300 πάσχοντα παιδιά το χρόνο στη χώρα μας.
«Η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, θέλοντας να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας αυτών των παιδιών, καλεί τους γονείς τους, να έρθουν κοντά μας. Να ενταχθούν στην οικογένεια του ταεκβοντό, δίνοντας στα παιδιά τους τη δυνατότητα να πάρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα σε όλους τους γονείς παιδιών που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, να τα βγάλουν από το σπίτι και να ωθήσουν στον δρόμο του αθλητισμού και του ταεκβοντό. Όπως επίσης καλούμε και όλους εκείνους που ασχολούνται με παρόμοιες περιπτώσεις να ενημερώσουν την ΕΛΟΤ, με γνώμονα πάντα τη συμβολή του ταεκβοντό, για ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, Νίκος Θωμαΐδης.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξάγεται από την υποψήφια Διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και προπονήτρια του Ολυμπιακού ταεκβοντό, Πασχαλιά (Λίτσα) Ράντσιου. Η κάτοχος τριών DAN, η οποία έχει και μεταπτυχιακή έρευνα πάνω στο ταεκβοντό και την εγκεφαλική παράλυση (πρόσφατα μάλιστα έγινε και η ορκωμοσία στο Δημοκρίτειο), έστειλε ένα μήνυμα στους γονείς που -ίσως- διστάζουν να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στο άθλημα.
«Ίσως είναι το ιδανικότερο άθλημα για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Γιατί ναι μεν είναι ατομικό, όμως οι προπονήσεις γίνονται ομαδικά και ως εκ τούτου δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να κοινωνικοποιηθεί αφού έρχεται σε επαφή με άλλα. Την ίδια στιγμή, η επίδοση του παιδιού δεν επηρεάζει των υπολοίπων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ατομική βελτίωση. Το παιδί είναι ο πρωταγωνιστής. Εκτός όλων των άλλων, το άθλημα βελτιώνει τη ψυχική του υγεία, αφού το ταεκβοντό έχει στοιχεία που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως σεβασμός, επιμονή, υπομονή κ.ο.κ.», είπε η Λίτσα Ράντσιου.
Πηγή: https://www.ufight.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com