News ΑΜΕΑΚεντρική

ΣτΠ: Αποδεκτή η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας ως δικαιολογητικό για την έκδοση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ

20/6/2024

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά σχετικά με την μη αποδοχή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας (ΨΚΑ) ως δικαιολογητικού για την έκδοση Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ. Από τη διερεύνηση της συγκεκριμένης περίπτωσης, διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που στη σχετική ιστοσελίδα της ΨΚΑ (Συχνές Ερωτήσεις) αναφέρεται ρητά ότι τα ΑμεΑ δύνανται να χρησιμοποιούν την Κάρτα ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα, πλήθος δημοσίων υπηρεσιών αγνοούν αυτή τη χρήση της Κάρτας και εξακολουθούν να ζητούν ως δικαιολογητικό τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) σε πολλές περιπτώσεις, όπως για την έκδοση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά σχετικά με την μη αποδοχή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας (ΨΚΑ) ως δικαιολογητικού για την έκδοση Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ.

Από τη διερεύνηση της συγκεκριμένης περίπτωσης, διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που στη σχετική ιστοσελίδα της ΨΚΑ (Συχνές Ερωτήσεις) αναφέρεται ρητά ότι τα ΑμεΑ δύνανται να χρησιμοποιούν την Κάρτα ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα, πλήθος δημοσίων υπηρεσιών αγνοούν αυτή τη χρήση της Κάρτας και εξακολουθούν να ζητούν ως δικαιολογητικό τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) σε πολλές περιπτώσεις, όπως για την έκδοση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ.

Η Αρχή αρχικά απευθύνθηκε1 στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του τότε αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας2 ότι επρόκειτο να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) σχετική με τη χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ, με την οποία θα καθίσταται σαφές ότι η ΨΚΑ θα μπορεί να υποκαθιστά τη ΓΑΠΑ που εκδίδεται από τα ΚΕΠΑ για τη διαδικασία αυτή, καθώς και για όποια άλλη διαδικασία απαιτείται η βεβαίωση του ποσοστού και όχι του είδους της αναπηρίας.

Πρόσφατα, εκδόθηκαν η ΚΥΑ (ΑΔΑ: Ψ8ΛΥ46ΝΛ2Α-Φ74), και στη συνέχεια η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος3 (ΑΔΑ: 6ΛΒΩ46ΝΛ2Α-3ΓΘ). Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν ΨΚΑ σε ισχύ με τη σήμανση «ΙΙ» (άρθρο 106 ν. 4961/2022), δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών (άρθρο 1 παράγραφος 8 της ΚΥΑ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαιρετίζει αυτή την θετική εξέλιξη και ευελπιστεί ότι θα καταστεί κοινή πρακτική όλων των φορέων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η αντικατάσταση της ΓΑΠΑ με την ΨΚΑ, όπου απαιτείται απλώς ποσοστό ή κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας και όχι το είδος της αναπηρίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΨΚΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας των ΑμεΑ, τα οποία αποτυπώνονται στη ΓΑΠΑ.

Πηγή: https://www.taxheaven.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΕ: Συνεχίζουμε με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, λένε οι υπ. Περιβάλλοντος

xristiana

«Πενηντάρηδες με πάθος»: Παράσταση με ελεύθερη είσοδο

xristiana

Άσε το contouring και κάνε nontouring – Κοψίματα με highlighter και πιο φυσικό αποτέλεσμα

xristiana