ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Σε αυξημένη επιφυλακή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

12/6/2024

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται αυτές τις μέρες οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σήμερα και αύριο αναμένεται να κλιμακωθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω του πρώιμου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο υδράργυρος οδηγεί στο φουλ την χρήση των κλιματιστικών με τους τεχνικούς και τα συνεργεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να διαχειριστούν πιθανές βλάβες θερμικών μονάδων ή υπερθέρμανσης μετασχηματιστών ή απρόοπτων γεγονότων (π.χ πυρκαγιών) που θα έθεταν σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα κληθούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν περιορισμένης έκτασης βλάβες ή διακοπές ρεύματος, κάτι για το οποίο στόχος των διαχειριστών είναι να υπάρχει άμεση αποκατάσταση.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ χθες η αιχμή του φορτίου έφτασε τα 8.800 MW, παίρνοντας την ανιούσα σήμερα που αναμένεται να αυξηθεί στα 9.410 MW και να εκτιναχθεί αύριο ξεπερνώντας τα 10.000 MW ώστε να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το Σαββατοκύριακο που οι τιμές του  υδραργύρου θα υποχωρήσουν σε πιο ήπιες συνθήκες.

Στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνουν σε ετοιμότητα για την επάρκεια του συστήματος, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες που υπάρχει και μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάγκης για χρήση των κλιματιστικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολύ υψηλές  θερμοκρασίες της μέρας.

Η  υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης που μέχρι πρότινος κάλυπταν οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, μετατοπίζοντας πλέον το κέντρο βάρους τις βραδινές ώρες, 8 με 10  όπου η ζήτηση παραμένει υψηλή και παύει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ο ήλιος. Λόγω μάλιστα της άπνοιας αυτών των ημερών δυσκολεύεται και η χρήση της αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται ξανά οι θερμικές μονάδες που λόγω κόστους ανεβάζουν και την τιμή της χονδρεμπορικής.

Καθησυχαστικοί οι διαχειριστές

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη των διαχειριστών δηλώνουν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι οι θερμικές μονάδες που είναι διαθέσιμες θα καλύψουν την υψηλή ζήτηση.

Με βάση τον προγραμματισμό σήμερα  μπαίνουν στο σύστημα και οι μονάδες αερίου, οι οποίες βρίσκονταν σε συντήρηση όπως και η «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, ενώ ετοιμοπόλεμοι είναι οι λιγνιτικοί σταθμοί «Μελίτη» και «Άγιος Δημήτριος 5», οι οποίοι ξεκίνησαν να λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα μετά από μακριά εαρινή «ύπνωση» λόγω αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ.

Η αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια φέρνει μοιραία και την άνοδο των τιμών του ρεύματος λόγω της αξιοποίησης των ακριβών μονάδων φυσικού αερίου αλλά και του λιγνίτη. Για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% και να σκαρφαλώσει στα 110,15 ευρώ/MWh.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώνεται στα 209,49 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλή στα 65,12 ευρώ/MWh με την συνολική ζήτηση να υπολογίζεται στις 376,79 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο συμμετέχει με 40,9%,  οι ανανεώσιμες με 37,8%, τα υδροηλεκτρικά με 6,6% και οι εισαγωγές με 14,2%. Οι εξαγωγές διαμορφώνονται στις 2,373 MWh και οι εισαγωγές στις 24,356 MWh.

Η τιμή της χονδρεμπορικής που ανεβαίνει από τον προηγούμενο μήνα, για τις πρώτες 10 μέρες του Ιουνίου είναι  στα 92,6 ευρώ/MWh, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 14,2% σε σύγκριση με το Μάιο, δίνοντας μια πρόγευση και για τα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποιες σοβαρές ασθένειες προλαμβάνει η έκθεση στον ήλιο

xristiana

Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας: Ο κρυφός μαθητής που αποκαθήλωσε το σώμα του Χριστού

xristiana

Winter clothing – Γιατί τα στενά ρούχα δεν σας κρατούν ζεστούς

xristiana