ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΑΕΥ: «Πράσινο» στη ΔΕΗ για το νέο έργο αντλησιοταμίευσης στην Κοζάνη

27/6/2024.

Το «πράσινο φως» της ΡΑΑΕΥ εξασφάλισε η ΔΕΗ για το νέο μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην περιοχή της Κοζάνης.Ειδικότερα, με σχετική απόφαση της Αρχής που δημοσιεύθηκε χθες, χορηγήθηκε προς τη ΔΕΗ Α.Ε. άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νότιου Πεδίου» της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.Η αίτηση είχε υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ από τη ΔΕΗ στις 9 Απριλίου 2024.

Με βάση τα αναφερόμενα στην άδεια η εγκατεστημένη και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα του σταθμού αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα είναι 2998 MWh.Επίσης, η υλοποίηση του έργου θα διασφαλιστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων, ενώ η διάρκεια της άδειας είναι 35 έτη (έως 26 Ιουνίου 2059).

Το έκτο έργο αντλησιοταμίευσης για τη ΔΕΗΘα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει έντονα το ενδιαφέρον της προς τα έργα αντλησιοταμίευσης, τεχνολογία δοκιμασμένη σε σχέση με την αποθήκευση μακράς διάρκειας.
Στο πλαίσιο αυτό κατά τον κύκλο των αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας του Ιουνίου 2023, είχε εξασφαλίσει τέσσερις άδειες, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στην άδεια που ήδη διέθετε για το ορυχείο της Καρδιάς, ισχύος 148 MW. Το εν λόγω project μάλιστα έχει ήδη λάβει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Από αυτές τις τέσσερις άδειες για νέες μονάδες αντλησιοταμίευσης, οι δύο αφορούσαν τη λίμνη Βεγορίτιδα και τη Σφηκιά, ισχύος 460 MW έκαστη, ενώ οι άλλες δύο αφορούσαν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (ισχύος 156 MW).=
Πρόκειται συγκεκριμένα για:-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, με εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1190 MWh.– Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 467 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 441 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας, με εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 3634 MWh.
-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 460 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 432 MW στη θέση «λίμνη Βεγορίτιδα (θέση 81 πηγάδια)» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας με εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 3600 MWh.
-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης, με εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1264 MWh.Με την τωρινή άδεια για το Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη η ΔΕΗ αποκτά ισχυρότατη παρουσία στο πεδίο της αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης, συνολικής δυναμικότητας άνω των 1600 MW.Η στροφή στην αντλησιοταμίευσηΗ γενικότερη στροφή της αγοράς των ΑΠΕ προς την αντλησιοταμίευση αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη χορηγήσει περί τις 30 άδειες για τέτοια έργα, ισχύος πάνω από 5 GW και χωρητικότητας 44 GWh.Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στο ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας υπάρχουν μόνο δύο αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, σε λειτουργία, οι ΥΗΣ Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και Θησαυρού στο Νέστο, συνολικής ισχύος 699 MW που ανήκουν στην ΔΕΗ.
Τούτη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού για τον κλάδο project της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μια επένδυση ύψους 646,3 εκατ. ευρώ που με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026. Το έργο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), αναμένεται ότι θα παράγει 816 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως.Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν κι άλλα έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος περίπου 820 MW.Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς ενισχύει αποφασιστικά την ικανότητα του συστήματος να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης, ενώ μπορεί να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για την ενσωμάτωση υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών, όπως απόκριση συχνότητας, σημαντική συμβολή στην αδράνεια του συστήματος και στα αποθεματικά λειτουργίας. Παράλληλα, υποστηρίζει την αποτελεσματική διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΟΦ: Ανακαλείται σιρόπι για τον βήχα (φώτο)

xristiana

COSMOTE BLUE: Μία πρωτοβουλία της COSMOTE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

xristiana

Δήμος Αθηναίων: Ενημερωνόμαστε για το πώς φροντίζουμε τους τετράποδους φίλους μας!

xristiana