ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν θερμό καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις τιμές

1/6/2024

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να παρατείνει τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής αυτή την εβδομάδα, ακόμη και τη στιγμή που η εστίαση των αναλυτών μετατοπίζεται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή προς την καλοκαιρινή ζήτηση.

Τα στελέχη του ΟΠΕΚ+ αρχικά επρόκειτο να συνέλθουν αυτοπροσώπως στη Βιέννη την 1η Ιουνίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση μετατέθηκε, πια, στις 2 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τελικά, την Παρασκευή 31 Μαΐου, το γκρουπ αποφάσισε να μετατρέψει τη συνάντηση αυτή σε κατ’ ιδίαν σύνοδο στο Ριάντ, τουλάχιστον για ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους.

Ίντριγκα για τη συνάντηση

Aν και μερικοί εκ των εκπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται ακόμα να παραστούν μέσω τηλεδιάσκεψης, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι από το Καζακστάν, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ πρόκειται να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν τις επόμενές τους κινήσεις.

Τα ολοένα και μεταβαλλόμενα σχέδια όσον αφορά τη σύνοδο δημιουργούν ένα επιπλέον «πέπλο ίντριγκας» για μια συνάντηση η οποία μέχρι τώρα απλά θεωρούταν τυπική.

Όλα τα στελέχη αυτά που έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιώσει πως θα προσέλθουν στο Ριάντ προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν επιπλέον περικοπές στην παραγωγή αργού, πέραν των μειώσεων σε επίπεδο ομίλου οι οποίες λήγουν στο τέλος του β’ τριμήνου.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ εφαρμόζουν επί του παρόντος περικοπές της προσφοράς κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μόλις 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από αυτές τις περικοπές αντιπροσωπεύουν ομόφωνες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της ομάδας του ΟΠΕΚ και λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι υπόλοιπες μειώνονται εθελοντικά από ένα υποσύνολο της συμμαχίας. Μια περικοπή ύψους 1,66 εκατ. βαρελιών ισχύει μέχρι το τέλος του 2024, ενώ 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως της προμήθειας έχουν περικοπεί μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν το εάν η τελευταία αυτή περικοπή θα παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, εν μέσω των προβλεπόμενων αυξήσεων της ζήτησης.

«Τον Ιούνιο, η Κίνα θα έχει εξέλθει σε μεγάλο βαθμό από την εποχή συντήρησης των διυλιστηρίων. Η αμερικανική κατανάλωση βελτιώνεται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οπότε τον Ιούνιο θα πρέπει ήδη να καταγράψουμε αρνητικά υπόλοιπα αργού. Στη συνέχεια, ο Αύγουστος είναι ο μήνας αιχμής όσον αφορά την ζήτηση» δήλωσε στο CNBC ο Βίκτορ Κατόνα, επικεφαλής αναλυτής αργού της Kpler.

Ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί επίσης τη συμμόρφωση των μεμονωμένων μελών με τις ποσοστώσεις, ζητώντας από ορισμένους παραγωγούς να εφαρμόσουν πρόσθετες περικοπές. Το Ιράκ και το Καζακστάν έχουν καταθέσει λεπτομερή σχέδια αντιστάθμισης της παραγωγής τους.

Επέκταση του προγράμματος

Τρεις εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσαν στο CNBC ότι οι μειώσεις της προσφοράς κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα παραταθούν πιθανότατα, ενώ ένας τέταρτος δήλωσε ότι αυτό είναι το σενάριο που αναμένει η αγορά. 

Ένας εκπρόσωπος αναγνώρισε την πιθανή στενότητα της αγοράς κατά το β’ εξάμηνο του έτους, αλλά σημείωσε ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση παρέμεναν μέχρι πρόσφατα.

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου του Μαΐου προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, ενώ η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου του ίδιου μήνα κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης μόλις κατά 1,06 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή για τον ΟΠΕΚ+ θα ήταν να απεμπλακεί σταδιακά από τις εθελοντικές περικοπές για να περιορίσει την ανοδική πίεση των τιμών και να αποτρέψει τον πληθωρισμό αναπλήρωσης», δήλωσε στο CNBC ο Xόρχε Λεόν, αντιπρόεδρος της Rystad Energy Oil Market Research. «Ωστόσο, νομίζω ότι η αγορά αυτή τη στιγμή έχει τιμολογήσει την πλήρη επέκταση των εθελοντικών περικοπών. Έτσι, νομίζω ότι αυτό είναι που, κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνουν».

«Εάν αποφασίσουν να παρατείνουν πλήρως τις εθελοντικές περικοπές και υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση, νομίζω ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν πιο κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι αυτό το καλοκαίρι» προσέθεσε.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια τροφοδότησαν τον παγκόσμιο πληθωρισμό στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω μετά τη σύγκρουση στη Γάζα που απείλησε με ευρύτερες επιπτώσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή, ενώ οι συχνές θαλάσσιες επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης διέκοψαν την εύρυθμη συνέχεια του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και η αυστηρή νομισματική πολιτική περιόρισαν με τη σειρά τους τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά οι κεντρικές τράπεζες έχουν δηλώσει έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής της PVM Oil Associates, δήλωσε στο CNBC ότι οι περιορισμοί της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνουν πιθανότατα σε ισχύ για το γ’ τρίμηνο, προσθέτοντας: «Πιστεύω επίσης ότι το γκρουπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα τονίσει ότι όποιος δεν συμμορφώθηκε με την ποσόστωση θα πρέπει να επανορθώσει. Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ+ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς προσφοράς μόνο όταν δει εμφανή σημάδια εξάντλησης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου».

Ο Κατόνα της Kpler ευθυγραμμίστηκε με τις απόψεις αυτές, αλλά σημείωσε ότι τα «βαριά ονόματα» της πετρελαϊκής αγοράς όπως Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στις εθελοντικές μειώσεις, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να άρουν τους περιορισμούς προς το τέλος του έτους.

«Μέχρι το 2025 η άρση των περικοπών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις τιμές, καθώς η πρόσθετη παραγωγή από τη Γουιάνα, τη Βραζιλία, τον Καναδά θα προκαλέσει κορεσμό στις αγορές», είπε, επισημαίνοντας τις νέες εγκαταστάσεις πλωτής παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία. 

«Φέτος δεν υπάρχει νέα FPSO στη Γουιάνα, με τη λειτουργία μιας νέας να ξεκινά το τρίτο τρίμηνο του 2025. Η Βραζιλία, από την πλευρά της, έχει μία FPSO που ξεκινά φέτος, ενώ του χρόνου θα υπάρχει πληθώρα νέας χωρητικότητας».

Η αύξηση των ανταγωνιστικών προμηθειών έχει μειώσει την εξέχουσα θέση του ΟΠΕΚ+ στην αγορά, αναγνώρισε εκπρόσωπος του γκρουπ, ενώ οι αναλυτές σηματοδότησαν ότι οι συνεχιζόμενες μειώσεις της παραγωγής του ομίλου επιτρέπουν στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν περιορισμούς να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σε περιορισμένο εύρος κατά το α’ εξάμηνο του έτους, υπό τη συνεχή απειλή των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. 

Οι περιφερειακές κλιμακώσεις θα μπορούσαν να κορυφώσουν τις τιμές με ένα ασφάλιστρο κινδύνου έως και 10 δολάρια ανά βαρέλι, σημείωσε ο Χόρχε Λεόν της Rystad, ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο CNBC ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προσθέτει ακόμη λίγη πίεση, αλλά ότι η αγορά έχει ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασής της.

Ο Κατόνα σημείωσε επίσης ότι η κρίση στη Γάζα «φαίνεται ότι θα επιμείνει για περισσότερο χρόνο από ό,τι όλοι περίμεναν, αλλά δεν έχει πραγματικά αποτύπωμα στη συνοχή και την πολιτική του ΟΠΕΚ+».

Ένας εκ των εκπροσώπων του ΟΠΕΚ+ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι ο απροσδόκητος θάνατος του Ιρανού προέδρου αποτελεί ένα τραγικό ατύχημα που δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνδυνος για την αγορά, ιδίως δεδομένου ότι ο διάδοχός του πιθανότατα θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική.

«Νομίζω ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου έχει υποχωρήσει και πιστεύω ότι η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα στηρίξει τις τιμές μόνο αν καταλήξει να έχει προφανή αντίκτυπο στην παραγωγή πετρελαίου ή στις ροές πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί με τη μορφή κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ ή των επιθέσεων σε πετρελαϊκές υποδομές στην περιοχή, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Βάργκα.

Ο ΟΠΕΚ+ πρέπει επίσης να εξισορροπήσει τη σχέση του με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προηγουμένως αντιτεθεί στις περικοπές της προσφοράς του γκρουπ εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές της βενζίνης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απελευθερώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης από τα αποθέματά της σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις τιμές στην αντλία.

Οι ΗΠΑ προέβησαν σε παρόμοιες προμήθειες αργού από τα αποθέματα στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+ σημείωσε ότι τέτοια μέτρα είναι απίθανο να έχουν αντίκτυπο πέρα από την ανακούφιση των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ συνήθως επιδιώκουν να αναπληρώσουν σχετικά άμεσα τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης των κρατικών αποθεμάτων τους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θες να μακρύνεις τα μαλλιά σου γρήγορα; Ακολούθησε το trick των Γαλλίδων για φυσικά μακριά μαλλιά

xristiana

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στη Θήβα αισθητός στην Αττική

xristiana

Δωρεάν elearning Επιμορφωτικό Σεμινάριο από το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α στο πλαίσιο του ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Κρήτης

xristiana