ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μπάιντεν VS Τραμπ: Η μεγάλη σύγκρουση για την κλιματική αλλαγή

2/6/2024

Μπορεί η καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να δημιουργεί «σκιές» γύρω από την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ωστόσο εξακολουθούν να αναδεικνύονται τα μεγάλα πεδία σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές και ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο διαφορετικές «χώρες».

Κάτι που το συναντάμε με ιδιαίτερη ένταση στο μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις πολιτικές του Μπάιντενοι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μειώσουν τη ρύπανση του κλίματος στο μισό έως το 2030. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του στοχεύουν να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.

Έκρηξη «πράσινων» επενδύσεων

Ο πιο σημαντικός νόμος για το κλίμα στην ιστορία, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού λειτουργεί ως καταλύτης για τη μετάβαση της οικονομίας των ΗΠΑ προς καθαρότερη ενέργεια και καθαρότερες μεταφορές. Μια μετάβαση που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και άλλοι λένε ότι είναι αναγκαία για να μειώσει ο πλανήτης τις εκπομπές αερίων στα επίπεδα τα οποία κατά τους επιστήμονες θα αποτρέψουν το πιο καταστροφικό και μη αναστρέψιμο κλιματικό χάος.

Αυτή την περίοδο περισσότερες από 300 εταιρείες στις ΗΠΑ ξεκινούν έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας με τη βοήθεια φορολογικών κινήτρων από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει τις φορολογικές πιστώσεις του νόμου για να αγοράσουν 1,46 εκατομμύρια φιλικά προς το κλίμα ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου.

Αυτά εντάσσονται στη στρατηγική για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2010 και καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος στον οποίο συμφώνησαν 195 χώρες στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Το Υπουργείο Ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν εκτιμά ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού μαζί με τον νόμο για τις υποδομές θα μειώσουν τις εκπομπές των ΗΠΑ κατά 40% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Σε συνδυασμό με τους νέους κανόνες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που περιορίζουν τις εκπομπές καυσαερίων από τα νέα φορτηγά και αυτοκίνητα, τις εκπομπές των σταθμών παραγωγής ενέργειας και απαιτούν περιορισμό των διαρροών μεθανίου από την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη δράση του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

Τι θα συμβεί όμως αν αυτοί οι νόμοι για το κλίμα ανατραπούν;
Το 2030 απέχει λιγότερο από έξι χρόνια. Αυτό που θα συμβεί στα επόμενα τέσσερα θα επηρεάσει τις πιθανότητές μας να αποφύγουμε το χειρότερο κλιματικό χάος, λένε οι ειδικοί.

Το διακύβευμα των εκλογών

Για αυτό και το βασικό διακύβευμα των εκλογών του 2024 είναι η κλιματική αλλαγή.

«Αυτές οι εκλογές είναι τόσο σημαντικές για το κλίμα επειδή δεν έχουμε χρόνο», δήλωσε πρόσφατα η Λόρι Λόντες, εκτελεστική διευθύντρια και συνιδρύτρια της Climate Power, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την προστασία της πολιτικής για το κλίμα.

«Η επιλογή σε αυτές τις εκλογές δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο», δήλωσε ο Pete Maysmith, ανώτερος αντιπρόεδρος της League of Conservation Voters.

«Ο Μπάιντεν έχει λάβει 322 θετικές δράσεις γύρω από το κλίμα και το περιβάλλον. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά δημοπράτησε τους νόμους μας για το κλίμα και το περιβάλλον – δημοπράτησε το μέλλον μας – ύψους 1 δισ. δολαρίων σε στελέχη πετρελαίου όταν τους συνάντησε στο Μαρ-α-Λάγκο».

Ο Maysmith αναφερόταν σε μια συνάντηση που είχε ο Τραμπ με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στην οποία, σύμφωνα με την Washington Post, είπε στα στελέχη ότι εάν δωρίσουν 1 δισ. δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του, θα δώσει προτεραιότητα στην αντιστροφή των περιβαλλοντικών νόμων και κανόνων του προέδρου Μπάιντεν μόλις επιστρέψει στην εξουσία.

Έχει δώσει άλλωστε επαρκές δείγμα γραφής. Στην πρώτη θητεία του ως πρόεδρος, ανέτρεψε περίπου 100 περιβαλλοντικούς κανονισμούς και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αυτή τη φορά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του είναι να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να απελευθερώσει περισσότερη δημόσια γη προς αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια, δεν δίνουν όλοι υψηλή βαθμολογία στον Μπάιντεν για το έργο του για το κλίμα.
«Ο Μπάιντεν δεν ήταν πανάκεια για το κλίμα», δήλωσε ο Jeff Ordower, διευθυντής της 350 Action στη Βόρεια Αμερική, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή επέτρεψε έναν αριθμό ρεκόρ νέων αδειών γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και έδωσε το πράσινο φως για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αλάσκα.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η προεδρική αναμέτρηση που διαμορφώνεται δεν είναι μεταξύ του Μπάιντεν και κάποιου καλύτερου για το περιβάλλον. Είναι μεταξύ του Μπάιντεν και κάποιου που θα μας «οδηγούσε προς τα πίσω» στην πρόοδο του κλίματος και που απορρίπτει κατάφωρα την επιστήμη του κλίματος.

Οι σύμβουλοι του ίδιου του Τραμπ και συντηρητικοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν διατυπώσει ένα σχέδιο για μια νέα κυβέρνηση Τραμπ. Το Project 2025 Presidential Transition Project είναι ένα εγχειρίδιο για το τι θα έκανε μια νέα προεδρία Τραμπ στις πρώτες 180 ημέρες της.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Project 2025 αναφέρονται: «Υποστηρίξτε την κατάργηση νόμων όπως για τις επενδύσεις σε υποδομές και τις θέσεις εργασίας (IIJA) αλλά και για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), οι οποίοι καθιέρωσαν νέα προγράμματα και παρέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις προς εταιρείες ΑΠΕ, και ειδικά συμφέροντα και υποστηρίξτε την κατάργηση όλων των κεφαλαίων που δεν έχουν ήδη δαπανηθεί από αυτά τα προγράμματα».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Ενέργειας, «υπόσχεται» ότι θα απελευθερώσει την ενεργειακή καινοτομία του ιδιωτικού τομέα τερματίζοντας την κυβερνητική παρέμβαση στις ενεργειακές αποφάσεις, καθώς και ότι θα σταματήσει τον «πόλεμο» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο»…

Το Project 2025 απαιτεί επίσης την ανατροπή των απαγορεύσεων στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Carbon Brief, ένα διεθνές κέντρο κλιματικής έρευνας, υπολόγισε ότι η επανεκλογή του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία θα είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν 4 δισεκατομμύρια τόνοι αερίων που θερμαίνουν το κλίμα στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2030, ένα μέγεθος ίσο με τις ετήσιες εκπομπές ολόκληρης της Ευρώπης και της Ιαπωνίας μαζί.

«Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ που θα διαλύσει την κλιματική κληρονομιά του Μπάιντεν και πιθανότατα θα τερματίσει κάθε παγκόσμια ελπίδα να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου», ανέφερε η Carbon Brief.

Δεδομένων αυτών των δυσοίωνων προβλέψεων, υπάρχει ένα παράδοξο. Σύμφωνα με το Environmental Voter Project, οι άνθρωποι για τους οποίους η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αποτελούν κορυφαίες ανησυχίες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν η αποχή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε ΣΕΦ και Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 18/3

xristiana

Άγιος Δημήτριος ο Οινοπώλης

xristiana