ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μέρες ενεργειακής κρίσης έφερε ο Ιούνιος – Γιατί οι καταναλωτές θα δουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς και τον Ιούλιο

26/6/2024

Έξωση από το βάθρο του πράσινου τιμολογίου κάνουν για τον Ιούνιο οι ανατιμήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, οι οποίες ξυπνούν τις νωπές μνήμες της ενεργειακής κρίσης που τα τιμολόγια ανεβοκατέβαιναν με μεγάλη νευρικότητα και προκαλούσαν ζάλη στην αγορά. Χθες η τιμή της χονδρεμπορικής σκαρφάλωσε πρώτη φορά μετά από μήνες στα 131,74 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ για σήμερα 26 Ιουνίου η τιμή υποχωρεί οριακά, αλλά παραμένει στα 125,22 ευρώ με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν πάνω από το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας, το 38,92% το φυσικό αέριο και το 5% ο λιγνίτης. Όμως και σήμερα η υψηλότερη τιμή θα φτάσει τα 319 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση τις βραδινές ώρες που μπαίνουν στο ηλεκτρικό σύστημα οι ακριβές μονάδες.

Το κύμα ανατιμήσεων φέρνει ήδη αυξήσεις 21% με τη μέση τιμή του Ιουνίου να ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που η μέση τιμή έκλεισε στα 81,08 ευρώ από 60 ευρώ τον Απρίλιο. Το ύψος αυτών των αυξήσεων θα καθορίσει η πολιτική των εκπτώσεων και κυρίως η στάση της ΔΕΗ που αυτό το μήνα έσωσε την «παρτίδα» με την χορήγηση έκπτωσης 38% στα οικιακά τιμολόγια αλλά και της Φυσικό Αέριο που επίσης διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του ρεύματος.  

Ανησυχία

Όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που οι τιμές του ρεύματος παίρνουν φωτιά. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει αρχίσει από χθες να «κοκκινίζει» ξανά με τις τιμές στη Βουλγαρία να είναι πάνω από 203 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την Κροατία με σχεδόν 290 ευρώ αλλά και την Πολωνία με 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ίδια ώρα που οι εξαγωγές ρεύματος ενίσχυσαν το χορό των ανατιμήσεων για να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων λόγω μπλακάουτ που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Οι τιμές υποχωρούν σήμερα αλλά διατηρούνται σε πολύ ψηλά επίπεδα ενώ μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στην αγορά της Γερμανίας όπου η τιμή χθες εκτινάχθηκε στα 492 ευρώ η μεγαβατώρα  αλλά και στη Γαλλία που η τιμή του ρεύματος προσγειώθηκε στα 2,96 ευρώ η μεγαβατώρα. Η χαμηλή τιμή της Γαλλίας οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex Spot που επηρέασε τις αγορές και εμπόδισε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άνοδος των τιμών επαναφέρει την ανησυχία στα νοικοκυριά, καθώς ο μήνας που διανύουμε εμφανίζει λόγω παρατεταμένου καύσωνα και μεγάλες καταναλώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που οι τιμές στο ρεύμα ασκούν και πάλι ισχυρές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι μήνες εφαρμογής του ενιαίου τιμολογίου στο οποίο μεταπήδησε το 95% της πελατειακής βάσης που οι καταναλωτές αναλύουν ξανά τους λογαριασμούς ρεύματος, φιλτράρουν την τιμή της κιλοβατώρας και αναζητούν οικονομικότερες λύσεις για να βγουν από το τούνελ των υψηλών τιμολογίων του φετινού καλοκαιριού.

Την πολυπαραγοντική εξίσωση των τιμών διαμορφώνουν το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, η χρήση των μονάδων φυσικού αερίου που έρχονται να ενισχύσουν το σύστημα κατά τις βραδινές ώρες που απουσιάζει η παραγωγή από φωτοβολταϊκά, η αύξηση της ζήτησης που φτάνει το 20% αλλά και οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και CO2 για τις οποίες επίσης παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα φουσκώνοντας την τιμή που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πάντως στην αγορά προεξοφλούν ότι για τον Ιούλιο οι τιμές των ιδιωτών δεν θα έχουν μεγάλες ανατιμήσεις σε σχέση με το μήνα που διανύουμε καθώς η άνοδος στα πράσινα έχει ήδη περάσει στις μεγάλες έως και 70% αυξήσεις του Ιουνίου, εκτιμάται όμως ότι θα δούμε ακριβότερα τιμολόγια στα πράσινα της ΔΕΗ αλλά και της Φυσικό Αέριο που τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 11,8 και αντίστοιχα στα 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μεγάλη κινητικότητα

Ο Ιούνιος εκτιμάται ότι θα είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πελατών μεταξύ των παρόχων από την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων. Το κύριο χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς  είναι ότι το 70% με 80% των νέων καταναλωτών επιλέγουν μπλε τιμολόγιο ενώ πιο «βολεμένοι» εμφανίζονται οι παλιότεροι πελάτες, οι οποίοι όπως λέει είναι πιο διστακτικοί στις μετακινήσεις. «Θεωρούμε ότι το πράσινο τιμολόγιο έχει αρχίσει να ξεθωριάζει ώστε η αγορά να μπορέσει ανενόχλητη να αναπτύξει το επόμενο διάστημα την εμπορική της πολιτική» αναφέρει αρμόδια πηγή του κλάδου, εκτιμώντας ότι το πράσινο δεν θα κάνει μεγάλη «καριέρα» στην αγορά. Κάτι άλλωστε που δείχνει και η στάση των προμηθευτών τον Ιούνιο που ήταν ο μήνας που δεν ακολούθησαν το μονοπάτι του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς με αποτέλεσμα μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές.

Έτσι τον Ιούνιο τα πράσινα τιμολόγια αρκετών ιδιωτών προμηθευτών ήταν ακριβότερα έως και 70% ενώ η διαφορά του ακριβότερου πράσινου από το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 12,3 λεπτών, ήταν 45%.

Οι ανατιμήσεις αποτελούν μια σοβαρή αφορμή για να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα πελατών μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας, αξιολογώντας τα κίτρινα τιμολόγια και τα σταθερά μπλε τα οποία εμφανίζουν ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Η εκδοχή του μπλε

Το σταθερό τιμολόγιο που προσφέρει τις ίδιες χρεώσεις «βρέξει και χιονίσει» στους καταναλωτές ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς έχει επανέλθει από τις αρχές του μήνα στο «καλάθι» των επιλογών. Μετά από μια περίοδο δίμηνης αποχής λόγω ραγδαίας υποχώρησης των τιμών, τα σταθερά τιμολόγια δελεάζουν και πάλι την αγορά των οικιακών πελατών. Για όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να ελέγχουν το κόστος τους, τα μπλε είναι μια λύση, ειδικά αν η διάρκεια των συμβολαίων αυτών δεν ξεπερνά το εξάμηνο, που αποτελεί μια περίοδο βραχείας δέσμευσης, η οποία όμως μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς της κλιμάκωσης των τιμών. Στην αγορά της προμήθειας αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο συμφέρουν και για ένα πρόσθετο λόγο. Όπως εκτιμούν οι φθηνές ποσότητες που είχαν «χετζάρει» αρκετοί πάροχοι ενέργειας εξαντλούνται και αναζητούν νέες ευκαιρίες. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι τα νέα συμβόλαια θα είναι πιο ακριβά. Το προηγούμενο διάστημα πάντως υπήρξαν και σταθερά τα οποία προσφέρθηκαν στην αγορά χωρίς να είναι «χετζαρισμένα» λόγω χαμηλών τιμών στο ρεύμα, τα οποία στην συνέχεια οι πάροχοι απέσυραν όταν είδαν ότι οι χρεώσεις ανεβαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των σταθερών χρειάζεται μελέτη καθώς οι καταναλωτές οφείλουν να συνυπολογίσουν δύο παράγοντες που συνδιαμορφώνουν το τελικό κόστος. Ο ένας είναι η μηνιαία κατανάλωση και ο δεύτερος το πάγιο που ως επί το πλείστον είναι τσιμπημένο (έως 9,90 ευρώ) και επομένως αυξάνει το κόστος για ένα νοικοκυριό.

Εξίσου ανταγωνιστικά παραμένουν και τα κίτρινα «ex ante» τιμολόγια, δηλαδή με προαναγγελία τιμής, όπου ο καταναλωτής τιμολογείται στην αρχή του μήνα κατανάλωσης και τα οποία τον Ιούνιο εμφάνισαν μια μέση τιμή 11,6 σεντς/ KWh και ένα πάγιο επίσης στα 5 ευρώ. Σήμερα αντίστοιχα τιμολόγια διαθέτουν η ΔEΗ και η Protergia, η οποία μάλιστα έχει το φθηνότερο προϊόν της αγοράς με τελική τιμή στα 9,1 λεπτά ανά kWh.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

3 εναλλακτικοί τρόποι για φυσικό μπότοξ (που μπορείς να κάνεις εύκολα στο σπίτι)

xristiana

Ανοιξιάτικος ο καιρός – Πού υπάρχει πιθανότητα βροχής

xristiana

“Discover Dogs”: Η Μεγαλύτερη Γιορτή Με Θέμα Τον Σκύλο Επιστρέφει Στη Θεσσαλονίκη

xristiana