ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καστοριά: Αρκουδάκι απεγκλωβίστηκε από προαύλιο ξενοδοχείου

15/6/2024

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα αρκουδάκι, περίπου έξι μηνών, που έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε σε προαύλιο χώρο ξενοδοχείου στην Καστοριά.

Το δασαρχείο της περιοχής σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» απεγκλώβισε το πρωί του Σαββάτου τη μικρή αρκούδα και την επέστρεψε στο βουνό.

Μόλις οι περίοικοι αντιλήφθηκαν την παρουσία της μικρής αρκούδας ειδοποίησαν το δασαρχείο Καστοριάς, τα στελέχη του οποίου βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με στελέχη της «Καλλιστώ», στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες νωρίτερα, διερχόμενοι πολίτες είχαν δει το αρκουδάκι μαζί με την μητέρα του στο δάσος. Γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο το μικρό αρκουδάκι να απεγκλωβιστεί και να απωθηθεί προς το βουνό, ώστε να επανασυνδεθεί με τη μητέρα του, η οποία βρισκόταν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο οι μητέρες αρκούδες μαζί με τα μικρά τους, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν κοντά σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς αναζητούν φαγητό σε οπωροφόρα δέντρα.

Προσοχή στις μητέρες αρκούδες

Όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η «Καλλιστώ» εάν κάποιος συναντήσει μόνο του ένα μικρό αρκουδάκι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς οι μητέρες αρκούδες είναι ιδιαίτερα προστατευτικές.

«Οι μητέρες αρκούδες είναι υπερπροστατευτικές με τα μικρά τους. Για αυτόν τον λόγο, σε περίπτωση που συναντήσουμε μόνο του ένα μικρό αρκουδάκι, δεν το πλησιάζουμε, καθώς είναι πολύ πιθανό η μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να νιώσει απειλή από την ανθρώπινη παρουσία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν μια αρκούδα βρεθεί στον δρόμο μας, μένουμε ψύχραιμοι/ες, δεν φωνάζουμε και δεν προσπαθούμε να την τρομάξουμε. Απομακρυνόμαστε ήρεμα, δίνοντας χώρο στην αρκούδα να συνεχίσει τη διαδρομή της.

Δεν πετάμε σε καμία περίπτωση κλαδιά, πέτρες ή άλλα αντικείμενα, καθώς θα εκλάβει την πράξη αυτή ως απειλή. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε μια αρκούδα να κινείται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ειδοποιούμε το δασαρχείο και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

75 Χρόνια αφιερωμένα στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 28/6

xristiana