ΚεντρικήΟμορφιά

Καστορέλαιο: Βοηθάει όντως με τους μαύρους κύκλους;

12/6/2024

Τελευταία όλοι μιλάνε στο TikTok για το καστορέλαιο και κατά πόσο βοηθάει με την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων. Και είναι λογικό, αν αναλογιστούμε πως οι μαύροι κύκλοι ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες και πως είναι ένα από τα πιο δύσκολα beauty προβλήματα στην αντιμετώπισή του. Τι συμβουλεύουν συνήθως οι ειδικοί; Να προσφέρουμε στον εαυτό μας καθημερινά το δώρο του καλού ύπνου, να κοιμόμαστε πάνω σε δύο μαξιλάρια ώστε το κεφάλι να είναι ελαφρώς πιο ψηλά, να απέχουμε από κάπνισμα, αλκοόλ και κακή διατροφή, και φυσικά να χρησιμοποιούμε προϊόντα φροντίδας ειδικά μελετημένα να καταπολεμούν τις “σκιές” στις συγκεκριμένες ζώνες, να ενισχύουν τη φωτεινότητα της επιδερμίδας και να την κρατούν ενυδατωμένη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2023 στο Journal of Cosmetic Dermatology έστρεψε το ενδιαφέρον στο καστορέλαιο για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, γεγονός που έγινε viral στο TikTok, όπως ήταν φυσικό. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, ασθενείς που εφάρμοσαν τοπικά μια κρέμα από καστορέλαιο δύο φορές την ημέρα για δύο μήνες παρατήρησαν μειωμένα επίπεδα μελανίνης και λιγότερες ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια – όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί πως πράγματι το καστορέλαιο είναι η λύση στο πρόβλημα των μαύρων κύκλων.

Τι είναι το καστορέλαιο

Πρόκειται για το φυτικό έλαιο που προέρχεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο κοινός και είναι πλούσιο σε ρικινελαϊκό οξύ, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Το καστορέλαιο έχει πολλές χρήσεις και τα οφέλη του είναι τεράστια, ανάμεσά τους η αντιμετώπιση της ακμής, του εκζέματος, της ξηροδερμίας, η ενδυνάμωση των φρυδιών και των βλεφαρίδων, η φροντίδα των αφυδατωμένων μαλλιών κ.α.

Βοηθάει με τους μαύρους κύκλους;

Σύμφωνα με την παραπάνω δημοσιευμένη μελέτη, μπορεί να βοηθήσει με τους μαύρους κύκλους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία -και η απόδοσή του εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε τους μαύρους κύκλους. Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη δράση του, θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι αν και το καστορέλαιο θεωρείται ασφαλές για τοπική εφαρμογή, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητες ζώνες, όπως τα μάτια – για αυτό καλό είναι να κάνετε πάντα ένα patch test πριν.

Μόλις βεβαιωθείτε ότι δε σας δημιουργεί κάποιον ερεθισμό, ξεκινήστε καθαρίζοντας το πρόσωπό σας και στη συνέχεια στεγνώστε το ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα. Έπειτα, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα καστορέλαιου στα δάχτυλά σας και κάντε απαλό μασάζ στο σημείο κάτω από τα μάτια με ελαφριές, κυκλικές κινήσεις. Αποφύγετε να φέρετε το έλαιο κοντά στην γραμμή των βλεφαρίδων γιατί μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί ή μόλυνση.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να κάνετε το μακιγιάζ σας να διαρκεί περισσότερο

xristiana

Το αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και θάνατο

xristiana

Υπογονιμότητα: Αντιμετωπίστε το στρες με αυτούς τους τρόπους

xristiana