ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ευρώπη: Eπιτακτική η ανάγκη για τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας (πίνακες)

26/6/2024

Η Ευρώπη έχει καταγράψει φέτος αριθμό ρεκόρ ωρών με μηδενικής ή αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, καθώς η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται κατακόρυφα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατόπιση των επενδύσεων στις απαραίτητες λύσεις αποθήκευσης.

Οι χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις βασικές οικονομίες της Ευρώπης εμφάνισαν, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, μηδενικές ή αρνητικές τιμές τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει συχνότερα να πληρώνουν για να εκφορτώσουν ενέργεια ή να σταματήσουν τις μονάδες τους.

«Θα μπορούσε κανείς σίγουρα να πει ότι, σε αυτό το σημείο, η επιτυχία πλήττει την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Trianel, Μάρκους Χέιγκελ.

Η ισχυρή παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας έχει παίξει κάποιο ρόλο στην υπερπροσφορά, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης βιώσει μια μαζική επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε σε 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe. Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάσταση 306.000 επιπλέον φωτοβολταϊκών πάνελ κάθε μέρα, δήλωσε ο όμιλος.

Η Trianel δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 800 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκής ισχύος και έχει θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα 2.000 MW, αλλά οι χαμηλότερες τιμές την αναγκάζουν να επανεξετάσει τον τρόπο πώλησης της ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια γνώρισε άνθηση εν μέρει επειδή δεν απαιτούσε πλέον επιδοτήσεις, καθώς οι κατασκευαστές σύνηψαν συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) με τους αγοραστές με σταθερούς όρους που συνδέονται με τις τιμές της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Καθώς, όμως, οι τιμές πέφτουν οι κατασκευαστές στρέφονται όλο και περισσότερο και πάλι σε συστήματα επιδοτήσεων, όπως δήλωσε ο Χέιγκελ.

Οι αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δυναμικότητα της Ευρώπης σε μεταβλητή παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά το 2024 είναι το πρώτο έτος που στο γκρουπ αυτό θα προστεθεί και η Ισπανία, μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα επαναληφθεί ή μπορεί να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλεζ Μόγια, γενικός διευθυντής του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας APPA Renovables, προσθέτοντας ότι οι νέες συμβάσεις για συμφωνίες αγοράς ενέργειας ήδη μειώνονται.

«Κατά κάποιον τρόπο, οι επενδύσεις επιβραδύνονται. Δεν σταματούν, αλλά επιβραδύνονται», συμπλήρωσε ο Μόγια.

Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να ηγούνται της αγοράς των συμφωνιών αυτών, δήλωσε ο Γενς Χόλστιν της Pexapark. Ωστόσο, οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας αναγκάζονται να πωλούν την ενέργειά τους με αυξανόμενες εκπτώσεις σε παραγωγούς που λειτουργούν ολοένα και περισσότερο.

Ο ίδιος αναμένει επιβράδυνση των επενδύσεων αν συνεχιστεί η εξέλιξη αυτή. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βλέπει τώρα ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ωρών με χαμηλές και υψηλές τιμές, αυξάνοντας το κίνητρο για επενδύσεις στην αποθήκευση, όπως προσέθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας σε ετήσια έκθεσή του.

«Οι εταιρείες που επιλέγουν να μην εγκαταστήσουν μπαταρίες στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα τους μπορεί να δουν μείωση των δυνητικών εσόδων κατά τη διάρκεια της αιχμής της παραγωγής, περιορίζοντας τα κέρδη και αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η Ε.Ε. εκτίμησε ότι η αποθήκευση ενέργειας στο μπλοκ θα πρέπει να υπερτριπλασιαστεί από το 2022 έως το 2030, ώστε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της για την ενεργειακή μετάβαση.

Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής ενέργειας ΑΠΕStatkraft, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ότι θα μπορούσε να εκποιήσει ορισμένα αιολικά και ηλιακά έργα, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την αποθήκευση της ενέργειας.

Εκτός από την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για την αντιμετώπιση περιόδων πλεονάζουσας προσφοράς, άλλες επιλογές, όπως έξυπνα δίκτυα και μετρητές με τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι απλοί καταναλωτές, που μαστίζονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχουν ακόμη απολαύσει χαμηλότερους λογαριασμούς επειδή συχνά είναι «κλειδωμένοι» σε μακροχρόνιες συμβάσεις.

«Μόνο οι καταναλωτές που έχουν επενδύσει σε αντλία θερμότητας, φορτιστή για το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο ή σύστημα αποθήκευσης, είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις αρνητικές τιμές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, VKU.

Όσοι έχουν συμβόλαια με σταθερές τιμές θα νιώσουν τον θετικό αντίκτυπο από τις αρνητικές τιμές ρεύματος μόνο όταν αυτές θα έχουν συμπαρασύρει προς τα κάτω τις μέσες τιμές της αγοράς μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο

xristiana

Διαδικτυακή Συζήτηση Με Θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Καρδιαγγειακό Σύστημα»

xristiana

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Καματερό

xristiana