ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΑΠΕ: Πρόβλημα που οι τοπικές κοινωνίες καθυστερούν να πάρουν τα ανταποδοτικά οφέλη

17/6/2024

Την τροποποίηση του πλαισίου της καταβολής των ανταποδοτικών ωφελημάτων στους δήμους και στους πολίτες σε όσες περιοχές φιλοξενούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι οι τοπικές κοινωνίες να αντιλαμβάνονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την «φιλοξενία» έργων ΑΠΕ, κάτι που θα αποκρούσει και την κινδυνολογία που τα συνοδεύει αλλά και τα fake news.

Μέχρι σήμερα, η απόδοση των ωφελημάτων καθυστερεί με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους και να μην γίνονται αντιληπτά τα οικονομικά οφέλη.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους ΑΠΕ προς τους ΟΤΑ για τα έτη 2021, 2022, εκδόθηκε τέλη Δεκεμβρίου του 2023 ενώ για το 2020 την Άνοιξη του 2023!

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, για τα ανταποδοτικά οφέλη παρακρατείται από κάθε επενδυτή ΑΠΕ (εκτός από φωτοβολταϊκά σε κτίρια και αυτοπαραγωγούς) το 3% επί της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας (προ ΦΠΑ). Τα έσοδα αυτά επιμερίζονται στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ.

Το καθεστώς αυτό αναμένεται να ανατραπεί στα υπεράκτια αιολικά καθώς ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένα ποσοστά και επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι τα ανταποδοτικά να είναι ακόμη πιο γενναία και να συνδεθούν με συγκεκριμένες υποδομές στον εκάστοτε δήμο όπως σχολεία, κέντρα υγείας, έργα αφαλάτωσης ακόμη και με δυνατότητα συμμετοχής στο project.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ένα παλιό κόλπο για να κάνετε το άρωμα να διαρκεί πολύ περισσότερο στο δέρμα σας

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Ιχθύ, η περίοδος αυτή σου προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες»

xristiana

Σέρρες: Νεκρά ψάρια στη λίμνη Κερκίνη – Δείτε βίντεο από το σημείο

xristiana