ΚεντρικήΠεριβάλλον

Στη Βαλένθια οργανώνουν «φροντιστήρια» για την αντιμετώπιση της ζέστης

10/6/2024

Στη Βαλένθια καταγράφονται τουλάχιστον 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο με μέση θερμοκρασία τους θερινούς μήνες που συνήθως ξεπερνούν τους 29 βαθμούς Κελσίου αγγίζοντας τους 33 βαθμούς Κελσίου. Αυτό μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν η κλιματική αλλαγή δεν είχε επιδράσει τόσο αρνητικά στις θερμοκρασίες, αφού στην ισπανική πόλη τον Αύγουστο του 2023 καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλου του καλοκαιριού με το αεροδρόμιο της Βαλένθια να καταγράφει 46,8 βαθμούς Κελσίου.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αίσθηση της ακραίας ζέστης στο σπίτι, η δημοτική αρχή της Βαλένθια, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας, διοργάνωσε εργαστήρια για τους πολίτες για να τονίσει τα οφέλη των φυτών εσωτερικών χώρων στη μάχη κατά της αύξησης της θερμοκρασίας.

Σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία Πάρκων και Κήπων και την Ομοσπονδία Ενώσεων Γειτονιάς της Βαλένθια, η δημοτική υπηρεσία ενέργειας πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες το πρώτο σχετικό εργαστήριο στο καταπράσινο περιβάλλον του Parque del Oeste.

Στο «φροντιστήριο» οι συμμετέχοντες – με δωρεάν συμμετοχή – είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για τα ανθεκτικά στη ζέστη φυτά και έλαβαν απαντήσεις από ειδικούς, γεωπόνους και κηπουρούς σε ερωτήματα για το πότισμά τους.

Στους παρευρισκόμενους δωρίστηκε, μάλιστα, ένα δενδρύλλιο γηγενούς λευκής πεύκης με συμβουλές για τη φροντίδα της.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως εξήγησε ο Κάρλος Μουντίνα, σύμβουλος για τη Βελτίωση του Κλίματος και την Ενεργειακή Απόδοση, ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η ύπαρξη φυτών στο σπίτι και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην καταπολέμηση της ζέστης στις κατοικίες.

Την ίδια στιγμή, το εργαστήριο σκόπευε να ενθαρρύνει όσους φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανά τα φυτά τους και για αυτό το λόγο αποφεύγουν την αγορά τους, με τους ειδικούς να τους καθοδηγούν για την ορθότερη επιλογή φυτών σύμφωνα με την έκθεση του σπιτιού τους στο φως.

Πράγματι, είναι πολλά τα οφέλη από τα φυτά στο σπίτι, αφού πέρα από το καλλωπιστικό στοιχείο, έχουν την ικανότητα να δροσίζουν το χώρο αφού καταναλώνουν θερμό αέρα για τις φυσικές διεργασίες τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ τα φυτά απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα μέσω της διαδικασίας της διαπνοής, η οποία μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς.

Ανάμεσα τα είδη που μπορούν να βοηθήσουν ώστε το θερμόμετρο να μη χτυπήσει κόκκινο είναι τα εξής:

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα, το «θαυματουργό φυτό της αθανασίας», γνωστή για την απομάκρυνση των τοξινών από τον αέρα και τη διατήρηση των επιπέδων θερμότητας και οξυγόνου είναι ιδανική για εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να διατηρείται σε μέρος που δέχεται ηλιακό φως, αλλά όχι άμεσα, καθώς μπορεί να τη βλάψει. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό χώμα για κάκτους.

Αρέκα

Η αρέκα είναι γνωστή για τις ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, δεν είναι απαιτητική και μπορεί να να φτάσει σε ύφος πολλών μέτρων, για αυτό το λόγο το φοινικοειδές αυτό είναι φυτό για μεγάλους χώρους.

Σπαθίφυλλο

Γνωστό και ως κρίνος της ειρήνης, το σπαθίφυλλο είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου με πράσινα φύλλα και λευκά άνθη με καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Χρειάζεται καλό φωτισμό αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως και προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και τύπο εδάφους. Η φροντίδα του δεν έχει απαιτήσεις, αλλά προσοχή στα κατοικίδια γιατί είναι τοξικό για αυτά.

Σανσεβέρια

Η σανσεβέρια, ή αλλιώς «αφρικανική λόγχη», έχει σαρκώδη φύλλα, αναπτύσσεται κάθετα και καταλαμβάνει λίγο χώρο. Χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και φιλτράρει τον αέρα από τις τοξίνες, ενώ προσαρμόζεται στη μέση θερμοκρασία του σπιτιού.

Φίκος

Ο φίκος με τα χαρακτηριστικά του φύλλα καθαρίζει τον αέρα και μειώνει την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους. Είναι εύκολος στη φροντίδα του και ιδανικός για αρχάριους. Είναι περισσότερο ανθεκτικός στη ζέστη από το κρύο και προτείνεται να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία κάτω των 14 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

xristiana

Θεσσαλονίκη: Φέτος στολίζουμε Αρκτουράκια!

xristiana

Κορωνοϊός: 27.766 νέα κρούσματα – 85 θάνατοι – 654 διασωληνωμένοι

xristiana