ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πονοκέφαλος τιμολογίων ξανά στο ρεύμα – Γιατί επιστρέφει η αβεβαιότητα

3/6/2024

Με τον βραχνά των αυξημένων τιμολογίων έξι σχεδόν μήνες μετά την αποκλιμάκωση τιμών μπήκε ο Ιούνιος προμηνύοντας ένα «θερμό» καλοκαίρι για τις χρεώσεις στο ρεύμα που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια που θα αυξηθεί λόγω της χρήσης των κλιματιστικών και τουριστικής περιόδου, η μείωση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή που λόγω περιορισμών (αφρικανικής σκόνης και ανεμολογικών συνθηκών) επηρέασε την παραγωγή αιολικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 35 ευρώ η μεγαβατώρα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για να δούμε ξανά την αύξηση τιμών στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Την ανησυχία επιτείνουν οι γεωπολιτικοί παράγοντες που δεν έχουν εξαλειφθεί την ίδια ώρα που η Ευρώπη δέχεται την πίεση της Ασίας στη ζήτηση LNG και η παραμικρή δυσλειτουργία στην παραγωγή της Νορβηγίας (π.χ συντήρηση υποδομών), η οποία έχει υποκαταστήσει ένα μεγάλος μέρος των προμηθειών της ΕΕ από Ρωσικό αέριο, έχει επίπτωση  στις τιμές. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου σε εκδήλωση του  ΣΕΒ για τις Ευρωεκλογές, ο οποίος  καυτηριάζοντας το μοντέλο λειτουργίας της Ευρώπης μίλησε για έλλειμμα αυτονομίας στην ενέργεια καθώς μετά τη Ρωσία ολόκληρη η Ήπειρος εξαρτάται από την Νορβηγία.  

Στην κυβέρνηση υπάρχουν φόβοι  ότι η άνοδος των τιμών στο ρεύμα θα συμπαρασύρει και το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και θα επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ήδη κάποιες εμπορικές εταιρείες από τον κλάδου των ζαχαροπλαστείων έχουν ανακοινώσει ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων στα προϊόντα τους λόγω αύξησης των πρώτων υλών.

Αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα επιστρέφει για τους καταναλωτές εν μέσω της θερινής περιόδου και του προγραμματισμού των καλοκαιρινών διακοπών, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποδαρικό καλοκαιριού με αύξηση 130%

Μια πρώτη γεύση των συνθηκών της αγοράς δίνει η σημερινή εικόνα του χρηματιστηρίου ενέργειας όπου η τιμή της χονδρεμπορικής εκτινάσσεται σχεδόν κατά 130%. Την ξέφρενη πορεία οδηγεί το φυσικό αέριο που κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα με 49,2% ενώ οι ΑΠΕ περιορίζονται στο 31,42% και ο λιγνίτης συνεχίζει να απουσιάζει από την ηλεκτροπαραγωγή. Για σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου, η χαμηλότερη τιμή είναι στα 80,42 ευρώ η μεγαβατώρα και η υψηλότερη θα σκαρφαλώσει στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επιστρέφει το σταθερό

Ο Ιούνιος κάνει τσουχτερά όλα τα χρωματιστά τιμολόγια εκτός από το σταθερό μπλε, που επανέρχεται μετά από μήνες υποτονικής έως ανύπαρκτης ζήτησης ξανά στο προσκήνιο. Τα call center των παρόχων παίρνουν ξανά φωτιά για να προσεγγίσουν πελατολόγιο που θα επιλέξει την σιγουριά των αντίστοιχων χρεώσεων με πρώτη στην λίστα τη ΔΕΗ που ξαναχτυπά την πόρτα των πελατών της για να τους θυμίσει ότι υπάρχουν πιο ασφαλείς λύσεις από τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Άλλωστε για τις εταιρείες τα «μπλε» τιμολόγια διευκολύνουν τον προγραμματισμό τους καθώς τις βοηθούν να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο (hedging), κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, γεγονός που τις δίνει πιο σαφή ορίζοντα απ’ ότι το κυμαινόμενο, όπου ουδείς ξέρει αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά.

Σήμερα, τα τιμολόγια με σταθερή χρέωση κυμαίνονται μεταξύ 9,75 έως και 19,9 λεπτά και απόδειξη ότι «εγκαταλείφθηκαν» το προηγούμενο διάστημα από την αγορά είναι ότι ακόμη και πάροχοι που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωσή τους, τους τελευταίους μήνες που οι τιμές είχαν μειωθεί αισθητά, κρατούσαν πολύ υψηλά έως απαγορευτικά τα μπλε τιμολόγια.  

Αν συνεχιστεί όμως η άνοδος των τιμών τα σταθερά θα επιστρέψουν για να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο. Την ίδια στιγμή, απαγορευτικό βγάζουν και τα κίτρινα τιμολόγια που επηρεάζονται άμεσα από την έκρηξη της χονδρεμπορικής ενώ τσιμπημένες είναι οι τιμές και του πράσινου τιμολογίου που για τον Ιούνιο προσφέρονται με ένα εύρος τιμών από 11,8 έως 16,9 λεπτά με την πλειοψηφία των προμηθευτών να μεταφέρουν το κόστος στους πελάτες τους. Πλην της ΔΕΗ που υιοθέτησε έκπτωση κατά 38%, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις που θα περάσουν στους καταναλωτές να μην ξεπεράσουν το 12%.

Τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά αποτυπώνει και η εικόνα του Μαΐου. Η περιορισμένη παραγωγή των αιολικών και η μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου είχαν σαν αποτέλεσμα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) να κλείσει στα 81 ευρώ η μεγαβατώρα από 60 ευρώ τον Απρίλιο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Κατερίνης: Πέντε seatrac για πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες

xristiana

“Τρέχω Για Τον Αυτισμό” Στο Ρέθυμνο

xristiana

ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

xristiana