ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κλιματική κρίση: Αυτές είναι οι οικονομικές συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος

1/6/2024

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές χειρότερη από ό,τι θεωρούταν σε παλιότερες εκτιμήσεις, με την παγκόσμια θέρμανση να συρρικνώνει τον πλούτο με ρυθμό σύμφωνο με το επίπεδο των οικονομικών απωλειών ενός συνεχιζόμενου μόνιμου πολέμου, σύμφωνα με έρευνα.

Μια αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση κατά 12% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από αυτή των προηγούμενων αναλύσεων.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περισσότερο από 1C από την προβιομηχανική εποχή και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν αύξηση 3C μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων.

Μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει «απότομες μειώσεις στην παραγωγή, το κεφάλαιο και την κατανάλωση που θα ξεπεράσουν το 50% έως το 2100», σύμφωνα με τον Guardian. Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο σοβαρή που «είναι συγκρίσιμη με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από έναν μόνιμο πόλεμο», προσθέτει.

«Θα υπάρξει ακόμα κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Adrien Bilal, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ που έγραψε το έγγραφο με τον Diego Känzig, οικονομολόγο στο Northwestern University.

«Νομίζω ότι ο καθένας μπορούσε να φανταστεί τι θα έκανε με ένα εισόδημα που είναι διπλάσιο από ό,τι τώρα. Θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Bilal είπε ότι η αγοραστική δύναμη, δηλαδή πόσα μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι με τα χρήματά τους, θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα χωρίς την παγκόσμια θέρμανση που παρατηρήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Ο αριθμός του χαμένου πλούτου θα αυξηθεί κατακόρυφα εάν η κλιματική κρίση βαθύνει.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι εκπληκτικά ομοιόμορφος σε όλο τον κόσμο, αν και με τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο πλούτου. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, επισημαίνει η έρευνα, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Ακόμη και με απότομες περικοπές εκπομπών, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος. Ακόμα κι αν η παγκόσμια θέρμανση είχε περιοριστεί σε λίγο περισσότερο από 1,5 C μέχρι το τέλος του αιώνα, ένας παγκόσμιος συμφωνημένος στόχος που τώρα φαίνεται να έχει ξεφύγει από την επίτευξη , οι απώλειες του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι γύρω στο 15%.

Το έγγραφο ακολουθεί ξεχωριστή έρευνα που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική κρίση. Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συχνότερες και έντονες ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφή 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Related posts

4 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουν για τις στατίνες

xristiana

Η τελευταία μπουκάλα δυο μεθυσμένων

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 10/2

xristiana