ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ορόσημο για τις ανανεώσιμες πηγές: Πάνω από το 30% για πρώτη φορά η συμμετοχή τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα

8/5/2024

Αλματώδης ήταν τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες για την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Έτσι για πρώτη φορά, η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, ξεπέρασε το επίπεδο του 30%, όπως προκύπτει από στοιχεία του κέντρου έρευνας για ενεργειακά θέματα Ember.

Η ξηρασία έπληξε την υδροηλεκτρική ενέργεια

Σε διεθνές επίπεδο, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έφθασε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023, αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών, ιδίως στην Κίνα.

Ενισχυμένη η συνεισφορά φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών

Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως υδροηλεκτρικές μονάδες. Το ποσοστό της ενέργειας από καθαρές πηγές στο μείγμα δεν ξεπερνούσε το 2% το 2010.

Για το Ember, η αύξηση αυτή ενδέχεται να επιτρέψει ο κόσμος, «πιθανόν από φέτος», να μειώσει δραστικά την παραγωγή ενέργειας με την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Σημείο καμπής στην ιστορία»

«Η μείωση των εκπομπών του ενεργειακού τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε ο Ντέιβ Τζόουνς, ειδικός της Ember, κατά τον οποίο «το 2023 ίσως ήταν (…) σημείο καμπής στην ιστορία» της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ωστόσο «ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα συνεχιστεί η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα κράτη δεσμεύτηκαν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του 2023, την COP28, να δράσουν για να τριπλασιαστεί το παγκόσμιο παραγωγικό δυναμικό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030. Αυτό θα επέτρεπε η συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να φθάσει το 60%, τονίζει το Ember.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 24/10

xristiana

Οι συνοικίες τρώνε γκουρμέ και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες

xristiana

Ημέρες Υγείας 9 – 21 Μαΐου 2022

xristiana