ΚεντρικήΠεριβάλλον

Wircon: Στα σκαριά δύο mega φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, ισχύος 300 MW

23/5/2024

Τη θέση του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ενισχύει ο γερμανικός όμιλος Wircon GmbH, ο οποίος στις αρχές Απριλίου μετονομάστηκε σε Starvert Energy GmbH. Συγκεκριμένα μέσω των θυγατρικών του βραχιόνων σχεδιάζει την κατασκευή δύο μεγάλων φωτοβολταικών projects, συνολικής ισχύος 300 MW,με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης.

Ο Όμιλος εξασφάλισε τις τελευταίες μέρες από τη ΡΑΑΕΥ τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραγωγού οι οποίες αφορούν:

-Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 124.99872 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 124.99872 MW στη θέση Ερυθρές, της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάργας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της εταιρείας «Wircon Solar Park 4 Μ.Ι.Κ.Ε.».

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς τη Ρυθμιστική Αρχή στις 6 Φεβρουαρίου 2024 και προβλέπεται ότι ο σταθμός αποθήκευσης θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 58.896 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 53.01 MWh.

-Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 175.0056 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 175.0056 MW στη θέση Ερυθρές, της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της εταιρείας «Wircon Solar Park 3 Μ.Ι.Κ.Ε.».

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς τη Ρυθμιστική Αρχή στις 6 Φεβρουαρίου 2024 και προβλέπεται ότι ο σταθμός αποθήκευσης θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 78.528 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 70.68 MWh.

Η παρουσία στην Ελλάδα και στον κόσμο

Ο γερμανικός όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης, με παρουσία σε δέκα χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Το 2023 ωστόσο προχώρησε σε πώληση του χαρτοφυλακίου της με έργα 400 MW στην Αυστραλία.

Ο ελληνικός βραχίονας “Wircon Solar Park 1”, συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με βασικό σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, το οποίο σύντομα αυξήθηκε σε 400.000 ευρώ.

Η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν από τότε να κατέχει στην ελληνική αγορά έργα συνολικής ισχύος 500 MW.
Τον Οκτώβριο του 2022 η “Wircon Solar Park 1” έλαβε βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στη θέση Καλλιθέα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη Θεσσαλία.

Ακολούθησε τον Απρίλιο του 2023 η σύσταση της η “Wircon Solar Park 2”, τον Σεπτέμβριο του 2023 η σύσταση της “Wircon Solar Park 3” και “Wircon Solar Park 4”, ενώ στις 29 Μαρτίου 2024 συστάθηκε η “Wircon Solar Park 5”. Σε όλες τις θυγατρικές μοναδικός μέτοχος είναι πλέον η Starvert Energy GmbH.\

Η Wircon και τώρα Starvert Energy έκανε την είσοδό της στην αγορά των ΑΠΕ το 2013, εστιάζοντας εξ αρχής στην ανάπτυξη και την κατασκευή ηλιακών projects. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει έργα τόσο δικά της όσο και τρίτων από το στάδιο της αδειοδότησης μέχρι την κατασκευή (ως EPC Contractor), την πώληση ή λειτουργία και τη διαχείριση. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με ίδια έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW καθώς και αδειοδοτημένα και υπό ανάπτυξη έργα άνω των 400 MW.

Μεταξύ των επιτυχημένων παγκόσμιων έργων της ξεχωρίζει η εγκατάσταση του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Tesla στον κόσμο, που βρίσκεται στην Gannawarra της Αυστραλίας, καθώς και η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού project στην Αγγλία,-και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη-, του «Cleve Hill», το οποίο μπορεί να παρέχει προσιτή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει πάνω από 91.000 σπίτια.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο καρκίνος μειώνει κατά 33% τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ – Η ανακάλυψη που ανοίγει δρόμο για νέες θεραπείες

xristiana

«Φιλί ζωής» στους καυστήρες φυσικού αερίου δίνουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

xristiana

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά – Τετραπλάσιες οι ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής σε σχέση με το 2019

xristiana