ΚεντρικήΠεριβάλλον

RWE: Επενδυτικό “ja” για το mega υπεράκτιο αιολικό Nordseecluster με καλώδια της Hellenic Cables

31/5/2024

Την κρίσιμη επενδυτική απόφαση για το mega υπεράκτιο αιολικό πάρκο Nordseecluster, συνολικής ισχύος 1,6 GW, έλαβε ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE.
Αυτό όμως που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι αυτό το μεγάλο έργο φέρει και ελληνική «σφραγίδα», καθώς θα εφοδιαστεί με καλώδια από την Hellenic Cables, η οποία πρωταγωνιστεί διεθνώς στον κλάδο, ενισχύοντας διαρκώς τη θέση της.

Ειδικότερα, πρόκειται για σύμπλεγμα τεσσάρων υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων που θα αναπτυχθούν στα ανοικτά των γερμανικών ακτών της Βόρειας Θάλασσας, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Juist. Το Nordseecluster θα βρίσκεται πολύ κοντά στο υπάρχον αιολικό πάρκο Nordsee One ισχύος 332 MW.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές των κύριων εξαρτημάτων, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Cables, έχουν ήδη επιλεγεί για το σύμπλεγμα στο σύνολό του.

Το χρονοδιάγραμμα και οι προμηθευτές

Το Nordseecluster A αναμένεται να έχει συνολική ισχύ 660 MW. Η κατασκευή ορισμένων βασικών εξαρτημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και η ανάπτυξή του στη θάλασσα έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Μέχρι τις αρχές του 2027, και οι 44 ανεμογεννήτριες αναμένεται να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο.
Το Nordseecluster B θα προσθέσει επιπλέον 900 MW δυναμικότητας, ενώ οι 60 ανεμογεννήτριες του έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε εμπορική λειτουργία από τις αρχές του 2029.

Η RWE δηλώνει ότι έχει επιλέξει τους σημαντικότερους προμηθευτές για την υλοποίηση του έργου Nordseecluster, που περιλαμβάνουν την Atlantique Offshore Energy, το θαλάσσιο ενεργειακό τμήμα της Chantiers de l’Atlantique, το οποίο θα προμηθεύσει δύο υπεράκτιους υποσταθμούς μετασχηματιστών, καθώς και τη Hellenic Cables για τα καλώδια.

Τα θεμέλια για τις ανεμογεννήτριες θα κατασκευαστούν από την Dajin Offshore και θα εγκατασταθούν στη θάλασσα από την Van Oord. Η Vestas θα προμηθεύσει τις ανεμογεννήτριες (τύπου V236-15.0 MW), με ισχύ 15 MW η καθεμία. Ακόμη, η μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα εκτελεστεί από την Havfram Wind, χρησιμοποιώντας τα σκάφη εγκατάστασης Norse Wind και Norse Energi.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η RWE έχει θέσει ως στόχο να τριπλασιάσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική της δυναμικότητα από τα 3,3 GW σήμερα, στα 10 GW το 2030.

Η επιλογή της Hellenic Cables

Η Hellenic Cables, του Ομίλου της Cenergy Holdings, επελέγη και υπέγραψε ως προτιμώμενος προμηθευτής για το έργο Nordseecluster τον Απρίλιο του 2023.
Με βάση τη σχετική σύμβαση η ελληνική εταιρεία πρόκειται να προμηθεύσει περίπου 185 χλμ. καλωδίων τάσης 66kV με αγωγούς αλουμινίου και χαλκού για τη σύνδεση των 44 ανεμογεννητριών του Nordseecluster A ( αιολικά πάρκα N-3.8 και N-3.7) με δύο υπεράκτιους υποσταθμούς και των 60 ανεμογεννητριών του Nordseecluster B ( αιολικά πάρκα N-3.6 και N-3.5) που θα συνδέονται απευθείας στον μετατροπέα ισχύος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.
Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς στην πλήρη ανάπτυξή του θα παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύει 1.600.000 κατοικίες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας.

Όπως προαναφέρθηκε, το Nordseecluster θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις: Για τα πρώτα δύο αιολικά πάρκα (N-3.8 και N-3.7) με συνδυασμένη ισχύ 660 MW τα καλώδια για εγκατάσταση στη θάλασσα αναμένεται να παραδοθούν προς το τέλος του 2025, με την εμπορική δραστηριότητα για το Nordseecluster A να ξεκινά στις αρχές του 2027. Για τα άλλα δύο αιολικά πάρκα (N-3.6 και N-3.5) της δεύτερης φάσης (Nordseecluster B) που θα προσθέσει επιπλέον ισχύ 900 MW η παράδοση καλωδίων έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2027, με την εμπορική του λειτουργία να ξεκινά στις αρχές του 2029.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

2ο NORTH ATTICA 2022: Το Αναπτυξιακό Τουρνουά Χάντμπολ Επιστρέφει Για Καλό Σκοπό

xristiana

Δήμος Νέας Ιωνίας: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

xristiana

Οι επιδείξεις του Αθλητικού Ομίλου Γυμναστικής Χαϊδαρίου

xristiana