ΚεντρικήΠεριβάλλον

Orsted: Ελπίζει σε… ούριο άνεμο από τα νέα υπεράκτια αιολικά

6/5/2024

Σε…ούριο άνεμο από τα νέα υπεράκτια αιολικά ποντάρει η Orsted. Ο δανέζικος κολοσσός των ΑΠΕ και διεθνής leader της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο με ελαφρά βελτιωμένα τα λειτουργικά κέρδη και με ορισμένα από τα νέα έργα του να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Orsted έχει υπό κατασκευή υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 7,6 GW, ενώ επιχειρεί να βγει από μια περίοδο έντονης κρίσης, με υψηλές ζημιές και αποεπενδύσεις από αρκετά μεγάλα projects.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα λειτουργικά κέρδη συμβαδίζουν με τις προσδοκίες, με τα υφιστάμενα έργα να καταγράφουν αύξηση κερδών κατά 18%.

Ο Mads Nipper, Πρόεδρος του Ομίλου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε:

«Εργαζόμαστε για την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο. Βασικό ορόσημο είναι το έργο μας Sunrise Wind ισχύος 924 MW, το οποίο επιλέχθηκε για τη Νέα Υόρκη.

Με την αύξηση της παραγωγής από το Greater Changhua 1 και 2a και το South Fork και τις υψηλές ταχύτητες ανέμου το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα λειτουργικά μας κέρδη (EBITDA) εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών ανήλθαν σε 7,5 δισ. DKK (δανικές κορώνες), μια αύξηση κατά 0,6 δισ. DKK σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η οποία οφείλεται σε αύξηση 18% στα κέρδη των υπεράκτιων έργων μας».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου τριμήνου, η Orsted κατασκευάζει 7,6 GW υπεράκτιου αιολικού δυναμικού σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται και έχει φτάσει σε σημαντικά ορόσημα ολοκληρώνοντας την κατασκευή των Greater Changhua 1 και 2a στην Ταϊβάν και το South Fork στις ΗΠΑ. Και τα δύο αιολικά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

«Στο πλαίσιο του νέου business plan, έχουμε υλοποιήσει δύο ορόσημα. Στις ΗΠΑ, έχουμε εκχωρήσει ένα μερίδιο τεσσάρων χερσαίων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 957 MW στο Stonepeak και στην Ευρώπη, λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλες αγορές για τις χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά συνέπεια, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με την ENGIE βάσει της οποίας θα αποκτήσει τα χερσαία αιολικά και ηλιακά μας πάρκα στη Γαλλία», συμπλήρωσε ο Mads Nipper.

Αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο 2024

Όπως προαναφέρθηκε, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 7,5 δισ. DKK.

Τα κέρδη από υπεράκτιες τοποθεσίες ανήλθαν σε 6,9 δισ. DKK, τα οποία ήταν 1,1 δισ. DKK υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Η αύξηση οφειλόταν στις καλύτερες συνθήκες ανέμου, στην αύξηση του Greater Changhua 1 και 2a και στο South Fork και στις υψηλότερες τιμές στα CfD με δείκτη πληθωρισμού και στα πράσινα πιστοποιητικά. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μειωμένη χωρητικότητα στα καλώδια μετάδοσης εξαγωγής στο Hornsea 1 λόγω ενός προβλήματος με την ηλεκτρική υποδομή, το οποίο επιλύεται κατά το δεύτερο τρίμηνο», όπως αναφέρεται.

Οι προκλήσεις ωστόσο παραμένουν…

Έτσι, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,6 δισ. DKK, τα οποία ήταν χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι (3,2 δισ. DKK). «

Ενώ τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από τα υψηλότερα EBITDA και την αντιστροφή της απομείωσης του έργου μας Sunrise Wind, τα φορολογικά μας έξοδα επηρεάστηκαν από την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής
υποχρέωσης που σχετίζεται με μια αρχική φορολογική εισφορά για το χερσαίο έργο στις ΗΠΑ, Eleven Mile» σημειώνεται.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«1o In Pool TRIathlon Chalandri 2023»: Παράλληλες δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά

xristiana

Οι πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που πρέπει να βάλεις στην skincare ρουτίνα σου

xristiana

Παιδικά τραύματα: Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκαλέσουν στην εγκυμοσύνη

xristiana