ΚεντρικήΠεριβάλλον

ORIX Group: Ο ιαπωνικός κολοσσός των 17 GW και το «παρών» στην Ελλάδα

22/5/2024

ORIX Group, ένας πολυεπίπεδος και πολυεθνικός ιαπωνικός κολοσσός έχει εισέλθει διακριτικά και στη χώρα μας, κρατώντας χαμηλό προφίλ μέχρι τώρα…

Δραστηριοποιείται με την εταιρεία Pindo Wind Μ.Ι.Κ.Ε. η οποία από αλλού ξεκίνησε μέσω Ισπανίας και…αλλού κατέληξε και πάλι όμως μέσω Ισπανίας.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, η Pindo Wind συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε βεβαιώσεις παραγωγού για έργα συνολικής ισχύος 180 MW.

Η Pindo Wind, σε εκείνη τη φάση ιδρύθηκε ως θυγατρικός βραχίονας του ισπανικού ομίλου Grupo Afronta, με μοναδική μέτοχο την Grupo Afronta Sociedad Limitada. Η Grupo Afronta ιδρύθηκε το 2008, με έδρα στη Σεβίλλη, και προήλθε από την συνένωση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εμπειρία από το 1996.

Το βασικό πεδίο της Grupo Afronta είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων, δικτύων οπτικών ινών, λύσεις GIS (Geographic Information System), ενώ εργάζεται πλέον εντατικά στον χώρο των Smart Cities. Ο τομέας των ΑΠΕ άρχισε να αναπτύσσεται ουσιαστικά από το 2018 με έργα που περιλαμβάνουν αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και βιομεθάνιο.

Η Pindo Wind έχει ήδη εξασφαλίσει από τη ΡΑΑΕΥ βεβαιώσεις παραγωγού για έξι αιολικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα:

Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στη θέση ΤΣΟΝΑΡΙΚΟ – ΜΟΥΤΣΟΡΙΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΙΘΗΚΩΝ, ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, του Δήμου ΠΥΛΗΣ, ΜΕΤΕΩΡΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

– Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 45 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45 MW στη θέση ΠΑΛΟΥΚΙ – ΑΓΚΑΘΙ – ΣΠΙΤΑΚΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΝΕΡΑΙΔΑΣ, ΠΙΝΔΕΩΝ, του Δήμου ΠΥΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

– Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW στη θέση ΣΠΑΘΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΕΧΡΟΥ, του Δήμου ΑΡΡΙΑΝΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ.

– Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 25 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25 MW στη θέση ΚΥΡΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, του Δήμου ΜΕΤΣΟΒΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

– Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 15 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 15 MW στη θέση ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ ΚΟΡΥΦΗ, της Δημοτικής Ενότητας ΣΟΥΦΛΙΟΥ, του Δήμου ΣΟΥΦΛΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ.

 Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 25 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25 MW στη θέση ΘΑΝΑΣΑΚΗ, της Δημοτικής Ενότητας ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Η ORIX Group

Στην πορεία ωστόσο μοναδικός μέτοχος της Pindo Wind έγινε η Elawan Energy SL που εδρεύει επίσης στην Ισπανία.

Η Elawan Energy όμως είναι ένας από τους πολλούς ανά τον κόσμο εταιρικούς βραχίονες του ORIX Group.

Πρόκειται για έναν τεράστιο όμιλο που δραστηριοποιείται σε διαφορετικά επιχειρηματικά πεδία σε όλο τον κόσμο, όπως τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, τις ασφάλειες ζωής, τις τράπεζες, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, το real estate, τις παραχωρήσεις, το περιβάλλον και την ενέργεια, μέχρι τα…πλοία και τα αεροσκάφη.

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1964 από την Nichimen Corporation (σήμερα Sojitz Corporation) και τη Sanwa Bank (σήμερα MUFG Bank) ως Orient Leasing Co., Ltd., η οποία επρόκειτο να γίνει η σημερινή ORIX Corporation. Στην πορεία εισήλθαν δύο ακόμη εταιρείες και τέσσερις τράπεζες.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η ORIX έγινε πρωτοπόρος στον τομέα της χρηματοδοτικής μίσθωσης, τότε μια νέα μέθοδο χρηματοδότησης στην Ιαπωνία.

Η ORIX εισήλθε στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας αποκτώντας μερίδιο σε μια επιχείρηση παραγωγής αιολικής ενέργειας το 1995. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις ενεργειακές της δραστηριότητες τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε όλο τον κόσμο σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και οι υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, η ανακύκλωση και η επεξεργασία αποβλήτων κ.α.

Σήμερα το ORIX Group ελέγχει υποδομές ΑΠΕ συνολικής ισχύος 17,03 GW σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα 1.360 MW μέσω της Elawan Energy στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, 5.890 MW στην Κίνα, 7.180 MW στην Ινδία, 1680 MW στις ΗΠΑ κ.α.

Τα νέα έργα

Η Pidno Wind, πάντως, με διαχειριστή τον Dionisio Fernandez Auray, CEO της Elawan Energy, εξασφάλισε τις τελευταίες μέρες δύο ακόμη βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταικά έργα στη χώρα μας, συνολικής ισχύος 157,3 MW.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

-Βεβαίωση παραγωγού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 45.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45.8 MW στη θέση ΠΟΝΤΙΚΟΡΡΕΜΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΣΑΠΩΝ, των Δήμων ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ,

-Βεβαίωση παραγωγού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 111.5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 111.5 MW στη θέση ΚΟΤΣΥΦΑΣ – ΑΛΩΝΙΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΣΑΠΩΝ, των Δήμων ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέχεια…

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

2ο Μαθητικό Τουρνουά Σκάκι Δημοτικών Σχολείων

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana