ΚεντρικήΠεριβάλλον

EDPR Ελλάς: Στα σκαριά νέες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας 300 MW

21/5/2024

Τις κινήσεις του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ πυκνώνει η EDP Renováveis S.A. Ο Πορτογαλικός όμιλος ο οποίος αναπτύσσει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στη χώρα μας, εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ τρεις νέες άδειες για αποθήκευση ενέργειας συνολικής ισχύος 300 MW.

Οι άδειες χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή προς θυγατρικούς βραχίονες του ισχυρού ξένου ομίλου.

Πρόκειται ειδικότερα για:

-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW στη θέση «Νικόπολη BESS» της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης, της εταιρείας «EDPR Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ελλάς 2 Μ.Α.Ε.».

Η σχετική υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ τον Δεκέμβριο του 2023 και ο σταθμός αποθήκευσης με συσσωρευτές προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 200 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh.

-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW στη θέση «Χιονιάς BESS» της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της εταιρείας «Ενεργειακή Αρβανικού ΕΠΕ».

Και εδώ η σχετική αίτηση υποβλήθηκε τον περασμένος Δεκέμβριο, ενώ ο σταθμός αποθήκευσης με συσσωρευτές προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 200 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh.

-Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW στη θέση «Κουρέντα BESS» της Δημοτικής Ενότητας Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, της εταιρείας «Ενεργειακή Αρβανικού ΕΠΕ».

Η σχετική υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ τον Δεκέμβριο του 2023 και ο σταθμός αποθήκευσης με συσσωρευτές προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 200 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh.

Σημειώνεται ότι με βάση τις άδειες η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα εξασφαλιστεί από τους θυγατρικούς βραχίονες «EDPR Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ελλάς 2 Μ.Α.Ε.» και «Ενεργειακή Αρβανικού ΕΠΕ» μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης καθώς και από ίδια κεφάλαια της μετόχου «EDP Renováveis S.A».

Οι άδειες έχουν διάρκεια 25 ετών, δηλαδή έως τις 20-05-2049.

Υπενθυμίζεται ότι η EDPR έχει υπό κατασκευή συνολικά 3 αιολικά έργα ισχύος 102 MW, με το πρώτο της έργο ισχύος 45 MW, να λειτουργεί ήδη στην περιοχή της Μαλεσίνας, ενώ σχεδιάζει projects άνω των 500 MW σε ορίζοντα πενταετίας. Πρόσφατα μάλιστα μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ άνοιξε ο δρόμος και για το mega αιολικό ισχύος 500 MW στην Εύβοια σε κοινοπραξία με τη Motor Oil.

Η EDPR συμμετέχει και στις διεργασίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες μέσω της Ocean Winds (κοινής εταιρείας με την γαλλική Engie) η οποία στην Ελλάδα έχει συμμαχήσει με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το «παρών» και από την Petrogaz

Το δικό της «παρών» στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας επιχειρεί να δώσει και η Petrogaz.

Μέσω της εταιρείας «Sunshine 1 Μ.Α.Ε.» εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 99 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 99 MW στη θέση «Μικρή Λεχοτινια» της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2023 και ο σταθμός προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 212 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh, ενώ η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλιστεί από την «Sunshine 1 Μ.Α.Ε.» μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η «Sunshine 1»συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με μέτοχο την Βερονίκη Ενεργειακή Ελλάς.

Τον Μάιο του 2023 η “Sunshine 1” εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 50,008 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50,008 MW, στη θέση Μικρή Λεχοτινιά της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου, του Δήμου Δελφών, δηλαδή στην ίδια θέση όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί το έργο αποθήκευσης.

Τον Νοέμβριο του 2023 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση τροποποίησης ως προς τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού, η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ.

Η PetroGaz, είναι η εταιρεία που εδώ και επτά δεκαετίες έκανε γνωστό στην Ελλάδα το υγραέριο. Πέραν της βασικής του δραστηριότητας στην οποία είναι και leader, ο όμιλος έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και προς την «πράσινη» ενέργεια, με μικρά ωστόσο βήματα.

Ο κεντρικός βραχίονας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εταιρεία «Βερονίκη Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.» (Veroniki Energy Hellas) η οποία συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2018, με Πρόεδρο τη βασική μέτοχο και επικεφαλής του μητρικού ομίλου Ντανιέλα-Βερόνικα Γκούσα ντε Ντράγκαν και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Χρίστο Χριστοφίδη, CEO και της PetroGaz.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Δωρεά δύο σύγχρονων μηχανημάτων στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου

xristiana

Kickboxing: Γιατί αποτελεί ιδανική επιλογή άσκησης για την ψυχική σας υγεία

xristiana

8η Συνάντηση Ερασιτχνικών Θεατρικών Σχημάτων “Θυμέλη”

xristiana