ΚεντρικήΠεριβάλλον

Demo SATH: Το πιλοτικό έργο που ανοίγει δρόμους στην πλωτή αιολική ενέργεια (pics)

8/5/2024

Το έργο πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας DemoSATH εισήχθη πρόσφατα ως νέα τεχνολογία ανανεώσιμης παραγωγής στο ενεργειακό μίγμα της Ισπανίας για πρώτη φορά. Οι εταίροι RWE, Saitec Offshore Technologies και The Kansai Electric Power Co. Inc. (KEPCO) συνεργάζονται πάνω σε αυτό το πλωτό αιολικό έργο εμπορικής κλίμακας που έχει τοποθετηθεί στην ανοικτή θάλασσα της Ισπανίας.

Όλα ξεκίνησαν με την ιδέα SATH που αναπτύχθηκε από τη Saitec, και έχει ένα μόνο σημείο πρόσδεσης, ευθυγραμμιζόμενο με την τρέχουσα κατεύθυνση των κυμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η θέση σε λειτουργία του DemoSATH σηματοδοτεί την έναρξη μιας διετούς περιόδου δοκιμών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά της τεχνολογίας SATH, που αναπτύχθηκε από την ίδια, και την παρακολούθηση των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην πλατφόρμα.

Τον Αύγουστο του 2023, το DemoSATH εγκαταστάθηκε στην περιοχή δοκιμών BiMEP στην Armintza. Το έργο, το οποίο πέτυχε να δώσει την πρώτη ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2023, χρησιμοποιεί μια τουρμπίνα 2 MW που συναρμολογήθηκε στο λιμάνι του Μπιλμπάο. Η πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της τουρμπίνας, εξακολουθεί να βρίσκεται στο χώρο δοκιμών BiMEP, ο οποίος απέχει 2 μίλια από την ακτή με βάθος νερού 85 μέτρα.

«Το DemoSATH διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης που παρέχει ανατροφοδότηση σε όλα τα επίπεδα μηχανικής της πλατφόρμας, την απόδοση των ανεμογεννητριών κ.ά. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των υφιστάμενων αριθμητικών μοντέλων, την κατανόηση πιθανών επιπτώσεων κλίμακας και την παροχή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με την απόδοση της τεχνολογίας», δήλωσε ο Marc Batlle, επικεφαλής της υδροδυναμικής μηχανικής της Saitec.

Οι δοκιμές και τα «δύσκολα νερά»

Το έργο θα είναι λειτουργικό για δύο χρόνια, καθώς οι εταίροι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά της τεχνολογίας SATH, την παρακολούθηση των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην πλατφόρμα και την αλληλεπίδρασή της με το κοντινό οικοσύστημα.

«Το έργο είναι μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω κατανόηση της απόδοσης ενός πρωτοτύπου πραγματικής κλίμακας σε σκληρές συνθήκες. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν είναι ανεκτίμητα, παρέχοντας ρεαλιστικά δεδομένα σχετικά με την απόδοσή του, ώστε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ρυμούλκησης, σύνδεσης, διατήρησης σταθμών και δυναμικής ανάπτυξης καλωδίων. Αυτό μεταφράζεται σε ομαλότερες λειτουργίες και βελτιωμένη αποδοτικότητα στο μέλλον», σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Το έργο αυτό βρίσκεται σε πιο δύσκολα νερά σε σύγκριση με τις πλωτές ανεμογεννήτριες αλλού σε όλο τον κόσμο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό και να διασφαλιστεί η επιτυχία, η Saitec δήλωσε ότι η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως αυτές που παρατηρούνται στην περιοχή BiMEP.

Ο Σεπτέμβριος του 2024 θα σηματοδοτήσει έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του DemoSATH, κάτι που η Saitec πιστεύει ότι θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο τόσο για την τεχνολογία, όσο και για τη βιομηχανία γενικότερα.

Σύμφωνα με τη Saitec, το έργο DemoSATH ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί με την επικύρωση μιας πλήρους κλίμακας επίδειξης της τεχνολογίας SATH και δεν υπάρχουν σχέδια για επέκτασή του με την εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών αυτών των χαρακτηριστικών.

Ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται ήδη για την προώθηση του έργου GEROA [Green Energy Research for Offshore Atlantic] με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ 50 MW, με στόχο να συνεχίσει να αποδεικνύει την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιμότητα της τεχνολογίας SATH χρησιμοποιώντας ανεμογεννήτριες μεγαλύτερης ισχύος 15-16 MW.

Το GEROA αναμένεται να είναι το πρώτο αιολικό πάρκο στην ανοικτή θάλασσα της Ισπανίας με τρεις έως πέντε ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούν τεχνολογία πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας SATH και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2027.

Πηγή: https://www.newmoney.grΠηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άδωνις: Δεν κόβεται η σύνταξη των ΑΜΕΑ αν εργάζονται

xristiana

Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα – Έως τους 21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

xristiana

Ταρτάκια με έμενταλ, κολοκυθάκια και μυρωδικά

xristiana