ΚεντρικήΜαγειρική

Σουτζουκάκια γιαουρτλού

8/5/2024

Υλικά συνταγής

  • Για τα σουτζουκάκια
  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 γρ. χοιρινό κιμά
  • 3 φέτες ψωμί του τοστ, θρυμματισμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 αυγό μέτριο
  • 2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 500 ml νερό 
  • 80 ml λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 3 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 6 πίτες για σουβλάκι
  • γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ξύδι, το κύμινο και αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα το καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
  2. Στη συνέχεια, πλάθετε το μείγμα σε σουτζουκάκια, δηλ. σε ελαφρώς μακρόστενο σχήμα, βάρους περίπου 35-40 γρ. περίπου το ένα και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και “θωρακιστούν” απ” όλες τις πλευρές.
  3. Μην τα τηγανίσετε πολύ γιατί θα μαγειρευτούν και αργότερα με τη σάλτσα τους. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε στην άκρη. 
  4. Για τη σάλτσα ντομάτας: Παράλληλα τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και μετά προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. 
  5. Μετά ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το λευκό κρασί, αφήνετε το αλκοόλ να “εξατμισθεί” και έπειτα προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε. Σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα σας για 15-20 λ ή μέχρι σχεδόν να δέσει η σάλτσα σας.
  6. Τα τελευταία 5 λ μαγειρέματος προσθέτετε στη σάλτσα τα κεφτεδάκια και συνεχίζετε το μαγείρεμα. Αφού δέσει η σάλτσα, προσθέτετε το μέλι, το κύμινο, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά. 
  7. Για το σερβίρισμα: Παίρνετε 1 πίτα για σουβλάκι, την κόβετε στα 4, την απλώνετε σε ένα πιάτο και την αλείφετε με 2-3 κ.σ. γιαούρτι. Από πάνω τοποθετείτε τα σουτζουκάκια, ζεστά από τη κατσαρόλα, τα συνοδεύετε με πατατούλες τηγανιτές και … καλή σας όρεξη!

Πηγή

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Θάνος Πλεύρης: Είμαστε με τον πολίτη, όχι με τις συντεχνίες

xristiana

«Παντοτινά χημικά» και στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

xristiana

Ρελαξίνη: Η σημασία της για τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και για την εγκυμοσύνη

xristiana