ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

18/5/2024

Σήμα για ανοδικές χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου δίνουν οι τιμές της χονδρεμπορικής, οι οποίες τις τελευταίες μέρες είναι σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, έπειτα από μεγάλο διάστημα πτωτικής πορείας.

Το μεγάλο άλμα στα τιμολόγια έγινε την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, όπου η DAM διαμορφώθηκε στα 92,14 ευρω/ΜWh, σημειώνοντας άνοδο κατά 98,57%.

Ο καλπασμός των τιμών της χονδρεμπορικής συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα την Τετάρτη 15 Μαΐου, που η τιμή ξεπέρασε τα 103 ευρώ η μεγαβατώρα, με ελαφρά πτώση χθες, που υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ (στα 97,18 ευρώ).

Για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση 17,6% με χαμηλότερη τιμή τα 7,66 ευρώ η μεγαβατώρα και υψηλότερη τα 192,20 ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών αποτελεί το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο τις προηγούμενες μέρες κυριάρχησε το φυσικό αέριο. Για σήμερα, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου θα είναι περίπου ισοσκελισμένη, γέρνοντας ελαφρά προς τις ΑΠΕ, όπου το ποσοστό συμμετοχής τους θα ανέλθει σε 35,37%, έναντι 35,14% του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 21,92% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,97% ενώ εξαφανισμένος παραμένει ο λιγνίτης.

Στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, που έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, και αντίστοιχα τα δικαιώματα των ρύπων που διαμορφώνονται στα 70 ευρώ ο τόνος. Το σινιάλο για άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα δίνει και η μέση τιμή της χονδρεμπορικής, η οποία μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 75,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60,1 ευρώ τον Απρίλιο και 67,54 ευρώ το Μάρτιο.

Οι προμηθευτές ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα την 1 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι μεσολαβούν 13 μέρες για να φανεί αν οι τιμές θα διαφοροποιηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Θεαματικές αλλαγές πάντως στην καταναλωτική βάση δεν αναμένονται ούτε τον επόμενο μήνα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών παραμένει καθηλωμένη στα πράσινα τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κίτρινων είναι πιο ανταγωνιστικές.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος Προστάτη: H ένοχη διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου

xristiana

Bloomberg: Κόλαση φωτιάς στην Ελλάδα καταπίνει τους πνεύμονες οξυγόνου

xristiana

Wall Festival στην Άνω Πόλη – Μουσικό διήμερο

xristiana