ΚεντρικήΚοινωνικά

Περιοδική έκθεση «Αφρική. Άνθρωποι και κοσμήματα» στο ΛΕΜΜ-Θ

14/5/2024

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης ανοίγει και πάλι τις πύλες του, την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 19:00, με τη νέα περιοδική έκθεση:

Αφρική. Άνθρωποι και κοσμήματα

Ταξίδι- Φωτογραφία

Οδηγός αυτής της έκθεσης η Ελένη Γκίνου, που ταξιδεύει σε πολλές χώρες της Αφρικής  όπου συναντά γυναίκες, άντρες και παιδιά, τους φωτογραφίζει – χωρίς να το αντιλαμβάνονται πάντα – με τα ρούχα και τα κοσμήματα της εθνοτικής τους ομάδας, στις αγορές ή σε τελετές γάμων, μυήσεων, σε στιγμές της νομαδικής των ζωής.

Οι φωτογραφίες πλαισιώνονται από μια συλλογή κοσμημάτων της Αφρικής. Κοσμήματα φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως αβγά στρουθοκαμήλου, δέρμα, ψάθα, κοχύλια, πέτρες κ.λπ. Το κόσμημα παρουσιάζεται ως φυλακτό, ως δώρο του γάμου, ως όπλο, ως γνώρισμα της κάθε εθνότητας, ως φορέας θρησκευτικών μηνυμάτων ή κοινωνικής θέσης.

Χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι βιωματικές αναφορές της ταξιδεύτριας σχετικά με την απόκτηση των κοσμημάτων μέσα από μια υπομονητική προσέγγιση, όπως με την γυναίκα Τουαρέγκ κοντά στο Αγκαντέζ στο Νίγηρα – ώρες στην αυλή της για να αγοράσει το κόσμημα που φοράει – ή με τη γυναικά στην πόλη Χαράρ στο σπίτι δίπλα στο Μουσείο Ρεμπώ, ή παρατηρώντας την αριστουργηματική σύνθεση των βραχιολιών από ξύλο και ασήμι από τον γηραιότερο τεχνίτη της Μαυριτανίας.

Ο πόθος της απόκτησης των κοσμημάτων της Αφρικής αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο μέρος των ταξιδιών. Είναι για την ταξιδεύτρια κάλεσμα από το ίδιο το κόσμημα για να το προσεγγίσει να το αγκαλιάσει και να το αποτυπώσει στη φωτογραφία. Εξακολουθεί να είναι αφορμή για συνεχή συνομιλία με τους ανθρώπους της Αφρικής δημιουργώντας έναν αέναο δεσμό.

► Info

Επιμέλεια έκθεσης: Στέργιος Καράβατος

Διάρκεια: από 15 Μαΐου έως 17 Ιουνίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πα. Σα. Κυ. Δε. 09:00 – 15:00

Εγκαίνια 15 Μαΐου 2024, 19:00 – 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Καλοκαίρι με μουσική και θέατρο στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού

xristiana

Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος

xristiana

Από τι κινδυνεύετε αν δεν αλλάζετε σεντόνια κάθε εβδομάδα

xristiana