ΚεντρικήΚοινωνικά

Πανελλήνιο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα

31/5/2024

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης σας προσκαλούν στο 3ο Πανελλήνιο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 19:00, στο Φράγμα Θέρμης, όπου 15 χορευτικοί σύλλογοι δίνουν ραντεβού για ένα μεγάλο γλέντι.

Η Μαρία Καμπουρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, δήλωσε ότι η θεσμοθετημένη πλέον διοργάνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, που τελεί φέτος υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης, είναι μία προσπάθεια να κοινωνήσουμε στα παιδιά μας το σεβασμό και την αγάπη για την παράδοση και την ιστορία της Θράκης. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής γιορτής της θρακικής παράδοσης, περίπου 170 λιλιπούτειοι χορευτές θα ανταμώσουν στο Φράγμα Θέρμης, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παζλ με τις περίτεχνες φορεσιές της Θράκης, με τους ήχους της γκάιντας και μέσα από τα τραγούδια θα ακουστεί η ντοπιολαλιά της Θράκης.

Στο αντάμωμα θα συμμετέχουν οι παρακάτω χορευτικοί σύλλογοι Θρακιωτών που προέρχονται από Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Δράμα, Κατερίνη, Πέλλα, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη:

Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογο Μηχανιώνας “Η Παναγία Φανερωμένη”

Πολιτιστικός Σύλλογος Δραβήσκου Σερρών “Η Δραβήσκος”

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ηράκλειας “Η Πέρινθος”

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Επιβατών

Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος “Ο Άγιος Μόδεστος”

Θρακική Εστία Δράμας

Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης Πιερίας

Θρακική Εστία Ν. Σερρών

Πολιτιστικός Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας

Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης

Κέντρο Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού

Κέντρο Πολιτισμού Καρδίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιαρίου Γιαννιτσών “ΕΛΠΙΔΑ”

Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η παρουσίαση  του δρώμενου “Γιφρούδια” (Γεφυρούδια) από το χωριό Μεταξάδες. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται την Ημέρα της Ορθοδοξίας, όπου οι γυναίκες του χωριού στους Μεταξάδες, μεταβαίνουν στο ξωκλήσσι του Προφήτη Ηλία και καθώς κατεβαίνουν προς την πλατεία σχηματίζουν, ανά ζευγάρια, με τα χέρια τους γεφυρούδια για να περάσουνε οι υπόλοιπες από κάτω. Τέλος με το που έφταναν στο μεσοχώρι ξεκινούσε το γλέντι.

Το αντάμωμα θα ξεκινήσει με την παρέλαση των Συλλόγων με τα λάβαρά τους, θα ακολουθήσουν απονομές αναμνηστικών και η παρουσίαση των χορευτικών.

Η εκδήλωση θα γίνει υπό τους ήχους των μουσικών: Κοσμίδης Νεκτάριος – Βιολί, φωνή, Μπόζογλου Νίκος – Ακορντεόν, Μπούρας Γιάννης – Γκάιντα, Τζιάτζιος Σπύρος – Κρουστά.

Στο τέλος θα υπάρχει κέρασμα για τους χορευτές. Θα ακολουθήσει γλέντι για μικρούς και μεγάλους.

Είσοδος δωρεάν.

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Ρεύμα: Ξανά την ανιούσα πήραν οι τιμές – Στα 409 ευρώ/MWh

xristiana

Ο τρομερός εpαστής..

xristiana