ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μυτιληναίος: Γιγαντιαίες επενδύσεις στην ενέργεια και παράθυρο εξαγορών ανοίγει η εταιρεία στην Ιταλία

28/5/2024

Το επόμενο βήμα της διεθνούς στρατηγικής της σε ώριμες ευρωπαϊκές αγορές κάνει η Μυτιληναίος,  εδραιώνοντας την παρουσία της στην Ιταλία, η οποία μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο του ελληνικού ομίλου για την Κεντρική Ευρώπη.

Με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρείας στο Μιλάνο, χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για την στρατηγική της Μυτιληναίος στην Ιταλική αγορά, η οποία περιλαμβάνει γιγαντιαίες επενδύσεις άνω των 3 δισ. και ένα χαρτοφυλάκιο από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, με επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση.

Στην Ιταλία η Μυτιληναίος έχει αναπτύξει το δεύτερο μεγαλύτερο γραφείο μετά την Ελλάδα, με 120 άτομα προσωπικό το οποίο θα φτάσει στα τέλη  του έτους τα 250 και τα 400 το 2026.Η παρουσία εκτείνεται κυρίως σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Σικελία, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Καμπανία, το Βένετο, το Λάτσιο, η Ρομάνα και η Αμπρούτσο.

Οι τεχνολογίες

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 2,4 GW φωτοβολταϊκών έργων, από τα οποία έχουν εκχωρηθεί στη ΔΕΗ 500 MW, με μέση χωρητικότητα ανά έργο 30 MW και 873 MW έργων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού 8 MW στη Χερεμούλε (Σαρδηνία) που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο του “Διαγωνισμού Ταχείας Εφεδρείας”. Επιπλέον 84 MW ready to build (RTB), 310 MW που αποτελούνται από αιολικά πάρκα στην Σαρδηνία, την Βασιλικάτα και το Μολίζε και μία μονάδα «πράσινου» υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα που έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση.

Η μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος θα χρησιμοποιεί ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Με βάση την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά την ομιλία του στο Μιλάνο χθες ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβραδύνεται λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. «Στις χώρες μας, η μηδενική ή και αρνητική τιμολόγηση της ενέργειας από άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους αποτελεί πρόκληση. Στη Mυτιληναίος, βλέπουμε τα δίκτυα να αλλάζουν το παιχνίδι για την επιχείρησή μας, αμέσως μετά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, αλλά επίσης ανοίγουν ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίες» δήλωσε.

Γιατί επενδύουμε

Εξηγώντας τους λόγους που η Μυτιληναίος βλέπει στρατηγικά την αγορά της Ιταλίας, ο κ. Μυτιληναίος, μίλησε για τη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου που καθιστά την χώρα πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη αλλά και της Βόρειας Αφρικής.

Μίλησε επίσης για τους γεωγραφικούς και κλιματικούς παράγοντες που την καθιστούν ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη και καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Επιπλέον, όπως εξήγησε η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με σημαντική ζήτηση για ενέργεια και παράδοση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της Μυτιληναίος η αγορά της Ιταλίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης ακόμη και στον τομέα της προμήθειας και ανοίγοντας ένα νέο πεδίο  εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων στην Ιταλία, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.000 άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις» ανέφερε η διοίκηση.

Όπως αναφέρθηκε, στην Ιταλία, η Mυτιληναίος επιδιώκει να συνδράμει στους φιλόδοξους στόχους της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την απόκτηση και ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προτίθεται να εδραιώσει τη θέση της μέσω νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) και το υδρογόνο αλλά και να κυριαρχήσει στην ιταλική αγορά PPAs.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 12/3

xristiana

Συμμετοχή του Δήμου Νέας Σμύρνης στην ATTICA GREEN EXPO

xristiana

22/05: Λάβετε συναισθηματική τροφή – Αναλυτικές προβλέψεις για κάθε ζώδιο

xristiana