ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μιγκέλ Στίλγουελ ντ’ Αντραντ (EDPR): «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα»

26/5/2024

Μια σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη της EDPR στην Ελλάδα προαναγγέλλει για φέτος ο διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής εταιρείας Μιγκέλ Στίλγουελ ντ’ Αντραντ στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο με προγραμματισμένες επενδύσεις 25 δισ. ευρώ έως το 2026 και έργα άνω των 22 GW σκοπεύει να θέσει μέσα στο έτος σε λειτουργία δύο νέα έργα που θα προστεθούν στα 80 MW αιολικής ενέργειας που έχει ήδη εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η πολυεθνική εταιρεία ενδυναμώνει την παρουσία της στη χώρα μας με έργα συνολικής δυναμικότητας άνω των 100 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή αλλά και άλλα πρότζεκτ ΑΠΕ που είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης. «Εντοπίζουμε πολλές ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕDPR.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στα υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν ηλιακή και αιολική ενέργεια και συμβάλλουν στη μείωση των περικοπών ενέργειας που αποτελούν μια καθημερινότητα και στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Πρόκειται για έναν τομέα όπου η εταιρεία πρωτοπορεί διεθνώς συνδέοντας πρόσφατα το πρώτο υβριδικό πάρκο στην Ισπανία και έχοντας επίσης στο ενεργητικό της αντίστοιχα μεγάλα πρότζεκτ σε Πορτογαλία και Πολωνία.

Η EDPR έχει συνάψει συμφωνίες με τρεις από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας έχοντας σε εξέλιξη μεγάλα επενδυτικά σχέδια: με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών μέσω της Ocean Winds (κοινή επένδυση της EDPR και της Engie), με τη Motor Oil για το μεγάλο αιολικό πάρκο των 500 MW στην Εύβοια και πρόσφατα με τη Μυτιληναίος, με την οποία σύναψε διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) παρέχοντας πράσινη ενέργεια. Ο 48χρονος διευθύνων σύμβουλος της ΕDPR, με πτυχίο μηχανικού στη Γλασκόβη και μεταπτυχιακό στο ΜΙΤ, κρατά το τιμόνι της εταιρείας από το 2021, ξεκινώντας την καριέρα του από τον χώρο του investment banking στη UBS στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε κυρίως στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

– Θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα των δραστηριοτήτων της EDPR στην Ελλάδα και του νέου σχεδιασμού σας. Τι είδους επενδύσεις προγραμματίζετε και σε ποια έργα σχεδιάζετε να δώσετε προτεραιότητα το επόμενο διάστημα;

Η EDPR εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 με την εξαγορά του αιολικού πάρκου Λιβάδι, συνολικής ισχύος 45 MW, που βρίσκεται κοντά στη Μαλεσίνα και ηλεκτροδοτεί 23.000 καταναλωτές. Το 2023 υπογράψαμε το πρώτο μας PPA στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 80 MW στην εταιρεία Μυτιληναίος. Επιπλέον, θέσαμε σε λειτουργία το δεύτερο αιολικό μας πάρκο στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 35 MW. Για φέτος προβλέπουμε ότι θα έχουμε μία ακόμη σημαντική χρονιά για την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα, αφού θα τεθούν σε λειτουργία δύο ακόμη έργα μας, ενώ παράλληλα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, με περισσότερα από 100 MW να βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και ένα ισχυρό πακέτο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που περιλαμβάνουν όχι μόνο αιολικά και ηλιακά έργα, αλλά και συστήματα αποθήκευσης. Η EDPR επεκτείνει επίσης τις καινοτόμες λύσεις της και στη χρήση υβριδικών συστημάτων, τα οποία μετριάζουν τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ και μειώνουν την ανάγκη για εξισορρόπηση και περικοπές.

– Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα φέρουν πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Κεντρική Ευρώπη. Πώς αξιολογείτε το πρότζεκτ αυτό και ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη και οι προοπτικές για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης;

Ολες οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ευελιξίας στα δίκτυα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν ένα από τα κύρια εμπόδια της ενεργειακής μετάβασης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 GW έργων ΑΠΕ που βρίσκονται σε αναμονή σύνδεσης με τα δίκτυα παγκοσμίως.

Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως σε αργές και αναποτελεσματικές διαδικασίες, καθώς και στην περιορισμένη πρόσβαση στο δίκτυο. Προτρέπουμε επομένως όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε σε ενίσχυση αντίστοιχων επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των περικοπών και των δυσμενών επιπτώσεών τους στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

– Η εταιρεία σας συμμετέχει με τον όμιλο της Motor Oil στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην Εύβοια συνολικής ισχύος 500 MW. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η επένδυση και πότε εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει;

Στις αρχές του τρέχοντος έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγές σχετικά με το έργο των 500 MW στην Εύβοια, επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωσή του με την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, τους κανονισμούς της δασικής νομοθεσίας και τις κατευθυντήριες γραμμές του χωροταξικού σχεδιασμού. Με την επίτευξη δύο σημαντικών ορόσημων η ανάπτυξη του έργου προχωρά με στόχο την επίσπευση του χρονοδιαγράμματός του.

– Οι διάφορες αγκυλώσεις που παρατηρούνται στον τομέα των ΑΠΕ (περικοπές ενέργειας, κορεσμός στα δίκτυα) είναι δυνατόν να αναθεωρήσουν τα business plans των εταιρειών του κλάδου;

Στην EDPR έχουμε αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 22 GW σε ΑΠΕ παγκοσμίως, η μεγάλη εμπειρία μας μάς επιτρέπει να προτείνουμε τις βέλτιστες συνθήκες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Eνα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των πιθανών λύσεων είναι τα υβριδικά έργα που μπορούν να συνδυάσουν τουλάχιστον δύο πηγές ενέργειας που αλληλοσυμπληρώνονται. Η EDPR υπήρξε πρωτοπόρος στο θέμα αυτό, ιδίως όσον αφορά την υλοποίηση υβριδικών έργων που συνδυάζουν αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Πολωνία. Στα έργα αυτά οι ηλιακοί συλλέκτες αξιοποιούν το ηλιακό φως την ημέρα και οι ανεμογεννήτριες εκμεταλλεύονται την κίνηση του ανέμου κυρίως τη νύχτα. Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης θέτοντας ως στόχο την ενσωμάτωση 1 GW στο χαρτοφυλάκιό μας έως το 2026.

– Από πέρυσι η EDPR έχει συνάψει σύμβαση για το πρώτο PPA με τον όμιλο Μυτιληναίου. Τι σχεδιασμός υπάρχει για άλλες αντίστοιχες συμφωνίες στην Ελλάδα και πώς βλέπετε πανευρωπαϊκά το μέλλον των διμερών συμβολαίων;

Οι διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταστεί απαραίτητες για τους οργανισμούς που επιδιώκουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Οι συμφωνίες αυτές παρέχουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξημένη αξιοπιστία επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε νέα περιουσιακά στοιχεία ΑΠΕ λόγω της διασφάλισης μακροπρόθεσμης κερδοφορίας. Επιπλέον, μας δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργούμε μακροχρόνιες σχέσεις με σημαντικούς πελάτες. Η εξασφάλιση της πρώτης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με μια έγκριτη εταιρεία όπως η Μυτιληναίος υπήρξε σημαντικό ορόσημο για τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα. Η EDPR θα συνεχίσει να προωθεί τις δραστηριότητές της στον τομέα των PPAs τόσο με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο και με μεγάλες εταιρείες. Επί του παρόντος, πάνω από το 55% των πρόσθετων έργων του επιχειρηματικού μας σχεδίου είναι ήδη εξασφαλισμένο έχοντας συνάψει σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 9 GW σε PPAs.

– Πώς κρίνετε το αδειοδοτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, σε ποια σημεία θεωρείτε ότι απαιτούνται θεσμικές ή άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις;

Η Ελλάδα έχει θέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τις ΑΠΕ στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την ενσωμάτωση 13,5 GW ΑΠΕ έως το 2030. Η μεγάλη πρόκληση είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ λόγω των δεσμευτικών όρων σύνδεσης που απαιτούν τροποποιήσεις στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Παρά τα νομοθετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν θεσπιστεί για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι Αρχές δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο απαιτείται για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης και εντοπίζουμε πολλές ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Η EDPR έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό σχέδιο 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2026, εξετάζοντας προσεκτικά τις ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων στη χώρα σας και σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το ιατρικό συνέδριο

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Δήμος Αθηναίων: Από 29 Μαΐου οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps για μαθητές δημοτικού

xristiana