ΚεντρικήΠεριβάλλον

Με το ποδήλατο στη δουλειά: Επιβράβευση 0,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο

21/5/2024

Πριν μερικούς μήνες ο δήμος του Τρέντο στην Ιταλία ανακοίνωσε πρόγραμμα επιβράβευσης για δημόσιους υπαλλήλους που θα μεταβαίνουν στην εργασία τους με το ποδήλατο. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εργαζομένους με αποτέλεσμα 150 εξ αυτών να δηλώσουν συμμετοχή στο δοκιμαστικό στάδιο της πρωτοβουλίας. Από τον Απρίλιο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το «πράσινο» πλάνο βιώσιμης μετακίνησης, 91 τελικά υπάλληλοι ξεκίνησαν να μεταβαίνουν στο γραφείο τους με το ποδήλατο με την «αμοιβή» τους να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο με μέγιστη επιδότηση 2 ευρώ ημερησίως και 20 ευρώ μηνιαίως.

Το παράδειγμα του Τρέντο θέλησε να ακολουθήσει και το Ρίμινι με τον οργανισμό δημόσιων μεταφορών Start Romagna να συνεργάζεται με την πλατφόρμα βιώσιμης κινητικότητας Wecity με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Δήμος του Ρίμινι και η περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Bike to Work Rimini ενθαρρύνοντας τους πολίτες – δεν υπάρχει περιορισμός σε δημόσιους υπαλλήλους σε αυτή την περίπτωση – να αφήσουν το αυτοκίνητο στο γκαράζ και να «ξεσκονίσουν» το ποδήλατό τους για τη μετακίνησή τους στο γραφείο.

Προβλέπεται ότι για κάθε χιλιόμετρο που διανύεται, θα αναγνωρίζεται επιβράβευση της τάξης των 0,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο που θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες του 2025. Επιπλέον, θα υπολογίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα εξοικονομούνται (περίπου 1 κιλό για κάθε 7 χιλιόμετρα που διανύθηκαν) και αναμένεται οι πιο «πράσινοι» πολίτες να καταγραφούν σε ειδική κατάταξη που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή Wecity.

Ο Πάολο Φέρι, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας, η οποία χρησιμοποιεί την επιχειρηματικότητα με στόχο τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με την Start Romagna για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο Ρίμινι.

«Αυτό το έργο προσφέρει μια ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και είναι απόλυτα σύμφωνη με την ιστορική δέσμευση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Φέρι.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εξήγησε ότι το Wecity χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο μετακινήσεων ενθαρρύνοντας παράλληλα τη νέα γενιά να χρησιμοποιεί πιο συχνά το ποδήλατο.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο αλγόριθμος της εφαρμογής είναι σε θέση να αναγνωρίζει το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ακόμη και σε συνδυασμό περισσότερων μέσων, υπολογίζοντας τις εκπομπές που εξοικονομούνται. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες και τις δημόσιες διοικήσεις να δημιουργούν προγράμματα (όπως το Bike to Work ή το Bike to School) για την επιβράβευση των πολιτών. Παράλληλα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν θέματα οδικής ασφάλειας και ηχορύπανσης απευθείας στην εφαρμογή ενισχύοντας με περισσότερες πληροφορίες τους οδικούς χάρτες .

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Bike to Work Rimini – Start Romagna, η οποία ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, προωθείται και η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο με το στόλο τους να ανανεώνεται σταδιακά και να διευρύνεται το δίκτυο καλύπτοντας ακόμα περισσότερες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Start Romagna, Ρομπέρτο Σακέτι, σύμφωνα με το Rimini Today, εξήγησε ότι η εταιρία επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών και βιώσιμων οχημάτων. Όπως είπε, κάθε χρόνο τα Μέσα διανύουν πάνω από 20 εκατ. χιλιόμετρα μεταφέροντας 45 εκατ. επιβάτες, ενώ έως το 2026 αναμένεται μείωση από το 70% στο 32% στην κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και αύξηση της τάξης του 56% στα υβριδικά οχήματα σε εξωαστικές υπηρεσίες και την ενσωμάτωση ηλεκτρικών οχημάτων στις αστικές διαδρομές.

Ρίμινι: Στις πιο «πράσινες» πόλεις της Ιταλίας

Η παραθαλάσσια περιοχή του Ρίμινι με την ακτή να εκτείνεται σε 15 χλμ. και με 250 οργανωμένες πλαζ, έχει υιοθετήσει οικολογική προσέγγιση τα τελευταία χρόνια σε πολλές πτυχές της αστικής ζωής, μην επιτρέποντας τη χρήση πλαστικών στην παραλία, όπως μπουκάλια, ποτήρια και καλαμάκια, ενώ απαγορεύεται και το κάπνισμα ώστε να αποφευχθεί η ρίψη αποτσίγαρων στην αμμουδιά.

Σύμφωνα, δε, με την ιταλική περιβαλλοντική ένωση Legambiente το Ρίμινι βρίσκεται ανάμεσα στις πιο «πράσινες» πόλεις της Ιταλίας. Την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, το δίκτυο ποδηλατοδρόμου έχει αυξηθεί κατά 50 χλμ. αγγίζοντας συνολικά τα 130 χλμ. επιτρέποντας την άνετη διέλευση ποδηλάτων σε όλη την περιοχή. Στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας μεγάλη είναι η γκάμα σχετικών οχημάτων και υπηρεσιών από το δήμο, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, αλλά και αυτοκίνητα που ενεργοποιούνται μέσω εφαρμογής και μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλο το Ρίμινι και να σταθμεύσουν στις μπλε γραμμές δωρεάν.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημερίδα «Νικώντας τους φόβους: Διαχείριση συναισθημάτων σε κρίσιμους καιρούς.

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Μνήμη Του Ιάσονα Πανταζή

xristiana

Συγκέντρωση Φαρμάκων Και Υγειονομικού Υλικού Για Το Κοινωνικό Φαρμακείο Του Δ. Ωραιοκάστρου

xristiana