ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η NASA στέλνει δορυφόρο στο διάστημα για να μελετήσει την κλιματική αλλαγή

29/5/2024

Για πρώτη φορά, δορυφόρος της NASA εκτοξεύτηκε με αποστολή του τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τη θερμότητα που εκπέμπουν οι πόλοι της Γης.

Ο δορυφόρος – ένας εκ των δύο που έχουν αναπτυχθεί – βρίσκεται σε τροχιά μετά την απογείωσή του από τον πύραυλο Electron της Rocket Lab στη Μαχία της Νέας Ζηλανδίας με τους επιστήμονες να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι τα νέα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στους πόλους και ποιες οι συνέπειες για το περιβάλλον.

Οι δύο δορυφόροι σε σχήμα κύβου (CubeSats) αποτελούν μέρος της αποστολής Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment (PREFIRE) της NASA και θα μετρήσουν πόση θερμότητα εκπέμπει ο πλανήτης από δύο από τις πιο κρύες και απομακρυσμένες περιοχές του.

«Αυτές οι νέες πληροφορίες -που δεν είχαμε ποτέ πριν- θα βελτιώσουν την ικανότητά μας να μοντελοποιούμε τι συμβαίνει στους πόλους, τι συμβαίνει στο κλίμα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια έρευνας γεωεπιστημών της NASA Κάρεν Σεν Ζερμέν.

Η ειδικός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε ότι οι μικροί αυτοί δορυφόροι θεωρούνται περισσότερο «ειδικοί», ενώ χαρακτήρισε τους μεγαλύτερους δορυφόρους «γενικούς», προσθέτοντας ότι «Η NASA χρειάζεται και τους δύο».

Τα στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος, σε σχήμα κουτιού παπουτσιού, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των ερευνητών να προβλέψουν καλύτερα πώς θα αλλάξουν ο καιρός, οι θάλασσες και ο πάγος της Γης καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

«Η καινοτόμος αποστολή PREFIRE της NASA θα καλύψει ένα κενό στην κατανόησή μας για το σύστημα της Γης παρέχοντας στους επιστήμονές μας μια λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι πολικές περιοχές της Γης επηρεάζουν την ποσότητα ενέργειας που απορροφά και απελευθερώνει ο πλανήτης μας», δήλωσε η Σεν Ζερμέν.

«Αυτό θα βελτιώσει την πρόβλεψη της απώλειας του θαλάσσιου πάγου, της τήξης των πάγων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα αλλάξει το πλανητικό σύστημα τα επόμενα χρόνια που αποτελούν κρίσιμες πληροφορίες για τους αγρότες, οι οποίοι παρατηρούν τις αλλαγές στον καιρό και το νερό, τους αλιείς που παρατηρούν πώς αλλάζουν οι θάλασσες και τις παράκτιες κοινότητες για να χτίσουν δομές με ανθεκτικότητα», πρόσθεσε.

Μετά την εκτόξευση του δεύτερου CubeSat, επιστήμονες και μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν μια περίοδο ελέγχου 30 ημερών για να διασφαλίσουν ότι και οι δύο δορυφόροι PREFIRE λειτουργούν σωστά, ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν για 10 μήνες.

«Στην καρδιά της αποστολής PREFIRE βρίσκεται ο ενεργειακός προϋπολογισμός της Γης, η ισορροπία μεταξύ της εισερχόμενης θερμικής ενέργειας από τον Ήλιο και της εξερχόμενης θερμότητας που εκπέμπεται από τον πλανήτη. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι αυτή που καθορίζει τη θερμοκρασία και το κλίμα του πλανήτη. Πολλή θερμότητα που εκπέμπεται από την Αρκτική και την Ανταρκτική εκπέμπεται ως υπέρυθρη ακτινοβολία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής μέτρηση αυτού του τύπου ενέργειας», ανέφερε σχετικό δελτίου Τύπου.

Η περιεκτικότητα σε υδρατμούς της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με την παρουσία, τη σύνθεση και τη δομή των νεφών, επηρεάζει πόση υπέρυθρη ακτινοβολία διαφεύγει από τους πόλους.

«Αυτό είναι κρίσιμο γιατί στην πραγματικότητα βοηθά στην εξισορρόπηση της υπερβολικής θερμότητας που λαμβάνεται στις τροπικές περιοχές και ρυθμίζει πραγματικά τη θερμοκρασία της γης», δήλωσε ο Τρίσταν Λ’Εκουγιέ, βασικός ερευνητής για το PREFIRE και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.

Τα δεδομένα PREFIRE θα επιτρέψουν στους ερευνητές να εντοπίσουν πότε και πού ακτινοβολεί η υπέρυθρη ενέργεια από το περιβάλλον της Ανταρκτικής και της Αρκτικής στο διάστημα.

Καθένας από τους δορυφόρους φέρει ένα θερμικό υπέρυθρο φασματόμετρο, ένα όργανο που χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένους αισθητήρες και καθρέφτες για τη μέτρηση των υπέρυθρων μηκών κύματος.

«Ο πλανήτης μας αλλάζει γρήγορα, ακόμα και σε μέρη όπως η Αρκτική, με τρόπους που οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναζήσει», είπε ο Λ’Εκουγιέ και συμπλήρωσε πως το PREFIRE της NASA θα καταγράψει νέα δεδομένα για τα μήκη κύματος που εκπέμπονται από τους πόλους της Γης, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να βελτιωθούν τα κλιματικά και καιρικά μοντέλα και να ενισχυθούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Νέα Ιωνία

xristiana

“Ο γύρος του κόσμου στην Καισαριανή” με πολύ τραγούδι και χορό

xristiana

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Για Αυτιστικά Άτομα, Με Σύνδρομο Down Ή Με Νοητική Αναπηρία

xristiana