ΚεντρικήΠεριβάλλον

Βέλγιο: Το «πιο δύσοσμο» λουλούδι ανθίζει μια φορά στα 3 χρόνια και μαγνητίζει πλήθος κόσμου

23/5/2024

Με ύψος που ξεπερνά τα δύο μέτρα, το Amorphophallus titanum οφείλει τα παρατσούκλια του στο σχήμα και την αποκρουστική μυρωδιά του.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο βοτανικός κήπος Μέισε, βόρεια των Βρυξελλών του Βελγίου, όπου πολίτες σπεύδουν προκειμένου να θαυμάσουν το «πιο δύσοσμο» λουλούδι στον κόσμο, το οποίο ανθίζει -στην καλύτερη περίπτωση- μια φορά στα τρία χρόνια για λίγες ώρες.

Με ύψος που ξεπερνά τα δύο μέτρα, το Amorphophallus titanum –γνωστό και ως «άμορφος φαλλός» ή «φαλλός του Τιτάνα»- οφείλει το παρατσούκλι του στο φαλλικό σχήμα του.

Η αποκρουστική μυρωδιά

Το άλλο χαρακτηριστικό του Amorphophallus titanum είναι η αποκρουστική του μυρωδιά, που του χάρισε ακόμη ένα παρατσούκλι: «λουλούδι – πτώμα».

Αν και η δυσοσμία παραπέμπει σε κρέας που σαπίζει, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνει τους «θαρραλέους» επισκέπτες που έρχονται αποφασισμένοι να το θαυμάσουν από κοντά.

Αυτή η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν για πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου, Μανόν Βαν Χόϊε.

Ανθίζει για 72 ώρες το πολύ

Το λουλούδι ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια -και μερικές φορές πολύ περισσότερο- πριν το δει ξανά ανθισμένο.

Το φυτό Amorphophallus titanum, το οποίο ανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 1878 από τον Δρ. Οντοάρντο Μπεκάρι, μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα σε ύψος, ενώ ο βλαστός και το φύλλωμά του μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα σε ύψος και τα 4,5 μέτρα σε διάμετρο.

Είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων χάρη σε ισχυρό δίκτυο 5G

xristiana

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

xristiana

Η ΕΣΑμεΑ καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ

xristiana