ΚεντρικήΠεριβάλλον

Αύξηση στις τιμές πετρελαίου φέρνει η αναπλήρωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων

4/5/2024

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω των προσδοκιών ότι τα χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να ωθήσουν τις ΗΠΑ, δη τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, στην αναπλήρωση του στρατηγικού τους αποθέματος, προσφέροντας στήριξη στις τιμές.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 3% την ημέρα της συνεδρίασης της FOMC, σε επίπεδο επτά εβδομάδων, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος και συνάμα την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν επίσης από την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις ενδείξεις για μια επικείμενη εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες για την προσφορά στη Μέση Ανατολή.

«Η αγορά πετρελαίου στηρίχθηκε από την εικασία ότι αν το WTI πέσει κάτω από τα 79 δολάρια/βαρέλι, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων τους», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αναπληρώσουν το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά από τις ιστορικές πωλήσεις το 2022, ενώ σκοπεύουν να επαναγοράσουν πετρέλαιο στα 79 δολάρια/βαρέλι ή χαμηλότερα.

Στη Μέση Ανατολή, οι προσδοκίες ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να είναι ορατή, αυξήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει στην επίθεση που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό στη νότια πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, παρά την αντίδραση των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε «τραγωδία».

«Καθώς ο αντίκτυπος της συσσώρευσης αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και των δηλώσεων της Fed η οποία σηματοδοτεί υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια είναι γεγονός, η προσοχή θα στραφεί προς την έκβαση των συνομιλιών στη Γάζα», δήλωσε η ιδρυτής της Vanda Insights, Βαντάνα Χάρι. 

«Όσο διατηρείται η αισιοδοξία για την κατάπαυση του πυρός, αναμένω μια συνεχή πτωτική τάση στο αργό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 460,9 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα αργού βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η EIA.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της και σηματοδότησε ότι εξακολουθεί να κλίνει προς ενδεχόμενες μειώσεις του κόστους δανεισμού, αλλά προειδοποίησε για τις πρόσφατες απογοητευτικές εκτιμήσεις του πληθωρισμού.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχιζόμενες μειώσεις της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, θα προσφέρουν στήριξη στις τιμές.

Οι αναλυτές της Citi Research αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις της παραγωγής αναλλοίωτες μέχρι το β’ εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, «εάν οι τιμές κινηθούν σε ένα εύρος τιμών 90-100+ δολάρια/βαρέλι, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα χαλαρώσει τις περικοπές, παρέχοντας ένα ανώτατο όριο για το πετρέλαιο», ανέφεραν σε σημείωμά τους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η απλή συνήθεια που προστατεύει από την πνευμονία

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 1/4

xristiana

Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν.Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» Παρουσιάζει Το Βιβλίο “Ποντικίνα Την Πικασίνα” Στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας.

xristiana