ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Προικίζει» με αποθήκευση φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 92,12 MW

15/5/2024

Τον εξοπλισμό των φωτοβολταικών έργων της με υποδομές αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στην πιο πρόσφατη φάση και αφού έχουν προηγηθεί δεκάδες αντίστοιχες κινήσεις, ο όμιλος προχώρησε σε σχετικές αιτήσεις προς τη ΡΑΑΕΥ που υποβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να τοποθετηθούν διατάξεις αποθήκευσης σε τέσσερα έργα συνολικής ισχύος 92,12 MW, για περιοχές του Δομοκού, της Λάρισας και των Φαρσάλων.

Για καθένα από τα εν λόγω έργα, με αρχικές βεβαιώσεις παραγωγού από το 2020 και το 2022, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε την τροποποίηση και την έκδοση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, «προκειμένου για την υπαγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού της Εταιρείας στην παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 και στο πλαίσιο που διέπει τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο με την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή».

Τα τέσσερα έργα

Πρόκειται ειδικότερα για:

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 19,94850 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 19,94850 MW στη θέση ΠΕΤΑΛΑΣ 1, της Δημοτικής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ, του Δήμου ΔΟΜΟΚΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.

Ο σταθμός αποθήκευσης (με συσσωρευτές) προβλέπεται ότι θα έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 52,18 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 40 MWh.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 38,2239 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 38,2239 MW στη θέση ΑΜΦΙΘΕΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ,ΝΕΣΣΩΝΟΣ, του Δήμου ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ,ΤΕΜΠΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ, της Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Και εδώ η τροποποίηση αφορά την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.

Ο σταθμός αποθήκευσης (με συσσωρευτές) προβλέπεται ότι θα έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 104,36 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 76,5 MWh.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 19,94850 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 19,94850 MW στη θέση ΖΑΦΟΛΙΑ 2, της Δημοτικής Ενότητας ΦΑΡΣΑΛΩΝ, του Δήμου ΦΑΡΣΑΛΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ, της Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.

Ο σταθμός αποθήκευσης (με συσσωρευτές) προβλέπεται ότι θα έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 52,18 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 40 MWh.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14 MW στη θέση ΖΑΦΟΛΙΑ 1, της Δημοτικής Ενότητας ΦΑΡΣΑΛΩΝ, του Δήμου ΦΑΡΣΑΛΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ, της Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Η αλλαγή και σε αυτό το έργο αφορά την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.

Ο σταθμός αποθήκευσης (με συσσωρευτές) προβλέπεται ότι θα έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 37,27 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 28 MWh.

Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα παραπάνω έργα αναπτύσσονται μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικής χρηματοδότησης.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομίχλη εγκεφάλου: Ποιοι εμφανίζουν το σύμπτωμα της μακράς Covid

xristiana

HIV: Στόχος η μείωση των μολύνσεων κατά 58% – Προληπτική αγωγή μετά από 7 χρόνια αναμονής

xristiana

«Το κονσέρτο ενός παράδοξου κόσμου»: Μία φιλανθρωπική βραδιά για τη στήριξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας

xristiana