ΚεντρικήΚοινωνικά

Ολιστικές δράσεις, για μικρούς και μεγάλους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

9/5/2024

Από το Σάββατο 11 έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης θα βρίσκονται στον Δήμο Λάρισας, για να υλοποιήσουν Δωρεάν Ολιστικές Δράσεις, για μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο της Δράσης «Μαζί μία Αγκαλιά», που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας.

Οι Ολιστικές Δράσεις περιλαμβάνουν:

 • Εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών, στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α
 • Δράσεις Προληπτικής Οδοντιατρικής που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που διοργανώνει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από το 2002, με την αρωγή του ΟΠΑΠ.

Οι Δωρεάν Δράσεις Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης στον Δήμο Λάρισας υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δράσης «Μαζί μία Αγκαλιά» που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας και υποστηρίζει τη συμμετοχή του Οργανισμού, αλλά και με τη στήριξη πολλών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκεκριμένα την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με την αρωγή του ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και οι γονείς/κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε:

 • Δωρεάν Εκπαιδευτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις για μικρούς και μεγάλους και συγκεκριμένα:
  • Για μαθητές/ριες Δ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» (πρωινά).
  • Για μαθητές/ριες Α’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου: Εκπαιδευτική παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός» (πρωινά).
  • Τέλος, στις απογευματινές ώρες θα διοργανωθούν Επιμορφωτικές Συναντήσεις με ομάδες ενηλίκων, επάνω στις ίδιες θεματικές ενότητες, με στόχο την ολιστική προσέγγιση των φαινομένων που θα επεξεργαστούμε τα πρωϊνά με τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις θα υλοποιούνται στο 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος θα βρίσκεται σταθμευμένος στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Ημερομηνίες & Ώρες: Σάββατο 11 έως και Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 09:00π.μ.–13:00μ.μ. για τη συμμετοχή σχολικών ομάδων μαθητών/τριών και 17:30 μ.μ.–19:30μ.μ. για τη συμμετοχή ομάδων ενηλίκων (γονέων/κηδεμόνων ή/και εκπαιδευτικών)

Πληροφορίες και Ραντεβού: 2410-560900 «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Λίγα λόγια για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις για μαθητές και μαθήτριες

 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, ενισχύοντας την κριτική τους σκέψη και αναπτύσσοντας αντανακλαστικά ανάληψης πρωτοβουλίας, ευθύνης και δράσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Ο ψηφιακός και ο πραγματικός κόσμος, έχουν ισοδύναμη θέση στο πλαίσιο του προγράμματος. Από δραστηριότητες που προσκαλούν τα παιδιά να συνεργαστούν, να ανακαλύψουν και να σκεφτούν κριτικά γύρω από θέματα του ψηφιακού κόσμου, όπως είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους, σε δραστηριότητες δημιουργίας με χειροπιαστά υλικά και δράσης στον πραγματικό κόσμο, τα παιδιά ενθαρρύνονται να διατηρούν μια ισορροπημένη και δημιουργική σχέση ανάμεσα στην ψηφιακή και πραγματική ζωή, αξιοποιώντας στοιχεία του πραγματικού κόσμου στον ψηφιακό και αντίστροφα. Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα βασίζεται στη διερευνητική μάθηση, τη συνεργασία σε ομάδες, το παιχνίδι, καθώς επίσης τη δημιουργία με χρήση εργαλείων από τον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, καθώς έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την καθοδήγηση και με την παιδαγωγική επιμέλεια του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης και υλοποιείται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς, δεσμευόμενοι για από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων που θα επιφέρουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους σήμερα και θα μιλούν στη γλώσσα των παιδιών, ώστε να προλάβουν σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η κακοποίηση, ο εκφοβισμός, η ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.ά.

 • Εκπαιδευτική παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»

Με έναυσμα μια δομημένη κατασκευασμένη ιστορία, την οποία προσεγγίζουμε με τη βοήθεια βίντεο που δίνουν έμφαση στη σωματική, λεκτική και συναισθηματική βία, κι εγείρουν θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό στις ομάδες των μαθητών/τριών, το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γνωστική κατανόηση και τη συναισθηματική βίωση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, με στόχο (α) την ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών να αναγνωρίζουν το εν λόγω φαινόμενο, (β) την ανάπτυξη της ικανότητάς τους να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και (γ) την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το ΝΟΥΝΟΥ Gouda. Το NOYNOY Gouda και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ένωσαν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν το πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού «Έχεις τη δύναμη μέσα σου».

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε 40.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 450 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όπως, επίσης, σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και στο ευρύ κοινό, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις, που επιδιώκουν την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, στέλνοντας έμπρακτα ένα δυνατό μήνυμα κατά του bullying!

 • Δωρεάν Προληπτικές Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002.

Για την υλοποίηση της Δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού, στον οποίο καθημερινά θα βρίσκονται εθελοντές Οδοντίατροι, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού. Οι Οδοντίατροι που εθελοντικά συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα θα εξετάσουν δωρεάν όλα τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης».

Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση σε κάθε παιδί και στον συνοδό του για την κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου και για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του και Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ή λόγω οικονομικών/άλλων δυσκολιών και δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Από την έναρξη της δράσης (2002) μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί 164.713 παιδιά. Το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τα ως άνω Υπουργεία, και σε συνεργασία πάντα με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ Στη Γειτονιά», ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιούν Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με τη συνεργασία των κατά τόπους Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων και των τοπικών φορέων.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τα σύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία επισκέπτονται Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωράριο Λειτουργίας της Κινητής Μονάδας: 08:30-13:30 και 17:30-21:00 & Σάββατο 11/5 08:30 – 13:30

Πληροφορίες και ραντεβού: 8 Μαΐου – 17 Μαΐου και ώρες: 09:00 – 14:00, τηλ. 2410-621961 Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας.

Πηγή: https://www.larissanet.gr

Related posts

Φαγούρα στις μασχάλες: Πότε είναι σημάδι κάποιας πάθησης σύμφωνα με τους ειδικούς του Κλίβελαντ

xristiana

Άνοια: Τι ρόλο παίζουν η εγκυμοσύνη και η χρήση αντισυλληπτικών στην εμφάνιση της νόσου

xristiana

Δωρεάν Rapid Test COVID-19 Στο Παλαιό Φάληρο

xristiana