ΚεντρικήΠεριβάλλον

Επαναστατικό υλικό αποθηκεύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα δέντρα

10/5/2024

Τα δέντρα είναι πολύτιμα στοιχεία για το οικοσύστημα καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνοντας οξυγόνο. Λειτουργούν σαν μία δεξαμενή που δεσμεύει περισσότερους από 7 δισ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, δηλαδή 1,5 φορά περισσότερο άνθρακα από ό,τι εκπέμπουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κατακερματισμός των δασών εξαιτίας της αγροτικής εκμετάλλευσης ή από τις σφοδρές πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις, όχι μόνο δυσκολεύει το «έργο» των δέντρων, αλλά οδηγεί στη διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τη στιγμή δε που η Συμφωνία του Παρισιού περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδο κάτω των 2 βαθμών Κελσίου με στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η ύπαρξη ενός «εργαλείου» για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα κρίνεται απαραίτητη.

Επιστήμονες, λοιπόν, εφηύραν ένα νέο πορώδες υλικό, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα αλλά και πιο γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου.

Το υλικό αναπτύχθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, η οποία με τη χρήση υπολογιστικής μοντελοποίησης κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια πώς τα αέρια μπορούν να συγκεντρωθούν στον πυρήνα του.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Synthesis περιγράφει λεπτομερώς πώς οι επιστήμονες δημιούργησαν μόρια που μοιάζουν με κλουβιά με υψηλές αποθηκευτικές ικανότητες, τα οποία είναι ικανά να δεσμεύσουν αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το εξαφθοριούχο θείο που είναι πιο ισχυρό από το πρώτο και μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια στην ατμόσφαιρα.

Αυτά τα μόρια συναρμολογήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα υλικό, τα οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το πρώτο του είδους του χάρη στην ιδιαίτερη δομή του.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, Μαρκ Λιτλ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας έκανε λόγο για «συναρπαστική ανακάλυψη», συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητα τα νέα υλικά για να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως η δέσμευση και η αποθήκευση αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είπε η φύτευση δέντρων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του άνθρακα, αλλά «είναι πολύ αργός», επομένως χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση, σε αυτή την περίπτωση για την ανάπτυξη των μορίων, ώστε να συγκεντρωθούν πιο γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου από το περιβάλλον.

«Για παράδειγμα, η άμεση δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα είναι ολοένα πιο σημαντική, επειδή ακόμη και όταν σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα υπάρχει ακόμα τεράστια ανάγκη να δεσμεύσουμε προηγούμενες εκπομπές που υπάρχουν ήδη στο περιβάλλον», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Εξήγησε, μάλιστα, πως ο συνδυασμός υπολογιστικών μελετών με νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρεία γκάμα νέων υλικών για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων και χαρακτήρισε τη μελέτη «ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αν η επιστήμη είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει εργαλεία ΑΙ για να προβλέψει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λειτουργία των μορίων, τότε όπως επισήμανε ο ειδικός, «μπορούμε πραγματικά να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτούς τους νέους τύπους πορωδών υλικών χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαστεί να φτιάξουμε κανένα από αυτά στο εργαστήριο εκ των προτέρων».

Ανάλογες προσπάθειες μπορούν να διευκολύνουν την απομάκρυνση τοξικών ενώσεων, ιδίως πτητικών οργανικών ενώσεων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή να βλάψουν το φυσικό περιβάλλον. Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές τέτοιου είδους δομές με τη μορφή κλουβιού μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ακόμα και στην ιατρική.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προδιαβήτης: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

xristiana

Beauty Alert! Αυτές είναι οι hot τάσεις στο μακιγιάζ που θα αγαπήσουμε το φθινόπωρο του 2023

xristiana

Γιαούρτι: Τι μπορεί να κάνει η ελληνική υπερτροφή για την επιδερμίδα σου

xristiana