ΚεντρικήΠεριβάλλον

Δεν έχουν καλαμπόκι; Ας φάνε παγωτό: Πώς αντιδρούν οι Ινδοί στην αγροτική κρίση

9/5/2024

Από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 σχεδόν 700 αγρότες αυτοκτόνησαν στην πολιτεία Καρνατάκα της Ινδίας καθώς δεν άντεξαν την πίεση της αποπληρωμής δανείων για τα αγροκτήματά τους, αφού η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας κατέστρεψε τις σοδειές τους και κατά συνέπεια δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις δόσεις τους.

Στις περιοχές Χάβερι, Μπελαγκαβί και Τσικκαμαγκαλούρου της ινδικής πολιτείας καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους μη μπορώντας να σηκώσουν το βάρος του χρέους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις καλούνταν να αποπληρώσουν σε ιδιώτες δανειστές, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Deccan Herald. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης, περίπου 550 αγρότες έχασαν τη ζωή τους από αίτια που αποδίδονται σε ατύχημα.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Καρνατάκα έχει ήδη ανακηρύξει 223 από τις 236 συνοικίες πληγείσες από την ξηρασία, με 196 εξ αυτών να κρίνονται σε σοβαρή κατάσταση με συνολικές απώλειες της τάξης των 3.679.000 ευρώ. Όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τα τελευταία 30 χρόνια, εκτιμάται ότι έχουν χαθεί καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή αξίας μεγαλύτερης των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Η Καρνατάκα ήταν μία από τις ινδικές πολιτείες που επλήγη περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια. Μπορεί το 2022 κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων να κατέστρεψε τις καλλιέργειες, αλλά ένα χρόνο μετά οι ντόπιοι είδαν την άλλη όψη του νομίσματος, όταν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ξηρασία στέγνωσε τις γεωργικές εκτάσεις τους με σιτάρι, κριθάρι, ρύζι και καλαμπόκι.

Σε μία προσπάθεια να ανακάμψουν αρκετοί από τους αγρότες μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, άλλοι ξεπουλούν τα ισχνά από την έλλειψη ζωοτροφών βοοειδή τους έναντι μόλις 500 ευρώ το καθένα -μέχρι πριν μερικά χρόνια μία αγελάδα θα πωλείτο προς 1.200 ευρώ- και άλλοι στρέφονται σε τελείως διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση…

Σε απόσταση 1.200 χλμ. από την Καρνατάκα, οι δρόμοι της Γκανγκαπούρ γεμίζουν με μικρά, πολύχρωμα αυτοκινούμενα, με μπλε και πορτοκαλί επιγραφές νέον, φωτογραφίες ελκυστικών γυναικών που καλωσορίζουν τους επισκέπτες, γιρλάντες λουλουδιών, εικόνες με καμήλες και την έρημο και κυρίως με λαχταριστά παγωτά.

Αυτά τα μικρά φορτηγάκια παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο είναι η εναλλακτική των χρεοκοπημένων αγροτών που «βλέπουν» σε ένα παγωτό χωνάκι τη λύση στην οικονομική κρίση που μαστίζει τον γεωργικό τομέα.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από το παγωτό έχει χτίσει μία ολόκληρη βιομηχανία στην πόλη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, προσφέροντας κάτι που θεωρείται πλέον σπάνιο: Θέσεις εργασίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός συνεργείων και καταστημάτων που πωλούν εξοπλισμό για την παρασκευή παγωτού αυξήθηκαν από 50 το 2015 σε περίπου 500 σήμερα.

Κάθε χρόνο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα υπολογίζεται ότι 50.000 φορτηγά μετατρέπονται σε κινητά παγωτατζίδικα για περίπου τέσσερις μήνες, όσο διαρκεί η σεζόν, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι τυπογράφοι προσλαμβάνουν προσωπικό για την παραγωγή διαφημιστικών αφισών με μπάλες παγωτού με φόντο τοπικούς ναούς και βασιλείς.

Υπολογίζεται ότι περίπου 140 εκατομμύρια πολίτες μετανάστευσαν σε άλλες πόλεις της Ινδίας, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν δουλειά σε εργοστάσια και εργοτάξια, και πλέον στα κινητά παγωτατζίδικα, ως συνέπεια των απωλειών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από την περιβαλλοντική κρίση.

«Κερδίζουμε αρκετά κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν για να επιβιώσουμε όλη τη χρονιά. Αν δεν υπήρχε μετανάστευση για την επιχείρηση παγωτού, οι άνθρωποι θα είχαν παραμείνει φτωχοί στα χωριά γύρω από τη Γκανγκαπούρ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Κάλου Μοχάμεντ Πατάν, ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης που καθημερινά εξυπηρετεί τουλάχιστον 500 φορτηγάκια παγωτού.

Σε απόσταση δύο ωρών από την Γκανγκαπούρ, στην πόλη Ουνταιπούρ, ένας πωλητής αυτοκινήτων υποστηρίζει ότι πουλάει μέχρι και 600 φορτηγάκια που ονομάζονται chhota haathi, δηλαδή μικροί ελέφαντες, από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο, πολλά εκ των οποίων προορίζονται για πώληση παγωτού.

Αντλώντας έμπνευση από την επιτυχία των παγωτατζίδικων, ολοένα περισσότεροι είναι οι χωρικοί που αφήνουν τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και προμηθεύονται γάλα –η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα-, ζάχαρη και κακάο για να δημιουργήσουν το πιο νόστιμο παγωτό που θα τους κρατήσει… στη ζωή.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 2/3

xristiana

Συναντήσεις Της Κινητής Μονάδας Κοινωνικών Λειτουργών Στο Πλαίσιο Του Π.Ε.10 «Διεκδικούμε Μαζί» Του «ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ» Στην ΠΕ Αρκαδίας Για Τα Άτομα Με Αναπηρία

xristiana

Πατέρας έφτιαξε πάρκο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για να παίζει η ΑμεΑ κόρη του – ΦΩΤΟ

xristiana