ΚεντρικήΟμορφιά

Βούτυρο καριτέ: Τα οφέλη του στην επιδερμίδα και τα μαλλιά

16/5/2024

Ανακαλύψτε τις ιδιότητες του δημοφιλούς φυσικού συστατικού.

Η ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών σας μπορεί να φαίνεται σαν ένας ατελείωτος αγώνας δρόμου και η προσπάθεια να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα με τα σωστά συστατικά, για να ολοκληρώσετε τη «διαδρομή» σας μπορεί να φαντάζει δύσκολη. Είτε είστε κάποια που σας αρέσει να πειραματίζεστε με τις ρουτίνες περιποίησής σας είτε απλώς δεν έχετε βρει μια φόρμουλα προϊόντος ή ένα συστατικό που να σας ικανοποιεί, υπάρχει ένα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες: το βούτυρο καριτέ (shea butter).

Πιθανότατα να έχετε συναντήσει το εν λόγω συστατικό σε μερικά από τα αγαπημένα σας προϊόντα μαλλιών ή σώματος ή και να το έχετε χρησιμοποιήσει ήδη για τις απίστευτες ενυδατικές του ιδιότητες. Η δράση, όμως, του βουτύρου καριτέ δεν περιορίζεται μόνο στην ενυδάτωση, γι’ αυτό παρακάτω οι ειδικοί μας εξηγούν τα οφέλη του και πώς θα το εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας (σώματος & προσώπου) και των μαλλιών σας.

Τι είναι το βούτυρο καριτέ

Το βούτυρο καριτέ – ή shea butter- προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς καριτέ (shea nuts), αλλά ίσως αναρωτιέστε τι έχει στη σύνθεσή του που το καθιστά τόσο ενυδατικό. «Τα shea nuts προέρχονται από το ομώνυμο δέντρο καριτέ (shea tree), το οποίο είναι εγγενές στην Αφρική. Περιέχει πολλά λιπαρά οξέα που είναι πλούσια σε τριγλυκερίδια, όπως ελαϊκό, στεατικό, λινολεϊκό και παλμιτικό λιπαρό οξύ. Ως αποτέλεσμα, το βούτυρο καριτέ μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το δέρμα και τα μαλλιά.» αναφέρει ο δερματολόγος Anar Mikailov και συνιδρυτής του skincare brand Skintensive. Το βούτυρο καριτέ διαθέτει, επίσης, υψηλή συγκέντρωση ενώσεων με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως τοκοφερόλη (ή βιταμίνη Ε), βιταμίνη Α και άλλες.

Τα οφέλη του βουτύρου καριτέ

  • Στην επιδερμίδα

Το μεγαλύτερο όφελος του βουτύρου καριτέ είναι η περιεκτικότητά του σε υγρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα είναι αυτή που το καθιστά τόσο ενυδατικό. Έτσι, τα έλαια από τους ξηρούς καρπούς καριτέ, τα οποία εμπεριέχονται στο βούτυρο καριτέ προσκολλώνται στην επιφάνεια του δέρματος και απορροφώνται από αυτήν, δημιουργώντας ένα λείο «φιλμ» που σφραγίζει την υγρασία και αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού. Επιπλέον, είναι ευεργετικό για την αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φραγμού στην επιδερμίδα, ενώ αξιοποιείται και σε συνθέσεις που απευθύνονται σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Ίσως αυτή η πλούσια ενυδατική και θρεπτική του δράση να σας δημιουργεί την απορία αν το shea butter είναι είναι φαγεσωρογόνο, δηλαδή αν φράσσει τους πόρους στο πρόσωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν να λάβετε υπόψη τον τύπο της επιδερμίδας σας πριν το χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας. Αντί για το ακατέργαστο βούτυρο καριτέ, προτιμήστε προϊόντα που το εμπεριέχουν στη σύνθεσή τους, καθώς τείνουν να απλώνονται πιο ομοιόμορφα και μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα γρήγορα, ενώ παράλληλα είναι και ιδανικά για καθημερινή χρήση.

  • Στα μαλλιά

Όσο για τα οφέλη του στα μαλλιά, το βούτυρο καριτέ είναι τόσο ευεργετικό όσο και για το δέρμα. Χρειάζεται, όμως, όπως ισχύει και για τη χρήση του στην επιδερμίδα, να συνυπολογίσετε την κατάσταση του τριχωτού σας πριν το χρησιμοποιήσετε καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ενδέχεται αν έχετε πιτυρίδα να την επιδεινώσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικά προϊόντα μαλλιών, που περιέχουν στη σύστασή τους το βούτυρο καριτέ και όχι να το χρησιμοποιείτε μόνο του, π.χ. σε ακατέργαστη μορφή, για να είναι απόλυτα ασφαλές για το τριχωτό της κεφαλής και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο ύπνος δίπλα σε έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας

xristiana

Γυμναστική: Πώς οι ασκήσεις για τα πόδια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας

xristiana

Δήμος Καρδίτσας: «Τάπα» στις εξαρτήσεις, «καλάθι» στην ζωή!

xristiana