ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Σε τιμές… προ κρίσης και με «αυτοδυναμία» των ΑΠΕ (pic)

11/2/2024

Τιμές που παραπέμπουν σε εποχές… μακρινές και ξεχασμένες εμφανίζει το ρεύμα για σήμερα Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 49,95 ευρώ/MWh, καταγράφοντας εντυπωσιακή πτώση κατά 30,61% σε σχέση με χθες Σάββατο, που βρισκόταν στα 71,98 ευρώ/MWh. Όσον αφορά τη διακύμανση, η χαμηλότερη τιμή είναι στα 10,05 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 82,23 ευρώ/MWh.

Επίπεδα τιμών στα 50 ευρώ έχουν να καταγραφούν εδώ και καιρό και το «φαινόμενο» οφείλεται τόσο στις ήπιες, σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, με τις «Αλκυονίδες» που περιόρισαν αισθητά τις ανάγκες θέρμανσης, όσο και στο γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μειωμένη ζήτηση. Κυρίως όμως στην απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής για σήμερα… βάφτηκε πράσινο, καθώς οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία με ποσοστό 67,84% και ακολουθεί το φυσικό αέριο σε τεράστια απόσταση, με ποσοστό μόλις 16,14%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 9,68%, τα υδροηλεκτρικά με 4,62% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμβολή της τάξης του 0,21%.

Βεβαίως, αύριο είναι μια… άλλη μέρα. Όχι μόνο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, αλλά και γιατί ξεκινά μια νέα εβδομάδα, με επιστροφή των δραστηριοτήτων στην κανονικότητα, πιθανά και των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα «χαμηλά» το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ελπιδοφόρο πάντως είναι το γεγονός ότι το φυσικό αέριο συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις» του στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο έκλεισαν στα 26,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας περαιτέρω ημερήσια πτώση κατά 1,17%.

Όσο για τα συμβόλαια παράδοσης τον Απρίλιο, αυτά ήταν ελαφρά πιο πάνω, στα 27 ευρώ/MWh και για τον Μάιο στα 27,15 ευρώ/MWh.

Έτσι, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να δείχνει ανεπηρέαστο από τις ταυτόχρονες γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Μ. Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα), κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων, αλλά και των διαρκών ροών LNG.

Πηγή: https://www.naftemporiki.grΠηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

14ο Φεστιβάλ “Γη Πολιτισμός Τουρισμός” από το Δήμο Πλατανιά

xristiana

Η άμμος

xristiana

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις Δημοσιογράφοι Εκθέτουν 84 Φωτογραφίες Για Καλό Σκοπό

xristiana