ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς πρέπει να περιποιείστε τη λιπαρή επιδερμίδα

6/2/2024

Οι συμβουλές των δερματολόγων για το τι να κάνετε και τι να μην κάνετε.

Όσες έχουν λιπαρή επιδερμίδα έχουν πολλούς λόγους να γκρινιάζουν, αφού η πλεονάζουσα λιπαρότητα δημιουργεί ανεπιθύμητες γυαλάδες στα λάθος σημεία, φράσσει τους πόρους και προκαλεί εξάρσεις ακμής. Από την άλλη όμως υπάρχουν και οφέλη. Η λιπαρότητα βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων. Επομένως το κλειδί είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση της υπερβολικής λιπαρότητας και στη διατήρηση της φυσικής ενυδάτωσης του δέρματος.

Και ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αφυδάτωση αλλά να «ελέγξουμε» τη λιπαρότητα, είναι σημαντικό να επιλέξουμε προϊόντα και να υιοθετήσουμε συνήθειες που ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας μας. Δείτε παρακάτω τι συμβουλεύουν οι δερματολόγοι για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τι να κάνετε αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα

  • Πλένετε το πρόσωπό σας κάθε πρωί και βράδυ, αλλά και μετά τη γυμναστική. Κατά το πλύσιμο, αντισταθείτε στον πειρασμό να τρίψετε το δέρμα σας, ακόμη και για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Το τρίψιμο ερεθίζει το δέρμα με αποτέλεσμα να το κάνει να φαίνεται χειρότερο.
  • Επιλέξτε προϊόντα περιποίησης προσώπου που φέρουν την ένδειξη «oil free» και «non comedogenic». Τα προϊόντα που φέρουν αυτές τις ετικέτες -συμπεριλαμβανομένων των καθαριστικών, των ενυδατικών και του μακιγιάζ- δεν θα φράξουν τους πόρους σας και δεν θα προκαλέσουν ακμή.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, απαλό, αφρίζον καθαριστικό προσώπου. Πολλές πιστεύουν ότι για να αφαιρέσουν τη λιπαρότητα, πρέπει να χρησιμοποιούν ισχυρά καθαριστικά προσώπου. Όμως κάτι τέτοιο ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η χρήση ενός πολύ σκληρού καθαριστικού μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας.
  • Εφαρμόστε καθημερινά ενυδατική κρέμα. Παρόλο που έχετε λιπαρό δέρμα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη.
  • Βάλτε αντηλιακό πριν βγείτε από το σπίτι. Το αντηλιακό συμβάλλει στην πρόληψη των βλαβών που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, όπως ρυτίδες, κηλίδες και καρκίνο του δέρματος. Για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα ακμής, μη χρησιμοποιείτε αντηλιακά που περιέχουν άρωμα ή έλαια.
  • Επιλέξτε προϊόντα makeup που έχουν ως βάση το νερό.
  • Χρησιμοποιήστε blotting papers που αφαιρούν τη λιπαρότητα χωρίς να καταστρέφουν το μακιγιάζ. Πιέστε απαλά το χαρτάκι στο πρόσωπό σας και αφήστε το για λίγα δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τη λιπαρότητα. Μην το τρίβετε στο πρόσωπό σας για να μην εξαπλωθεί η λιπαρότητα σε άλλες περιοχές.
Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη

Τι να μην κάνετε αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα

  • Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση το λάδι ή το οινόπνευμα. Μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
  • Μην κοιμάστε με το μακιγιάζ σας. Αφαιρείτε πάντα όλο το μακιγιάζ πριν κοιμηθείτε.
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και είναι δελεαστικό να αγγίζετε το πρόσωπό σας, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταφέρει βρομιές και βακτήρια από τα χέρια σας στο πρόσωπό σας. Αγγίζετε το πρόσωπό σας μόνο όταν το καθαρίζετε, βάζετε ενυδατική κρέμα ή εφαρμόζετε αντηλιακό και μακιγιάζ, και βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι πεντακάθαρα.

Να θυμάστε πως κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική και πρέπει να είστε πολύ προσεκτική με το πώς περιποιείστε το πρόσωπό σας. Μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Αν θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη λιπαρότητα με φυσικούς τρόπους διαβάστε κι εδώ: Λιπαρό δέρμα: Τέσσερις φυσικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Πηγή: American Academy of Dermatology

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

xristiana

Η «γενετική θεραπεία» μπορεί να εξαφανίζει τη λευχαιμία. Για ποιους ασθενείς έχει εγκριθεί

xristiana

10η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνουν Χ.Α.Ν.Θ. και ΤΙΤΑΝ

xristiana