ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πώς θα γιορτάσετε βιώσιμα τον Άγιο Βαλεντίνο

14/2/2024

Κόκκινα μπαλόνια, λούτρινα αρκουδάκια, κατακόκκινα τριαντάφυλλα, κουτιά σε σχήμα καρδιάς γεμάτα σοκολατάκια… Σήμερα η πόλη ντύνεται στα χρώματα του έρωτα και η αγάπη ξεχειλίζει μέσα από ρομαντικά -στα όρια του κιτς- αντικείμενα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Ποιο είναι, όμως, το κόστος για το περιβάλλον από αυτή την εμπορική και συχνά κακόγουστη έως ψυχαναγκαστική ημέρα;

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, στις ΗΠΑ μόνο, αγοράζονται 36 εκατ. κουτιά σε σχήμα καρδιάς, 180 εκατ. κάρτες, 198 εκατ. τριαντάφυλλα, 881.000 μπουκάλια αφρώδους οίνου και 58 εκατ. κιλά σοκολάτας. Ο αντίκτυπος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τον καταναλωτισμό αυτής της γιορτής ισοδυναμεί στο σύνολο των εκπομπών που θα δημιουργούνταν αν κάποιος έκανε το γύρο του κόσμου 3.993 φορές.

Παλαιότερη δημοσκόπηση της Ipsos σε 28 χώρες παγκοσμίως αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες σχεδίαζαν να γιορτάσουν αγοράζοντας γλυκά, λουλούδια και αρώματα. Αναλυτικότερα, το 41% επρόκειτο να ετοιμάσει ρομαντικό δείπνο στο σπίτι και το 35% μια ρομαντική βραδιά έξω, το 34% θα αγόραζε σοκολάτες ή γλυκά, το 28% λουλούδια και το 20% άρωμα, ενώ το 33% επέλεγε μία πιο οικολογική δραστηριότητα: Το σεξ.

Υπάρχει εναλλακτική να τιμήσει κανείς τη γιορτή της αγάπης -ή της φιλίας για κάποιους λαούς- και να μην παγιδευτεί στα κλισέ των ταινιών του Χόλυγουντ που εξιδανικεύουν τις εντυπωσιακές ρομαντικές χειρονομίες, ενώ παράλληλα θα προστατεύσει το περιβάλλον; Κι όμως, υπάρχει.

Πριν αφεθούμε στον καταναλωτισμό και πριν βυθιστούμε σε μία μη ρεαλιστική απεικόνιση της αγάπης, αρκούν λίγες κινήσεις που θα αποτρέψουν η έκφραση των συναισθημάτων μας στον αγαπημένο μας να καταλήξει στον κάδο των αχρήστων και στη χωματερή.

Μαγειρέψτε στο σπίτι: Είναι φθηνότερο, εξοικονομείτε καύσιμα αφού δε χρειάζεται να οδηγήσετε για να φτάσετε σε εστιατόριο και ταυτόχρονα μηδενίζετε το αποτύπωμά σας, ελέγχετε τη σπατάλη τροφίμων αφού ό,τι περισσέψει από το ρομαντικό δείπνο σας μπορείτε να το καταναλώσετε την επομένη.

Αποφύγετε την αγορά δώρων: Είναι κοινά αποδεκτό ότι πολλά από τα δώρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κακής ποιότητας και έπειτα από λίγο καιρό πετιούνται. Γιατί, λοιπόν, να μη συμφωνήσετε από κοινού να αποφύγετε την αγορά τους; Μπορείτε να δαπανήσετε το ίδιο ποσό για μία εμπειρία που θα απολαύσετε και οι δύο. Αλλωστε, δεν υπάρχει καλύτερο -και φιλικότερο για το περιβάλλον- να κάνετε κάτι ξεχωριστό μαζί που θα θυμάστε για πάντα, όπως μία επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πάρκο, εισιτήρια για το θέατρο ή τον κινηματογράφο.

Πείτε «όχι» στα κομμένα λουλούδια και «ναι» στις γλάστρες: Πράγματι τα όμορφα μπουκέτα λουλουδιών είναι καλαίσθητα, όμως, η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή. Επιπλέον, συνήθως τυλίγονται σε πλαστικό περίβλημα που είναι δύσκολο έως αδύνατο να ανακυκλωθεί. Στη θέση των λουλουδιών μπορείτε κάλλιστα να προσφέρετε μία γλάστρα με φυτά που μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα. Θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (εφόσον τα φροντίζετε) και θα σας θυμίζουν τον αγαπημένο σας.

Κατασκευάστε τη δική σας κάρτα: Δεν είναι λίγες οι κάρτες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι οποίες περιέχουν πλαστικό ή γκλίτερ που τις καθιστά μη ανακυκλώσιμες. Μπορείτε, λοιπόν, να δημιουργήσετε τη δική σας κάρτα χρησιμοποιώντας χαρτόνι που έχετε ήδη στο σπίτι και φωτογραφίες σας για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον και σίγουρα πιο προσωπική επιλογή.

Αποφύγετε το χαρτί περιτυλίγματος: Την περίοδο των Χριστουγέννων στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 365.321 χλμ. χαρτιού περιτυλίγματος, όσο δηλαδή θα χρειαζόταν για να τυλίξει την υφήλιο εννέα φορές. Για να αποφύγετε μία τέτοια σπατάλη επιλέξτε τα λίγα και βιώσιμα δώρα που θα προσφέρετε να είναι τυλιγμένα σε 100% χαρτί ή σε επαναχρησιμοποιήσιμη υφασμάτινη σακούλα.

Αγοράστε σοκολάτα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (fair trade): Αντί να επιλέξετε σοκολάτες του εμπορίου, διαλέξτε εκείνες που προέρχονται από δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Θα κάνετε μεγάλη διαφορά στο οικοσύστημα αφού το fair trade δε συνδέεται με την αποψίλωση των δασών, την παιδική εργασία, την οικονομική ανισότητα όπως συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις εμπορικών ειδών.

Αν πάντως προβληματίζεστε σοβαρά για την υγεία του οικοσυστήματος, τη διατήρησή του και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορείτε απλούστατα να αγκαλιάσετε τον αγαπημένο σας, να του δώσετε ένα τρυφερό φιλί και να του εκφράσετε την αγάπη σας δίχως να δαπανήσετε ούτε ευρώ. Εξάλλου, οι συνήθειες αλλάζουν στο χρόνο, επομένως μπορούμε να γιορτάσουμε τον έρωτα και τη φιλία διαφορετικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία της Σάμου – Έφερε σημάδια από αιχμηρό αντικείμενο σε όλο του το σώμα

xristiana

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΓΟ 4 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. ΟΠΣ 5011444 (Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020»)

xristiana

Τι θα συμβεί στα πόδια σας αν τα ξυρίζετε κάθε μέρα

xristiana