9/2/2024
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Κοπελούζου και πολυεθνικές, όπως η γαλλική Aquo Energy και η αυστραλοιταλική πλέον Enel Green Power, είναι μεταξύ των ενεργειακών ομίλων που περιλαμβάνει η short list της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης συνολικής ισχύος 288 MW, για τον οποίο διαγκωνίζονται έργα περίπου 1.600 MW.
Στην ίδια λίστα φιγουράρουν τα ονόματα συνολικά 48 εταιρειών ενώ εκτός βρίσκονται επτά εταιρείες μεταξύ των οποίων η Μυτιληναίος και η Elpedison. Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο λίγων ημερών για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, ώστε η οριστική λίστα να επικυρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.
Τα έργα που θα επιλεγούν θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που έχουν ήδη υποβάλλει κατά την ανταγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά θα επιλεγούν όσοι επενδυτές έχουν ζητήσει τις χαμηλότερες «ταρίφες», οι οποίοι θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 100.000 ευρώ ανά MW αντί 200.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί κατά τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Το συνολικό ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την ενίσχυση ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποιοι περνούν στην επόμενη φάση
Στην πρώτη γραμμή της κούρσας για την τεχνολογία αποθήκευσης βρίσκονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με δύο έργα 20 MW και 40 MW στην Αρκαδία και την Φωκίδα και ένα τρίτο στην Βοιωτία 12 MW από την Ήρων.
Ακολουθεί ο όμιλος Κοπελούζου στην Αχαία με έργο 50 MW. Στην διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ, περνούν επίσης ο όμιλος Bαρδινογιάννη μέσω τριών εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, ΜS Florina (Βοιωτία, Φωκίδα, Φλώρινα) ισχύος 20 MW, 30 MW και 22 MW.
Στο διαγωνισμό κατεβαίνει επίσης, η Χ. Ρόκας με δύο έργα 22 MW και 50 MW, η Energy Bank της οικογένειας Βασιλειάδη (Αntipollution) στην Βοιωτία με 50 MW, αλλά και η ΑΛΑΣΙΑ Αναπτυξιακή της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου με δύο έργα στο δήμο Κρωπίας ισχύος 36 MW έκαστο και η Καράτζης με 50 MW.
Ισχυρές πολυεθνικές
Aπό τους πολυεθνικούς ομίλους στην προσωρινή λίστα φιγουράρουν η Enel με έργο στην Χαλκιδική ισχύος 49 MW, η οποία για πρώτη φορά καταβαίνει σε διαγωνισμό με την Macquarie και μάλιστα με πολύ ανταγωνιστική τιμή, η Greencels Energy Hellas γερμανολλανδικών συμφερόντων με 50 MW στο Κιλκίς, η Ηλιόθερμα Ενεργειακή που αντιπροσωπεύει την EDF με 50 MW στην Βοιωτία, η γερμανική Aquitos Solαr Farm με επίσης δύο έργα σε Κορινθία και Βοιωτία ισχύος 22 MW και 50 ΜW και η γαλλική Αquo Εnergy μέσω της Aργυρόμυλος Storage, με 50 ΜW στην Λάρισα.
Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης για επιδοτούμενα έργα (είχε προηγηθεί ο πρώτος διαγωνισμός τον Αύγουστο του 2023), στον οποίο συμμετείχαν 12 project και εξασφαλίστηκε μεσοσταθμική τιμή 49,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στην άνοιξη και ο τρίτος διαγωνισμός για επιπλέον 300 MW.
Παράλληλα με τους διαγωνισμούς για τις standalone μπαταρίες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται εντός της άνοιξης και σε ένα πιλοτικό διαγωνισμό φωτοβολταϊκών έργων με μπαταρίες προβλεπόμενης ισχύς 200 MW.
Ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας ιεραρχείται σήμερα στα θέματα μείζονος προτεραιότητας για τις ΑΠΕ, καθώς αποτελεί το «κλειδί» για την διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου και την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και αυτό διότι οι μπαταρίες αποτελούν την τεχνολογία που θα δώσει λύση στην ακανόνιστη παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, αποθηκεύοντας την ενέργεια την ώρα που δεν καταναλώνεται και διοχετεύοντάς τη στο σύστημα, όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο.