News ΑΜΕΑΚεντρική

Ειδικό γιλέκο με αισθητήρες για αποφυγή εμποδίων, ρομποτικός σκύλος-οδηγός και πολλά άλλα, οι καινοτόμες λύσεις μαθητών σχολείων, για την υποστήριξη ΑμεΑ

17/2/2024

Η ανάγκη εύρεσης σύγχρονων λύσεων για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες οδήγησε μαθητές σχολείων της Αττικής να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική επιχείρηση» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Greece».

Ένα ειδικό γιλέκο με αισθητήρες για αποφυγή εμποδίων, ένας ρομποτικός σκύλος-οδηγός, μία πλατφόρμα εύρεσης βοηθών και μια επιχείρηση ανάπτυξης προσβάσιμων κυλικείων είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που παρουσίασαν οι μαθητές στην Αθήνα.

Το «Third eye» είναι μια φορητή συσκευή που εφαρμόζει σε ειδικό γιλέκο με σκοπό να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης, που το φορούν. Με τη βοήθεια κάμερας και τεσσάρων αισθητήρων, η συσκευή έχει την ικανότητα να σκανάρει περιμετρικά το χώρο σε απόσταση δέκα μέτρων, να ειδοποιεί τον χρήστη ηχητικά και με δονήσεις για επερχόμενα εμπόδια οποιουδήποτε τύπου και ανεξαρτήτως ύψους και να τον καθοδηγεί στη σωστή διαδρομή με τη χρήση GPS. Επίσης, το ειδικό γιλέκο εντοπίζει τις διαβάσεις και αναλύει το χρώμα των φαναριών, ενώ σε ειδικό QR code περιέχει και ιατρικά δεδομένα του κατόχου του, σε περίπτωση ανάγκης.

Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκονται πέντε μαθητές της Γ’ Λυκείου της Μαράσλειου Σχολής, οι οποίοι μέσα από ερωτηματολόγια που διένειμαν διαπίστωσαν πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα τα άτομα με προβλήματα όρασης στην προσπάθειά τους να κυκλοφορήσουν στα πεζοδρόμια. Για το σκοπό της παραγωγής του «Third eye», οι μαθητές δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «Owl vision». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μαθητής, Βασίλης Νάσκος, ο οποίος έχει αναλάβει γενικός διευθυντής στην εικονική επιχείρηση, το εκτιμώμενο κόστος διάθεσης του γιλέκου εκτιμάται σε 750-1.000 ευρώ, που με επιχορήγηση θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο για να γίνει ακόμα πιο προσιτό στα άτομα με οπτική αναπηρία.

«Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, όπως τα άτομα με οπτική αναπηρία, και διαπιστώσαμε ότι το να έχεις ένα μπαστούνι δεν σε διευκολύνει πάντα, ενώ το να έχεις έναν σκύλο-οδηγό κοστίζει και έχει υψηλές απαιτήσεις φροντίδας. Αποφασίσαμε λοιπόν με τους μαθητές να φτιάξουμε το ειδικό γιλέκο, που ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και πρωτίστως την τεχνητή νοημοσύνη, που δεν είναι απλά μια τεχνολογία αιχμής, αλλά φέρνει μια επανάσταση ευρύτερα στην κοινωνία, για να βοηθήσει τον άνθρωπο που το φοράει», επισημαίνει ο καθηγητής τους και Οικονομολόγος, Νίκος Κανέλλος.

Ρομποτικός σκύλος-οδηγός

Η υποστήριξη των ανθρώπων με οπτική αναπηρία τέθηκε στο επίκεντρο άλλης μίας καινοτόμου ιδέας, του ρομποτικού σκύλου-οδηγού «RobotDog», τον οποίο φιλοδοξούν να αναπτύξουν πέντε μαθητές Γ’ Λυκείου του 24ου Γενικού Λυκείου Αθηνών μέσα από την εικονική επιχείρησή τους «BlindCare». Την αρχική ιδέα είχε ένας από τους μαθητές, ο Γιώργος Γώγος, ο οποίος ήθελε να υποστηρίξει τη γιαγιά του, που λόγω προβλημάτων όρασης δεν μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς βοήθεια από τους συγγενείς της. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές σύγχρονες λύσεις και αρκετή βοήθεια για τα άτομα με οπτική αναπηρία, οπότε με αυτή την ιδέα θέλουμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τους δικούς μας, αλλά όλο τον κόσμο με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών της εικονικής επιχείρησης, Άγγελος Ζαχαριάδης, προσθέτει ότι ένας αληθινός σκύλος-οδηγός έχει υψηλό κόστος εκπαίδευσης που υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ, «ενώ έχουμε υπολογίσει το κόστος του ρομποτικού σκύλου στα 6.000-7.000 ευρώ, ποσό πολύ πιο προσιτό για κάποιον να το διαθέσει».

Οι μαθητές σκοπεύουν, με τη βοήθεια ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, και εφόσον βρουν την κατάλληλη χρηματοδότηση, να ενσωματώσουν ρομποτική αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη για να κατασκευάσουν τους ρομποτικούς σκύλους- οδηγούς.

«Οι μαθητές έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, οπότε η εμπειρία συμμετοχής στον διαγωνισμό Εικονικής Επιχείρησης τούς προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα. Σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται σε επίπεδο οικονομικό, ο διαγωνισμός είναι μια ευκαιρία προσομοίωσης σε αυτό το πεδίο», εξηγεί η διευθύντρια του 24ου ΓΕΛ Αθηνών, Κυριακή Ξυναριανού.

Κυλικεία προσβάσιμα για όλους

Έχοντας ως σύνθημά τους το «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί» δύο ομάδες 22 μαθητών από δύο επαγγελματικά σχολεία, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δημητρίου αποφάσισαν, με την υποστήριξη των καθηγητών τους, να συνεργαστούν για ένα κοινό σκοπό: να δημιουργήσουν κυλικεία, πρωτίστως σχολικά, προσβάσιμα για όλους.

Η εικονική επιχείρησή τους λέγεται «Hungry Minds» και παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αειφόρων κυλικείων με καινοτόμες λειτουργίες, ώστε να είναι συμπεριληπτικά. Μενού σε γραφή Μπράιγ, ηχητικά ή με επεξήγηση των ισοτιμιών, βίντεο στη νοηματική γλώσσα, προϊόντα vegan, vegetarian ή χωρίς γλουτένη, προδιαγραφές για κυλικεία χαμηλά σε ύψος ώστε να τα φτάνουν οι πελάτες σε καροτσάκι, αυτές είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες που έχουν σκεφτεί. «Θέλουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία με σχολεία που θα έχουν στις τάξεις όλους τους μαθητές, κωφούς, τυφλούς, άτομα με κινητικά προβλήματα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, Έφη Χρυσού.

Ο εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου, Δημήτρης Γκούβης, περιέγραψε ότι η ιδέα αυτή προέκυψε μέσα από πολλές συναντήσεις των δύο ομάδων στο ειδικό σχολείο, συζητήσεις, παρουσιάσεις ιδεών και ψηφοφορίες. «Ήθελε χρόνο, αναζήτηση, παραδείγματα, διευκρινίσεις, συζήτηση για κάποιες λειτουργίες που τα παιδιά του Επαγγελματικού Λυκείου δεν τις ζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά τις κατανόησαν πολύ γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος. Η εκπαιδευτικός του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, Σίβυλλα Κυριακοπούλου, χαρακτήρισε «πρόκληση τη συνεκπαίδευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών», που τελικά οδήγησε «να καταλάβουμε πόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο ίδιοι είμαστε».

Βοηθοί στην ψυχαγωγία

Είκοσι τέσσερις μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ Βουλιαγμένης δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «InNeed», με επίκεντρο μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας άνθρωποι με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να μισθώνουν συνοδούς της επιλογής τους για κάποια επιθυμητή δραστηριότητα, όπως επίσκεψη σε γιατρό, ψώνια, θεατρική παράσταση ή ταξίδι.

«Εντοπίσαμε ένα πολύ μεγάλο κενό όσον αφορά στην υποστήριξη ανθρώπων με αναπηρία και κυρίως στον τομέα της ψυχαγωγίας, που τελικά οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό τους», επισημαίνει ο μαθητής Νικόλαος Στρατουδάκης, ο οποίος έχει αναλάβει γενικός διευθυντής στην εικονική επιχείρηση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα inneed.gr, ενώ οι μαθητές έχουν προβλέψει επιπλέον την εκπαίδευση συνοδών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινότητα συνοδών ανθρώπων με αναπηρία, όπως και τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, που θα υποστηρίζει την εικονική επιχείρηση.

Τα βραβεία

Το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση» του «Junior Achievement Greece» τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Συνολικά 57 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι παραπάνω τέσσερις, μαθητών από την κεντρική και νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, παρουσιάστηκαν χθες, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο «The Mall Athens». Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία βραβεία. Το βραβείο «Καινοτομίας Προϊόντος/Υπηρεσίας» απέσπασε η εικονική επιχείρηση «MyHistoryWay» της Λεόντειου Σχολής Νέας Σμύρνης, που ανέπτυξε το επιτραπέζιο παιχνίδι «HipHistory» με ερωτήσεις πάνω στη μυθολογία και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, διαθέσιμο και σε γραφή Μπράιγ. Το βραβείο απένειμαν ο πρόεδρος του ΔΣ του JA Greece, Αιμίλιος Κυριάκου, και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» έλαβε η εικονική επιχείρηση «PlaySEN» του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Πατρών για την παραγωγή εξειδικευμένων ξύλινων παιδικών παιχνιδιών που βοηθούν παιδιά να αναπτύξουν λεπτές δεξιότητες. Το βραβείο απένειμαν ο CEO του JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος, και ο Νίκος Χρηστάκης, μέλος του ΔΣ του JA Greece.

Τέλος, το βραβείο «Προώθηση προϊόντος/υπηρεσίας» δόθηκε στην εικονική επιχείρηση «tobostanimou», μια εφαρμογή που ανέπτυξαν μαθητές Γ’ Γυμνασίου από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, οι χρήστες της οποίες μπορούν να νοικιάσουν το δικό τους μποστάνι και να έχουν τη σοδιά τους πακέτο στο σπίτι τους. Το βραβείο απένειμαν ο Μάρκος Βερέμης, μέλος του ΔΣ του JA Greece και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, και ο Στέφανος Κοτσώλης, πρόεδρος του ΔΣ της LAMDA Development.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου θα ακολουθήσει η παρουσίαση 46 εικονικών επιχειρήσεων σχολείων από τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: https://hellasjournal.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η άπιστη νοικοκυρά και τα… καμπανάκια

xristiana

28ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar | Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

xristiana

Πολύ υψηλός και το Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς

xristiana