ΚεντρικήΟμορφιά

Γατί πέφτουν τα μαλλιά σας μετά την εγκυμοσύνη

29/2/2024..

Με την εγκυμοσύνη υπάρχουν πολλά συμπτώματα, από ναυτία μέχρι πρήξιμο και γρήγορη αύξηση βάρους. Έπειτα αποκτάς επιτέλους το μωρό και εισάγεσαι σε μια εντελώς νέα σειρά αλλαγών στο σώμα σου.

Οι γυναίκες θα βιώσουν την περίοδο μετά τον τοκετό, πόνο στο στήθος, νυχτερινές εφιδρώσεις και φυσικά την περιβόητη επιλόχεια τριχόπτωση που φέρεται να επηρεάζει περίπου το 40% των γυναικών κατά τους έξι μήνες του τοκετού.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Ο πιο συνηθισμένος και ο πιο γνωστός λόγος για την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν γεννάμε. Όταν είμαστε έγκυος, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, γεγονός που επεκτείνει την αναγέννηση (φάση ανάπτυξης) του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας – τα οιστρογόνα υποστηρίζουν πολύ τα μαλλιά. Κρατάμε περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο και ρίχνουμε πολύ λιγότερες – ίσως χάνουμε μόνο 10-40 τρίχες την ημέρα, με τον κανόνα να είναι μεταξύ 80-100. Πολλές γυναίκες λένε ότι έχουν τα καλύτερα μαλλιά της ζωής τους στο 2ο, 3ο και 4ο τρίμηνα.

Η αυξημένη προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανότατα παίζει επίσης ρόλο καθώς είναι αντι-ανδρογόνο. Τα ανδρογόνα (τεστοστερόνη και ο βλαβερός για τα μαλλιά μεταβολίτης διυδροτεστοστερόνη/DHT) δεν υποστηρίζουν τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής και μπορούν να συντομεύσουν τη φάση ανάπτυξης (αναγέννησης) του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας – ειδικά εάν έχετε ωοθυλάκια που είναι ευαίσθητα στην παρουσία τους. Έτσι, η πτώση της προγεστερόνης μετά τον τοκετό θα μπορούσε να αυξήσει την τριχόπτωση.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν μετά τον τοκετό, όλες αυτές οι επιπλέον τρίχες που διατηρούνται, συν αυτές που φυσικά θα περνούσαν στην τελογενή (φάση ηρεμίας) του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, πέφτουν μαζικά τρεις έως τέσσερις μήνες αργότερα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται telogen effluvium. Η πτώση των μαλλιών που προκύπτει από αυτή τη δραστική πτώση των οιστρογόνων διαρκεί γενικά τρεις έως τέσσερις μήνες.

Άλλοι παράγοντες

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επιδεινώσουν την τριχόπτωση μετά τον τοκετό και να την κάνουν να συνεχιστεί για περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Ενώ η απόκτηση μωρού είναι χαρούμενη, η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι προκλητική τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Τα μαλλιά είναι απίστευτα ευαίσθητα στη γενική υγεία, τα επίπεδα στρες, την ψυχική υγεία, τις ορμόνες του θυρεοειδούς, τις σεξουαλικές ορμόνες και τη διατροφή – και όλα αυτά μπορεί να πάνε πολύ άσχημα. Αν τα μάτια είναι το παράθυρο στην ψυχή μας, τα μαλλιά είναι ένα παράθυρο στην υγεία μας.

Τα μαλλιά μας είναι το τελευταίο κομμάτι του εαυτού μας που λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά και το πρώτο από το οποίο χάνουμε. Τα κύτταρα της τρίχας είναι επίσης τα δεύτερα πιο γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα που παράγει το σώμα μας – που σημαίνει ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις του είναι πολύ υψηλές. Ως εκ τούτου, τα μαλλιά είναι απίστευτα ευαίσθητα σε οποιαδήποτε ανεπάρκεια, ακόμη και σε μικρές που μπορεί να μην επηρεάζουν τη γενική μας υγεία.

Οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη ενός μωρού μπορούν να μας αφήσουν με ήδη χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, B12, ψευδαργύρου, σιδήρου και φερριτίνης (αποθηκευμένο σίδηρο) – έτσι τα μαλλιά σας μπορεί να είναι στα άκρα ακόμα και πριν γεννήσετε. Καθώς τα μαλλιά δεν πέφτουν αμέσως, μέρος της τριχόπτωσης που βλέπουν οι γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό είναι συχνά άσχετο με τις ορμόνες.

Μπορεί να είναι δύσκολο να τρώτε καλά κατά την περίοδο μετά τον τοκετό όταν φροντίζετε ένα νεογέννητο λόγω έλλειψης χρόνου και κούρασης. Για να επιδεινωθεί αυτό, δυστυχώς πολλές γυναίκες αισθάνονται επίσης πίεση να «αναπηδήσουν» και να περιορίσουν αυτό που τρώνε.

Σίδηρος & Φερριτίνη (αποθηκευμένη ανεπάρκεια σιδήρου)

Μία από τις πιο κοινές αιτίες τελογενούς εκροής στις γυναίκες είναι η χαμηλή φερριτίνη – και είναι ακόμη πιο συχνή μετά τον τοκετό. Η απώλεια αίματος τόσο από τον κολπικό όσο και από τον τοκετό με καισαρική τομή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης μας και, ανάλογα με το πότε θα έχετε ξανά περίοδο, τα επίπεδα σιδήρου μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.

Θηλασμός

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί όταν θηλάζετε, εάν δεν τρέφετε τον εαυτό σας ή/και δεν συμπληρώνετε επαρκώς – ο θηλασμός απαιτεί πολλά επιπλέον θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Στρες

Η έλλειψη ύπνου, οι τραυματικές γεννήσεις, το στρες, η επιλόχεια κατάθλιψη και η έλλειψη υποστήριξης με ένα νεογέννητο μπορεί να επηρεάσουν την ανακύκλωση των μαλλιών και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το άγχος στην ανάπτυξη των μαλλιών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Οι υψηλοί πυρετοί από μαστίτιδα και ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδής προκαλούν τριχόπτωση

Οι ανισορροπίες του θυρεοειδούς από την εγκυμοσύνη μπορεί να παραμείνουν ανεπίλυτες εάν δεν παρακολουθείστε ή μια νέα ανισορροπία μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό και να μην εντοπιστεί για μήνες ή περισσότερο. Η έλλειψη ενέργειας, η δυσκοιλιότητα, ο λήθαργος και το αίσθημα ότι δεν είστε ο εαυτός σας συχνά αποδίδονται ως «φυσιολογικό» μέρος της ζωής μετά τον τοκετό, και δεν είναι ασυνήθιστο να σχετίζεται με τον θυρεοειδή.

Η σοβαρή και παρατεταμένη τριχόπτωση κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση (μερικές φορές και μετά) θα μπορούσε πολλές φορές να αποφευχθεί εάν οι γυναίκες φρόντιζαν καλύτερα και ενθαρρύνονταν να κάνουν τακτικές αιματολογικές εξετάσεις τους πρώτους 6-12 μήνες μετά τη γέννηση — και οπότε αν αυξηθεί η ευαισθητοποίηση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να σταματήσει

Η μη επιπλεγμένη τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη διαρκεί συνήθως από τρεις έως τέσσερις μήνες, μερικές φορές έως και έξι. Το καλό με την τριχόπτωση, αν και είναι μνημειώδης οδυνηρή ενώ εμφανίζεται, είναι ότι είναι σημάδι ότι τα μαλλιά σας ξαναβγαίνουν. Μετά το τελογόνο (ηρεμία) και το εξωογόνο (όταν απελευθερώνονται τα μαλλιά), ξεκινά η αναγέννηση (ανάπτυξη). Υπάρχει μια νέα τρίχα στη ρίζα μιας τρίχας που μόλις έπεσε, οπότε μπορείτε να περιμένετε να δείτε την αναγέννηση γρήγορα. Ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τα δείτε να φτάνουν τα μεσαία μήκη και τις άκρες σας.

Εάν η πτώση των μαλλιών σας είναι χρόνια/επαναλαμβανόμενη (δηλαδή διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και σταματά μόνο για να ξαναρχίσει), τα μαλλιά σας θα ανακάμψουν μόλις εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό:

Έλεγχος υγείας:

Συνιστάται να κάνετε ολοκληρωμένες εξετάσεις αίματος στις 6 εβδομάδες και στη συνέχεια ξανά στις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να φανούν τυχόν ανεπάρκειες ή ανισορροπίες των θυρεοειδικών ορμονών. Όχι μόνο θα βοηθήσει στον περιορισμό της απώλειας μαλλιών που μπορεί να αποφευχθεί, αλλά θα ωφελήσει επίσης τη γενική υγεία σας.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεροτονίνη: Πώς συνδέεται η ορμόνη της ευτυχίας με το Αλτσχάιμερ

xristiana

Ερμής στους Ιχθύες – Ποια ζώδια θα επηρεαστούν και πώς

xristiana

Χρήστος Νικολόπουλος: Η ζωή και τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη

xristiana