ΚεντρικήΚοινωνικά

Βιωματικές ημερίδες για τη διαχείριση της απώλειας και την ψυχική υγεία στα ΚΑΠΗ και στο ΚΗΦΗ

13/2/2024

Συνεχίζονται οι βιωματικές ημερίδες με τίτλο: ‘’Διαχείριση της Απώλειας και Ψυχική Υγεία’’ της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του δήμου Παύλου Μελά, στα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ του δήμου.

Οι ημερίδες διοργανώνονται από το ΚΕΠ Υγείας του τμήματος Δομών Υγείας & Τρίτης Ηλικίας, σε συνεργασία με την Ψυχολόγο Υγείας του τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έλενα Παπαλεξανδρή.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • ΚΑΠΗ Τερψιθέας: Πέμπτη 15.02, 10:00 π.μ., Αρμενοπούλου 9
  • ΚΑΠΗ Νικόπολης: Δευτέρα 04.03, 10:00 π.μ., Βουλγαροκτόνου 1
  • ΚΑΠΗ Σταυρούπολης: Τρίτη 05.03, 10:00 π.μ., Τζαβέλα 12
  • ΚΗΦΗ: Δευτέρα 08.04, 10:00 π.μ., Ιωάννη Ρίτσου 4-6
  • ΚΑΠΗ Καρατάσιου: Τρίτη 9.4, 10:00 π.μ., Αλκιβιάδη 10
  • ΚΑΠΗ Ηλιούπολης: Παρασκευή 12.4, 10:00 π.μ., Περικλέους 11

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF

Η απώλεια, μικρή ή μεγάλη, είναι ένα αναπόφευκτο και αναπόσπαστο κομμάτι στην πορεία ζωής ενός ανθρώπου. Το πένθος καθώς και ο θρήνος, όροι που συχνά χρησιμοποιούνται ταυτόσημα, ενέχουν ωστόσο διαφορές, αποτελούν φυσικές σύνθετες διεργασίες που οδηγούν στην αποδοχή και την επούλωση του τραύματος.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το τέλος μιας σχέσης, το διαζύγιο, η απόλυση, η συνταξιοδότηση, μια μετακόμιση, το παιδί που φεύγει από το σπίτι, είναι μερικές απώλειες που εγείρουν τη διαδικασία πένθους.

Η αντίδραση στην απώλεια, είναι διαφορετική στον καθένα από εμάς καθώς υιοθετούμε προσωπικούς μηχανισμούς άμυνας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένη σειρά που θα διέλθουμε τα στάδια του πένθους, δεν υπάρχει η σωστή χρονική στιγμή για να πενθήσουμε , ούτε και καθορισμένος χρόνος που θα χρειαστούμε για να συμβιβαστούμε με την απώλεια.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το βίωμα του πένθους σχετίζονται με τις συνθήκες της απώλειας, τη συναισθηματική σχέση του θανόντος με το πρόσωπο που πενθεί, την ηλικία, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις διαφυλικές διαφορές, τον κοινωνικό περίγυρο, τις θρησκευτικές/πολιτισμικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα.

Εμπεριέχει φυσιολογικές αντιδράσεις θρήνου τόσο σε γνωστικό (άρνηση, δυσπιστία,  σύγχυση, επίμονες σκέψεις, ψευδαισθήσεις) όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο (σοκ, μούδιασμα, φόβο, άγχος, ενοχές, θλίψη, απόγνωση, μοναξιά, ανασφάλεια, ανακούφιση).

Οι περισσότεροι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου καταφέρνουν να συμβιβαστούν με την απώλεια ιδιαίτερα όσοι υιοθετούν υγιείς συνήθειες και πλαισιώνονται από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το άτομο αδυνατεί να εντάξει την απώλεια στην ιστορία της ζωής του και παγιδεύεται σε επιμέρους σημεία του θρήνου.

Ο περιπεπλεγμένος θρήνος, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλονισμό της ψυχικής του υγείας. Για την διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων και την υποστήριξη ανθρώπων που παλεύουν με το πένθος και αδυνατούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους, οι ειδικοί ψυχικής υγείας αποτελούν τα πρόσωπα αναφοράς στα οποία και πρέπει να απευθύνονται.

… Αν ήταν να με ρωτούσαν ποιος δρόμος πάει στον ουρανό, θα απαντούσα: ο δυσκολότερος.

Νίκος Καζαντζάκης.

Related posts

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 συνδέονται με 50% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

xristiana

Η επιστημονική λύση για τις κηλίδες και τις πανάδες στο δέρμα μας!

xristiana

Παθήσεις «ταμπού» και καλοκαίρι: Απλές συμβουλές για καλή υγεία και ξένοιαστες διακοπές

xristiana