ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Στοπ» στην εκμετάλλευση ελεφάντων στο Μπαγκλαντές

28/2/2024

Φέρουν χρωματιστά σχέδια στο κεφάλι και το σώμα, έχουν εκπαιδευτεί να «ψαρεύουν» χρήματα με την προβοσκίδα τους και συμμετέχουν σε υπαίθριες παραστάσεις με αντάλλαγμα τροφή ή νομίσματα…

Όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν καθώς έπειτα από απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μπαγκλαντές όλοι οι ασιατικοί ελέφαντες, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση, δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σχεδόν οι μισοί εκ των 200 άγριων ελεφάντων που ζουν αυτή τη στιγμή στην ασιατική χώρα «απασχολούνται» παράνομα από επιτήδειους, οι οποίοι τους έχουν αιχμαλωτίσει και εκπαιδεύσει με βάναυσο τρόπο να ανταποκρίνονται στις εντολές τους με μοναδικό σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε όλες τις άδειες για την εκτροφή ελεφάντων σε αιχμαλωσία», ανακοίνωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Αμίτ Ντας Γκούπτα,  αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Μπαγκλαντές μετά την λήψη της απόφασης.

Η χώρα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια των ασιατικών ελεφάντων, αλλά η λαθροθηρία και η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση του αριθμού τους.

Πριν την απόφαση του δικαστηρίου οι δασικές αρχές εξέδιδαν άδειες σε υλοτόμους που χρησιμοποιούσαν τα ζώα για τη μεταφορά κορμών, ενώ κάποιοι κατέληγαν σε τσίρκο παραβιάζοντας τους όρους των αδειών.

Την απόφαση χαιρέτισαν ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων με τον επικεφαλής του Ιδρύματος People for Animal Welfare (PAW) του Μπαγκλαντές, Ρακιμπούλ Χακέ Εμίλ, να εξηγεί στο BBC ότι στο πλαίσιο της υποτιθέμενης εκπαίδευσης οι κάτοχοι αδειών, ανάμεσα τους και υπεύθυνοι τσίρκου, «χώριζαν με βάναυσο τρόπο τα μικρά από τις μητέρες τους, τα έδεναν για μήνες και στη συνέχεια τα βασάνιζαν για να τους μάθουν κόλπα».

Ο Εμίλ εξέφρασε την ελπίδα οι ελέφαντες σε αιχμαλωσία να επανενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, αναφερόμενος σε παραδείγματα ζώων που από την αιχμαλωσία πέρασαν στην ελευθερία σε Ταϊλάνδη και Νεπάλ.

«Θα το κάνουμε κι εμείς εδώ», είπε με σιγουριά και συμπλήρωσε ότι ελπίζει αυτό να είναι το τέλος της εκπαίδευσης-μαρτύριο, γνωστή ως «χαντάνι».

Από την άλλη, η Τζάγια Αχσάν, ηθοποιός, παραγωγός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ελεφάντων που προσέφυγε στις αρχές μαζί με την PAW σχετικά με την υπόθεση των συμπαθών τετράποδων πανηγύρισε για την απόφαση-σταθμό.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε το ανώτατο δικαστήριο και μιλώντας στον τοπικό Τύπο έκανε λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση» των μικρών ελεφάντων που μοιάζει με επιστροφή στον Μεσαίωνα.

«Στο σύγχρονο Μπαγκλαντές, δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα με κανέναν τρόπο. Επιπλέον, οι ελέφαντες είναι ζώα υπό εξαφάνιση και η εκμετάλλευσή τους για ψυχαγωγικούς σκοπούς αποτελεί έγκλημα και ηθικό δίλημμα. Πολλές ζωές έχουν χαθεί κατά την προσπάθεια σύλληψης ελεφάντων για τέτοιους σκοπούς», είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το 2013 ένας νεαρός ελέφαντας έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο τρένο. Το ζώο είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης ώστε να ζητιανεύει χρήματα από περαστικούς. Ο τραγικός θάνατός του έφερε στο προσκήνιο τις συνθήκες διαβίωσης των ελεφάντων στο Μπαγκλαντές.

Παράλληλα, έξι χρόνια αργότερα από το περιστατικό αυτό, δύο εξαντλημένοι ελέφαντες που κρατούνταν σε αιχμαλωσία για τον ίδιο σκοπό διασώθηκαν από την αστυνομία και πλέον ζουν στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο του Μπαγκλαντές στη Ντάκα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κέντρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης: Μέσο κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία

xristiana

Η “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή” για την προσβασιμότητα στο 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής

xristiana

Η θετική επίδραση των ωμέγα -3, της βιταμίνης D και της άσκησης κατά του καρκίνου στους ηλικιωμένους

xristiana