ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πετρελαιοκηλίδα παραμένει ανεξέλεγκτη για μέρες στην Καραϊβική – Έχουν ρυπανθεί 15 χιλιόμετρα ακτών

12/2/2024

Για την ύπαρξη πετρελαιοκηλίδας στη νήσο Τρίνινταντ και Τομπάγκο εξαιτίας ναυαγίου «αγνώστου» πλοίου την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνεχίζει να «μην έχει τεθεί υπό έλεγχο», ενημέρωσε χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού στα νοτιο-ανατολικά της Καραϊβικήςόπου η έναρξη της τουριστικής περιόδου του καρναβαλιού απειλείται λόγω της καταστροφής.

«Οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης δεν μπορούν να ξεκινήσουν παρά μόνο αφού η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο. Για την ώρα, δεν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Κιθ Ρόουλι, κηρύσσοντας επίσημα τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι δύτες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη διαρροή από το πλοίο, μήκους περίπου εκατό μέτρων, ενώ η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του Τομπάγκο (TEMA) διαβεβαιώνει πως δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στο μυστηριώδες πλοίο Gulfstream, που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα. Έχουν ρυπανθεί 15 χιλιόμετρα ακτών στο Τομπάγκο, το ένα από τα δυο νησιά της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας 1,4 εκατ. κατοίκων, κοντά στη Βενεζουέλα.

Εκατοντάδες εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί από την Πέμπτη, για να περιορίσουν την εξάπλωση της παχιάς πετρελαιοκηλίδας, όμως η προσπάθεια είναι ανεπαρκής. Πέραν του ότι πλήττει το τοπικό οικοσύστημα, η πετρελαιοκηλίδα απειλεί, επίσης, ζωτικής σημασίας έσοδα από τον κλάδο του τουρισμού.

Το Τρίνινταντ και Τομπάγκο ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες τουρίστες την περίοδο του καρναβαλιού, όμως πολλά τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία στο Τομπάγκο πλήττονται από την πετρελαιοκηλίδα.

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση να κινητοποιηθούν περισσότεροι και να ενωθούν με τους εθελοντές. Οι Αρχές ζήτησαν, εξάλλου, οι τουρίστες να μην πλησιάζουν τις ζώνες που πλήττονται από τη μόλυνση.

Αναπτύχθηκαν θαλάσσια φράγματα σε περίπου 15 χλμ., για να επιτραπεί η άφιξη πλοίων ως το λιμάνι Σκάρμπορο, την πρωτεύουσα του Τομπάγκο. Το Gulfstream, το πλοίο που προκάλεσε την καταστροφή, παραμένει αίνιγμα: δεν είναι σαφές υπό ποια σημαία έπλεε, ούτε υπήρξαν κλήσεις σε βοήθεια την ημέρα που ναυάγησε. «Δεν έχουμε καταφέρει να ταυτοποιήσουμε το πλοίο με βάση το όνομά του (…) ούτε με τον αριθμό νηογνώμονα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φάρλι Όγκουστιν, ο επικεφαλής των Αρχών στο Τομπάγκο. «Δε γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει το πλοίο αυτό. Δεν έχουμε ιδέα από πού ερχόταν, ούτε τι μετέφερε», επέμεινε ο κ. Ρόουλι, χωρίς να αποκλείει το σκάφος να ενεχόταν σε λαθρεμπόριο. «Δεν γνωρίζουμε καν αν είναι φορτηγό, δεξαμενόπλοιο, ή μαούνα, καθώς ορατή είναι μόνο η καρίνα του και τα στοιχεία που θα επέτρεπαν την αναγνώρισή του βρίσκονται κάτω από το νερό, σε σημείο απρόσιτο προς το παρόν», πρόσθεσε ο κ. Ρόουλι.

Αρχικά, θεωρείτο πως το πλοίο μετέφερε άμμο και ξυλεία. Πιστεύεται ότι ανατράπηκε στα ανοικτά του οικοβιομηχανικού πάρκου Κόουβ, στο νότιο Τομπάγκο, και παρασύρθηκε προς την ακτή από τα ρεύματα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έως Τις 30/11 Οι Αιτήσεις Ψυχολόγων Για Το Πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός Για Άτομα Με Αναπηρία

xristiana

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών Στον Βόλο – Μέσω Της Πανελλήνιας Δράσης «Ο Τοίχος Της Καλοσύνης»

xristiana

Επούλωση πληγών: Το αντιμικροβιακό «γιατροσόφι» που καταπολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια 

xristiana