ΚεντρικήΟμορφιά

Πέντε συμβουλές για να αποτρέψετε την απώλεια κολλαγόνου

22/2/2024

Μετά την ηλικία των 25 ετών, η παραγωγή της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη σφριγηλότατα του δέρματος, το κολλαγόνο, μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αποτρέψετε την απώλειά του, όπως και αυτοί που δημοσίευσε τη Vogue India.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί και να διατηρεί τις δομές των ιστών που αποτελούν το σώμα, δημιουργώντας ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες ίνες, γνωστές ως ίνες κολλαγόνου. Αυτές οι ίνες δεσμεύουν συνδετικούς ιστούς όπως οι τένοντες, οι μύες ή το δέρμα και επηρεάζονται καθώς μεγαλώνουμε, καθώς ο μεταβολισμός των δερματικών κυττάρων γίνεται όλο και πιο αργός, επηρεάζοντας την ταχύτητα σύνθεσης του κολλαγόνου.

Η μείωση του κολλαγόνου, μαζί με την απώλεια ελαστίνης (μια βασική πρωτεΐνη του δέρματος που είναι υπεύθυνη για την παροχή ελαστικότητας) και την αφυδάτωση του δέρματος, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος.

«Μεταξύ των ηλικιών 25 και 30 ετών αρχίζουμε να χάνουμε 1% του κολλαγόνου ετησίως. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται μετά την ηλικία των 40 ετών», λέει ο Dr. Paolo Facchinei Fleming, ο οποίος συμβουλεύει την καλλιέργεια νέων συνηθειών για την πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια κολλαγόνου

Αν και η αισθητική ιατρική αποτελεί, επίσης, μια εναλλακτική λύση -οι επαγωγείς κολλαγόνου με τη μορφή ενέσιμων ουσιών και ραδιοσυχνοτήτων είναι μερικές από τις μεγάλες καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα- είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε ορισμένες καθημερινές πρακτικές για να αποτρέψουμε την απώλεια κολλαγόνου.

Όπως επισημαίνει ο Facchinei «οι καλές συνήθειες κάνουν πραγματικά τη διαφορά, οπότε πριν από κάθε ιατρική θεραπεία προσπαθούμε πάντα να επανεκπαιδεύουμε τους ασθενείς από αυτή την άποψη, προκειμένου να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα».

1. Μειώστε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε SPF καθημερινά

Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, λόγω της οξείδωσης που παράγεται από τις υπεριώδεις ακτίνες που ευνοούν την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου και τη μείωση της παραγωγής του. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε επαρκή φωτοπροστασία», λέει η ειδικός Mar Mira από την Clínica Mira + Cueto.

2. Πίνετε πράσινο τσάι και αφεψήματα τζίντζερ

Ο ειδικός συνιστά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι και το τζίντζερ. «Ένα παράδειγμα για τα οφέλη τους είναι οι Ασιάτες ασθενείς που συνδυάζουν μια διατροφή υψηλή σε φυτοοιστρογόνα από σόγια με αυστηρή χρήση αντηλιακού και τα οφέλη αυτών των αφεψημάτων».

3. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε την απώλεια κολλαγόνου, είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, όπως και οι παρακάτω:

  • Κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό)
  • Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ξηροί καρποί

4. Πείτε ναι στην ενυδάτωση

Και αυτό συνεπάγεται ότι δεν το κάνετε μόνο μέσω καλλυντικών προϊόντων, αλλά και ευνοώντας την ενυδάτωση του οργανισμού.«Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλλουν τις τοξίνες», σημειώνει η Dr. Mira -και την υγρασία του περιβάλλοντος μέσω υγραντήρων σε ιδιαίτερα ξηρά κλίματα.

5. Αποφύγετε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά αξίζει να θυμάστε πώς δρουν αρνητικά στο δέρμα ο καπνός και το αλκοόλ, αλλοιώνοντας τις ίνες κολλαγόνου, επηρεάζοντας την κατακράτηση υγρών και την οξυγόνωση και θρέψη των κυττάρων.

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Δήμο Ωραιοκάστρου

xristiana

Θεσσαλονίκη: Με Συμφωνικό Ροκ ανοίγει η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού

xristiana

Ήλιος στον Κριό: Τα 3 πιο τυχερά ζώδια της νέας αστρολογικής εποχής

xristiana