ΚεντρικήΠεριβάλλον

Επανάσταση: Αυτή η μπαταρία θα παράγει ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς φόρτιση

9/2/2024

Μια νέα μπαταρία που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς την ανάγκη φόρτισης ή συντήρησης, παρουσίασε η κινεζική startup Betavolt.

Η Betavolt με έδρα το Πεκίνο είπε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που πραγματοποίησε τη σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας, τοποθετώντας 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα μικρότερη από ένα νόμισμα, σύμφωνα με τον Independent.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μπαταρία επόμενης γενιάς είχε ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και τελικά θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές όπως τηλέφωνα και drone.

«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μακροχρόνιας παροχής ρεύματος σε πολλούς τομείς, όπως αεροδιαστημική, εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικός εξοπλισμός, μικροεπεξεργαστές, προηγμένοι αισθητήρες, μικρά drone και μικρορομπότ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στον νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».

Η μπαταρία λειτουργεί μετατρέποντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τα αποσυντιθέμενα ισότοπα σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω μιας διαδικασίας που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα.

Οι επιστήμονες στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αναπτύξουν την τεχνολογία για χρήση σε διαστημόπλοια, υποβρύχια συστήματα και απομακρυσμένους επιστημονικούς σταθμούς, ωστόσο οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες ήταν και δαπανηρές και ογκώδεις.

Η προσπάθεια για μικρογραφία και εμπορική διάθεση πυρηνικών μπαταριών ξεκίνησε στο πλαίσιο του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονται επίσης για την ανάπτυξή τους.

Η Betavolt είπε ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει ισχύ 100 μικροβάτ και τάση 3 V, ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 χιλιοστά, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.

Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά για να παράγουν περισσότερη ενέργεια, με την εταιρεία να φαντάζεται κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζονται ποτέ φόρτιση και drone που μπορούν να πετούν για πάντα.

Η πολυεπίπεδη σχεδίασή του σημαίνει επίσης ότι δεν θα πιάσει φωτιά ή θα εκραγεί από ξαφνικά εφαρμοζόμενη δύναμη, ισχυρίζεται η Betavolt, ενώ μπορεί επίσης να λειτουργεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -60C έως 120C.

«Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που αναπτύχθηκε από την Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν εκπέμπει ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και στον κοχλία μέσα στο ανθρώπινο σώμα», ανέφερε η εταιρεία.

«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο αποσύνθεσης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο είναι μη ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον», αναφέρει η εταιρεία.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ερευνητικό πρόγραμμα για ενεργειακό ανεμόμυλο ξεκινά στο Οροπέδιο Λασιθίου

xristiana

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα έξι συμπτώματα SOS

xristiana

ΟΗΕ: Απογοήτευση και καμπανάκι για τις δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα

xristiana