ΚεντρικήΚοινωνικά

Δωρεάν συναυλία Μουσικής Δωματίου για κλαρινέτο και πιάνο

25/2/2024

Ο κύκλος “Around the World in 80 Notes” είναι μια ενδιαφέρουσα μουσική περιπέτεια που αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό κλασικής μουσικής και πολυπολιτισμικών επιρροών. Εμπνευσμένη από το πνεύμα του κλασικού παραμυθιού του Ιουλίου Βερν, αυτή η σειρά συναυλιών προσφέρει στο κοινό έναν μοναδικό τρόπο να ταξιδέψει μουσικά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάθε νότα που παιγμένη από τους εκπληκτικούς μουσικούς αποτελεί ένα βήμα προς μια νέα μουσική παράδοση, και κάθε κομμάτι ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν διαφορετικό πολιτισμό.

Μέσα από το “Around the World in 80 Notes,” το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέους ήχους, να εμβαθύνει στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου και να αισθανθεί την πολυμορφία της μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ο μουσικός κύκλος αναδεικνύει τη δύναμη της μουσικής ως γλώσσας που μπορεί να ενώσει διαφορετικούς πολιτισμούς και να μας καθηλώσει σε ένα μαγικό ταξίδι πέρα από τα σύνορα του χρόνου και του χώρου.

Σε αυτή τη συναυλία, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μουσικά μέσα από τα έργα τριών διακεκριμένων συνθετών, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει διαφορετικές εποχές και μουσικά στυλ.

Αρχίζοντας με το έργο του Camille Saint-Saëns, την “Clarinet Sonata Op. 167,” θα ακούσουμε την διαχρονική κομψότητα της κλασικής μουσικής μέσα από τα τέσσερα κίνηματά της σονάτας, από τον αργό και ρομαντικό Allegretto μέχρι τον ενθουσιώδη Allegro animato, τον συγκινητικό Lento και τον ζωηρό Molto allegro.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στη μουσική του Johannes Brahms με την “Clarinet Sonata No.2, Op.120.” Εδώ, θα απολαύσουμε την πλούσια μελωδία του Brahms μέσα από τρία κίνηματα, από τον έρωτα του Allegro amabile και Allegro appassionato μέχρι την ρομαντική ομορφιά του Andante con moto και τον επιθετικό χαρακτήρα του τελευταίου Allegro.

Τέλος, θα ολοκληρώσουμε το μουσικό μας ταξίδι με το έργο του Nino Rota, την “Sonata in D Major for clarinet and piano.” Εδώ, θα απολαύσουμε την ενδιαφέρουσα συνύπαρξη του Allegretto scorrevole, του αργού και συγκινητικού Andante (quasi adagio), και του ζωηρού Allegro scorrevole, προσφέροντας έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης και ερμηνείας.

Πρόγραμμα Συναυλίας

Saint-Saens Camille | Clarinet Sonata Op. 167 (1921) Allegretto, Allegro animato , Lento, Molto allegro
Johannes Brahms | Clarinet Sonata No.2, Op.120 (1894)
Allegro amabile /Allegro appassionato / Andante con moto — Allegro
Nino Rota | Sonata in D Major for clarinet and piano (1945)
Allegretto scorrevole /. Andante (quasi adagio) / Allegro scorrevole

Εύη Κυριαζίδου

Γεννημένη στην Κομοτηνή, η Εύη Κυριαζίδου σπούδασε πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Universität Mozarteum του Salzburg από το οποίο απέκτησε τον τίτλο “Master of Arts” στο σολιστικό πιάνο. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος πιάνου από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με Α’ Βραβείο και Ειδική Διάκριση. Μελέτησε με τους: Βίνια Τσόπελα, Δόμνα Ευνουχίδου, Λάμπη Βασιλειάδη, Γιαννούλα Παπάζογλου και με τους Rolf Plagge και Matti Raekallio στο Salzburg και το Ανόβερο αντίστοιχα. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με τους Yonty Solomon, Joachim Soriano, Maxim Moguilevsky, Γιώργο Χατζηνίκο, παιδαγωγικής του πιάνου, καθώς και μουσικής σύνθεσης με τον Δρ. Ντίνο Κωνσταντινίδη. Έχει λάβει υποτροφία για την υψηλότερη βαθμολογία πτυχίου από το ΙΚΥ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κομοτηνής και από το Μουσικό Σωματείο “Τζίνα Μπαχάουερ” για σπουδές στο εξωτερικό (Α’ Βραβείο στον ομώνυμο Διαγωνισμό Πιάνου, Αθήνα 2005). Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Bratislava Kammerorchester, τη Συμφωνική ορχήστρα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του ΝΩΘ και τη Συμφωνική ορχήστρα της Βράτσα. Συμμετείχε με ατομικά ρεσιτάλ και με σύνολα μουσικής δωματίου σε φεστιβάλ σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Βουλγαρία, έχει ηχογραφήσει με το Thracian Trio για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ σαν μέλος των EchoEs ασχολείται με τη μινιμαλιστική μουσική, τον αυτοσχεδιασμό καθώς και με δικές της συνθέσεις. Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και ως καθηγήτρια οργανικής συνοδείας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Λεοντζάκος

Ο Δημήτρης Λεοντζάκος γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε μαθήματα Κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο, με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα Κλαρινέτου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί). Μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Hochschule für Musik, Μόναχο), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Ρώμη) και Richard Faria (Ithaca College, Νέα Υόρκη, ως υπότροφος του “Fulbright Foundation”). Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε masterclasses με τους Charles Neidich, Aurelian Octav Popa, Walter Boeykens, Michel Lethiec και Petko Radef. Έχει δώσει σειρά συναυλιών στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και σε φεστιβάλ στην Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία, Η.Π.Α κτλ. παρουσιάζοντας πολύ συχνά έργα σε πρώτη εκτέλεση. Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Μουσικών Σχολείων Κατερίνης και Σερρών. Συμμετέχει στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου Idée Fixe και Nexus Trio με κύριο προσανατολισμό τη μουσική του 20ού αιώνα, στο Μουσικό Σχήμα “Terra Incognita” (Jazz, Experimental music), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Συνόλου Κλασικής Μουσικής “Σεξτέτο Πνευστών Θεσσαλονίκης” και του “Ύψιλον ensemble” (μουσική του 20ούαιώνα).Είναι υπεύθυνος της τάξης πνευστών στο Δημοτικό ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη και καθηγητής κλαρινέτου.

► Info

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
Αμφιθέατρο Κουγιουμτζής
Δημαρχείο Πανοράματος
Ώρα έναρξης: 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Ξηροδερμία ή έκζεμα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

xristiana

To απίθανο τρικ των 10’’ για να εφαρμόζετε τέλεια τη σκιά ματιών

xristiana

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Ίλιον

xristiana