ΚεντρικήΠεριβάλλον

Δανία: Πώς ένα project δέσμευσης άνθρακα θα «ζεσταίνει» 16.000 σπίτια φθηνά και… πράσινα

4/2/2024

Ένα πρωτοποριακό project που θα συνδυάζει το διπλό όφελος της δέσμευσης εκπομπών CO2, αλλά και της παροχής θέρμανσης σε οικιακούς καταναλωτές, έχει στα σκαριά ο δανέζικος κολοσσός των ΑΠΕ  Ørsted.

Ο μεγαλύτερος όμιλος πράσινης ενέργειας στον κόσμο έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τις επίσης δανικές εταιρείες τηλεθέρμανσης VEKS και CTR για τη χρήση της πλεονάζουσας θερμότητας από τη δέσμευση άνθρακα στον ηλεκτρικό σταθμό Avedøre. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πλεονάζουσα θερμότητα θα παράσχει τηλεθέρμανση σε έως και 16.000  νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης.

Ο Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου του Avedøre που ελέγχεται από την Ørsted είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο «πράσινους» της Δανίας καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση βιομάζας (πέλλετ, ροκανίδια και άχυρο), ενώ τροφοδοτεί με ενέργεια 600.000 νοικοκυριά (Power generation: 757 MW) και με θερμότητα μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης περί τις 200.000 νοικοκυριά (Heat generation: 932 MJ/s). 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ορυκτά καύσιμα όπως άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως καύσιμα εκκίνησης και εφεδρείας, ενώ από το 2023 έπαψε η χρήση άνθρακα.

 Τόσο τα πέλλετ όσο και τα ροκανίδια είναι πράσινα καύσιμα, που βασίζονται κυρίως σε απορρίμματα ξύλου που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σπίτια, έπιπλα και δάπεδα, ενώ προέρχονται από βιώσιμη δασοκομία. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα δέντρα κόβονται, φυτεύονται άλλα στη θέση τους. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν πάντα νέα δέντρα για να απορροφήσουν το CO2 που εκπέμπεται από την καύση πέλλετ και ροκανιδιών

Τώρα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Avedøre δημιουργείται μια ειδική υποδομή για τη δέσμευση 150.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από τη μονάδα που λειτουργεί με βιομάζα. Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί υλικά από τα τοπικά χωράφια για την παραγωγή θερμότητας και ενέργειας για την Κοπεγχάγη και από το 2026, ο βιογενής άνθρακας θα δεσμεύεται και θα αποθηκεύεται.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας δέσμευσης άνθρακα, θα δημιουργηθούν μεγάλοι όγκοι πλεονάζουσας θερμότητας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή φθηνής, πράσινης τηλεθέρμανσης στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης.

«Ψάχνουμε συνεχώς ευκαιρίες για την παροχή πράσινης και ανταγωνιστικής τηλεθέρμανσης και χαίρομαι που συνάψαμε συμφωνία για να χρησιμοποιήσουμε την πλεονάζουσα θερμότητα από το μελλοντικό μας εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα. Ενσωματώνοντας τη δέσμευση άνθρακα με την παραγωγή θερμότητας στον ηλεκτρικό σταθμό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ενέργεια στα καύσιμα και να παρέχουμε φθηνή, πράσινη τηλεθέρμανση, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη δική μας κατανάλωση ενέργειας για δέσμευση άνθρακα», δήλωσε ο Ole Thomsen. , Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Βιοενέργειας στην Ørsted.

Πώς θα λειτουργεί 

Η ενέργεια που απαιτείται για τη δέσμευση άνθρακα προέρχεται από τη μονάδα παραγωγής με βιομάζα και, ως εκ τούτου, είναι ανανεώσιμη ενέργεια. Μέσω μιας αντλίας θερμότητας, η πλεονάζουσα θερμότητα από τη διαδικασία δέσμευσης άνθρακα και από τη συμπύκνωση καυσαερίων μπορεί να αναβαθμιστεί σε τηλεθέρμανση, αξιοποιώντας έτσι την ίδια ενέργεια δύο φορές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο πράσινη τηλεθέρμανση για την ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διαδικασία δέσμευσης άνθρακα.

Η νέα υποδομή του σταθμού Avedøre θα παράγει περίπου 34 MW πλεονάζουσας θερμότητας από τη διαδικασία δέσμευσης άνθρακα και περίπου19 MW από τη διαδικασία συμπύκνωσης καυσαερίων. Η συνολική πλεονάζουσα θερμότητα των 53 MW αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση τηλεθέρμανσης περίπου 16.000 νοικοκυριών.

Η συμφωνία μεταξύ της VEKS, της CTR και της Ørsted καλύπτει την περίοδο 2024-2027 κατά την οποία θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη συμφωνία για την πλεονάζουσα θερμότητα από τη μονάδα δέσμευσης άνθρακα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Ørsted βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός ακόμη project δέσμευσης άνθρακα στη Δανία στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Asnæs στο Kalundborg και συνεργάζεται με τους τοπικούς πελάτες για να σχεδιάσει μια παρόμοια λύση με βάση την αξιοποίηση της πλεονάζουσας θερμότητας. 

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο.Φ.Α.: Αστροπάρτυ Γενεθλίων στον Υπαίθριο Χώρο του Νοησις

xristiana

Δήμος Θέρμης: Κατάθεση Αιτήσεων Για Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Και Το Κοινωνικό Φαρμακείο

xristiana

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

xristiana